Pieter Punter - Vuurwerk

3 januari 2012
Pieter Punter - Vuurwerk

Al jaren wilde ik het nieuwjaarsvuurwerk in Sydney eens persoonlijk meemaken. Afgelopen jaarwisseling was het eindelijk zover.

Sydney is een schitterende stad met beloopbaar centrum, een schitterend havenfront en ontzettend veel uitstekende eetgelegenheden. Zo behoort Testsuo Wakame tot de 50 beste restaurants ter wereld. Gelukkig hadden we een reservering en we hebben er fantastisch gegeten.

Voor het vuurwerk waren meer belangstellenden: zo’n 1,5 miljoen. We moesten dus zorgen een goede plek te vinden met zicht op de Harbour Bridge. De beste plek is voor het Operagebouw, tegenover de brug. Er bleek een zeer geolied en strak systeem te zijn ontwikkeld: voor iedere straat, kade en park waren quota vastgesteld. Zo mochten er bijvoorbeeld niet meer dan 7000 mensen op de kade voor het Operagebouw. In de dagen voor de jaarwisseling werd duidelijk dat je er vroeg bij moest zijn. Er waren zelfs mensen die de dag ervoor al een plekje bezetten. Dat leek ons iets overdreven, maar op oudjaar besloten we om 10 uur ’s ochtends toch maar op pad te gaan. We waren niet de enigen, want er liepen al drommen mensen richting haven. Het hele gebied bleek afgezet met hekken en controleposten – een risicovoetbalwedstrijd waardig. Geen glaswerk, geen flessen, geen alcohol. Het kostte ons uiteindelijk ruim een uur om de kade voor het Operagebouw te bereiken. Om 12 uur ’s middags stond het bomvol met mensen.

Toen begon het lange wachten. Veel mensen gingen liggen slapen. De slimmeriken hadden een stoeltje meegenomen of zelfs een tentje. Gelukkig was het tot een uur of zes bewolkt en niet al te warm. Het had erg veel weg van een popconcert. Er bleek een heel programma te zijn. Het begon om 18.00 uur met vliegtuigen, spuitende boten in de haven en om 21.00 uur een speciaal kindervuurwerk. Om 45 seconden voor 12 begon het grote aftellen en klokslag middernacht barstte het spektakel los. Dertien minuten lang het mooiste vuurwerk dat ik ooit heb gezien. Kosten: 5 miljoen euro. Geweldig en absoluut het wachten waard.

Wellicht een idee voor Nederland: individueel afsteken verbieden, maar dan per gemeente een groot gezamenlijk vuurwerk.

Overig nieuws