Premiedifferentiatie: kans of risico?

2 mei 2013 |
Premiedifferentiatie: kans of risico?<

Met ingang van 2006 geldt in een aantal sectoren met cyclische werkloosheid een differentiatie in de sectorpremie. Ook voor het sectorfonds Horeca algemeen geldt deze
premiedifferentiatie. De hoogte van de premie is afhankelijk van de overeengekomen duur van de dienstbetrekking met de (tijdelijke) werknemers. De keuze van het type arbeidscontract kan derhalve loonkosten besparen.
In de horecasector gelden twee premiepercentages: een hoog en een laag.

Horeca Algemeen Sectorpremie 2013
Hoog 7,91%
Laag 3,01%

Het verschil van 4,9% levert bij een loonsom van € 400.000 een besparing van € 19.600 op (of een naheffing, te vermeerderen met heffingsrente en/of boete).
Per werknemer dient te worden bezien of het hoge of lage premiepercentage toegepast moet worden.
De toepasselijkheid van de hoge of de lage premie is afhankelijk van de aard van de arbeidsovereenkomst die de horecaonderneming met haar werknemers sluit: kort- of langdurend.

Kort of lang contract
In beginsel geldt het hoge percentage. Het lage percentage mag worden toegepast als de horecaonderneming een schriftelijke arbeidsovereenkomst sluit voor ten minste één jaar of voor onbepaalde tijd met een werknemer. In de arbeidsovereenkomst moet de omvang van de door de werknemer te verrichten arbeid eenduidig zijn vastgelegd. Voor (buitenlandse) studenten gelden aangepaste regels.
Daarnaast dient de horecaonderneming aan een aantal administratieve voorwaarden te voldoen om het lage percentage te kunnen toepassen.

Kritische controle
Bij een oproepcontract waarin de omvang van de werkzaamheden niet is vastgelegd of bij een nul-uren-contract, mag het lage percentage niet worden toegepast.
Onjuiste toepassing van de premiepercentages levert dikwijls forse naheffingsaanslagen op (te verhogen met een boete en berekening van heffingsrente). En de Belastingdienst controleert tegenwoordig kritisch of de sectorpremie tot een juist bedrag wordt afgedragen. Controleer dus of u de juiste percentages heeft toegepast. En met wat handigheden kunt u wellicht ook een besparing realiseren.

Roland van Gessel AA
Mazars Paardekooper Hoffman NV
"Roland.vangessel@mazars.nl"

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread Coronacrisis
Utrechtse horecaondernemers: "De run op de horeca blijft uit"

We zijn nu drie dagen onderweg sinds de 'heropening' van de horeca. Tijd om horecaondernemers te bezoeken en te vragen naar de ervaringen met het ondernemen met coronabeperkingen en de verwachting voor de toekomst. In Utrecht bezochten we daarom verschillende horecaondernemers en voelden vooral het ...

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Opening Coronacrisis
Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Coronacrisis
Liveblog 1: Yesss!! Wij gaan weer open!!

Liveblog. Wij hebben er zin! Wij zijn er klaar voor! Dat is wat Utrechtse horecaondernemers ons vanochtend vol enthousiasme vertelden. De redactie van Lunchroom, De RestaurantKrant en de CaféKrant is vandaag in het land en doet verslag van de eerste dag dat de horeca na maanden weer open mag. Ti...

Achtergronden Rotterdam
Baker&Moore lanceert TO GO picknickservice 'Baker's Box'

Baker&Moore, gevestigd op de Westblaak mag vanaf 1 juni net als de rest van de Nederlandse horeca haar deuren eindelijk weer openen. Tijdens de lockdown is er hard gewerkt aan een nieuw concept. Deze week lanceerde de heer Bakker (eigenaar Baker&Moore) het gloednieuwe concept, genaamd 'B...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: 1,5 meter-economie in de horeca

Maandag 1 juni, tweede pinksterdag 2020, stroomde de terassen in Nederland weer vol. Na een verplichte sluiting van tien weken, slaakte de horeca een zucht van verlichting. 'We mogen weer', was de tendens in een zonovergoten Nederland. Blij ondernemers verwelkomden hun gasten met een bre...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: