Rechter: maaltijdbezorgers Deliveroo geen zzp'ers, Deliveroo in beroep

15 januari 2019 | David Bakker

De maaltijdbezorgers van Deliveroo zijn zzp'ers en mogen aanspraak maken op dienstverband. Dat bepaalde de rechter in Amsterdam vanmiddag. Deliveroo gaat in beroep tegen de uitspraak. 

Vorig jaar besloot Deliveroo om de aflopende contracten van bezorgers niet te verlengen. Zo konden bezorgers met een aflopend contract vanaf dit jaar als zzp'er in dienst treden bij het bedrijf. Deliveroo oppert dat de bezorgers hierdoor meer vrijheid kregen. 

Werkomstandigheden

FNV spande een zaak tegen het bedrijf aan, uit onvrede over de werkomstandigheden. Volgens de vakbond zijn de bezorgers die als zzp'er door zijn gegaan bij het bedrijf nog te afhankelijk van Deliveroo. Zo moeten bezorgers een contract tekenen dat volledig door Deliveroo is gemaakt en waar niet over te onderhandelen is. Dat geldt ook voor het tarief waarvoor gewerkt wordt, volgens FNV. 

Ook heeft een bezorger in de praktijk maar weinig vrijheid, zo stelt de FNV. Zo kan een bezorgopdracht wel geweigerd worden, maar heeft dat gevolgen voor het krijgen van nieuwe opdrachten of het krijgen van een bonus. 

Vrijheid

Deliveroo stuurde vanmiddag na de uitspraak van de rechter een persbericht uit, waarin het aangaf in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter. "Als bezorgers niet meer kunnen werken als zelfstandige, dan zou dit de vrijheid wegnemen die zij nu hebben en waarderen, om te werken waar en wanneer zij willen. Daarom gaat Deliveroo in beroep tegen de uitspraken van vandaag."

Daarnaast verdedigde het bezorgbedrijf een eerdere uitspraak van de Amsterdamse rechtbank van ruim een halfjaar geleden.  "Toen dezelfde Rechtbank Amsterdam afgelopen zomer de overeenkomsten van opdracht met bezorgers en onze manier van werken onderzocht, oordeelde ze vervolgens eenduidig dat Deliveroo-bezorgers werken als zelfstandigen."

Daarnaast laakt Deliveroo de werkwijze van de FNV en geeft het felle kritiek op de organisatie. "De FNV heeft geen enkele bezorger gevonden om deze zaak te ondersteunen, omdat bezorgers juist kiezen voor de flexibiliteit van het werken als zelfstandige. Bovendien is de uitspraak over de zelfstandigheid van bezorgers gebaseerd op feitelijke onjuistheden en onjuiste aannames. Deze komen niet overeen met de vrijheid en flexibiliteit die Deliveroo biedt aan bezorgers."

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Achtergronden Tech
Ook restaurants moeten innoveren: “Wie nu nog op papier werkt, loopt hopeloos achter”

Zelfs in onze sector, die op zich als vrij traditioneel te boek staat, maken we inmiddels gebruik van technologische hulpmiddelen. Het zijn babystapjes, toegegeven, maar wie anno nu de personeelsplanning nog in excel bijhoudt en de recepturen in een kladblok noteert, loopt hopeloos achter. Ik bev...

trends Koffie & thee
Dit zijn de actuele koffietrends en -ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen van koffiemachines Koffiemachines worden steeds geavanceerder. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen wordt koffie alsmaar naar een hoger niveau getild zowel thuis, in de horeca als op de werkvloer. Aan de hand van recente voorbeelden laten we zien w...

Opening
Food & Wine bar Pierre Par CP gerestyled [foto's]

Op dinsdag 6 augustus opende food & wine bar Pierre par CP aan de Denneweg in Den Haag opnieuw haar deuren na een grote make over. Interieurontwerper Jeroen Smeele restylde de zaak in het hart van de Zuid-Hollandse hoofdstad. Met een bijzondere kaart maakt eigenaar Joey de Kruijf, samen met b...

Economie
Horeca telt veel snelgroeiende bedrijven

In 2018 waren er voor het eerst meer dan 10 duizend snelgroeiende bedrijven. Dit is 20 procent meer dan het vorige record uit 2017 toen er bijna 8 500 snelle groeiers waren. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over snelgroeiende bedrijven. Een bedrijf is een snelle groeier als het aanta...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: