Pieter Punter - Trends voor 2012

3 december 2011 |
Pieter Punter - Trends voor 2012<

Recent hadden wij bezoek van een groep FoodDesign-studenten uit Den Bosch. Iedereen had vooraf drie trends opgeschreven. Dit resulteerde in zo’n 75 trends voor 2012.

De vaakst genoemde trends hadden betrekking op thee, gezond, bewust, duurzaam en verantwoord en op streek- en seizoensproducten.

Thee is hot, maar dan bedoel ik niet de zakjes gruis met kunstmatige geur- en smaakstoffen die je als luchtverfrisser kan gebruiken, maar de speciale theemelanges. In sommige restaurants wordt een theearrangement aangeboden bij het diner als alternatief voor een wijnarrangement. Thee blijkt uitstekend te combineren met verschillende gerechten. Een nieuwkomer is bubbelthee: een zoete ijsgekoelde zwarte of groene thee met melk, vruchtensiroop en Tapiocaballetjes, meestal geserveerd in doorzichtige, afsluitbare plastic bekers. Hij wordt flink geschud, waardoor de karakteristieke bubbels ontstaan waaraan de drank zijn naam ontleent. De zwarte Tapiocaballetjes zitten onderin de beker. De thee wordt gedronken met een extra wijd rietje waarmee zelfs de balletjes kunnen worden opgeslorpt. Bubbelthee is bedacht in Taiwan en inmiddels razend populair in het verre Oosten. In Nederland is de drank te krijgen in een aantal trendy restaurants en cafés. Benieuwd wanneer ik de bubbelthee in de lunchroom aantref.

Een andere trend met betrekking tot gezond en verantwoord is de opkomst van de alcoholvrije cocktail (ofwel de KoKtail). Pierre Wind heeft onder de naam Happy Drinks een aantal KoKtails ontwikkeld die de vergelijking met hun alcoholhoudende alternatieven glansrijk kunnen doorstaan (www.happydrinks.nl). Pierre was teleurgesteld over het magere aanbod van alcoholvrij in de horeca en besloot hier iets aan te doen. Happy Drinks zijn alcoholvrij, maar met een kick, cool, anders en spannend. Alleen al de namen geven een kick: wat te denken van Seks op de Fiets, Flower Power, Bojito, Komkommie en Danger? Met deze KoKtails zal er zeker een frisse ‘wind’ door de horeca gaan waaien.

Tot slot nog een trend uit Amerika. Na ‘Super-size-me’ krijgen we nu ‘Mini-size-me’. Horecagelegenheden serveren geen burgers meer maar sliders: minihamburgers op een speciaal minibroodje. Een uitstekend alternatief voor de bitterbal.

Er is geen gebrek aan ideeën voor 2012, nu maar afwachten wat ervan terechtkomt. Ik heb al trek in bubbelthee, Seks op de Fiets en een handvol sliders.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interieur
op reportage: Proeverz, Gorinchem

Niets is belangrijker dan de goede koffie bij lunchroom Proeverz in Gorinchem. Wim van Willigen eigenaar van Proeverz: ‘’De mensen gaan vaak naar de vakman of de vakvrouw voor een goed product. Wij van Proeverz staan bekend om onze echte koffie. We hebben dan ook niet voor niks vier bari...

Lunchroom
Ontdekken en genieten: Op wereldreis bij De Ontdekking [video]

Op de hoek van de altijd levendige Voorstraat in Utrecht bevindt zich lunchroom De ontdekking, die je in gedachten even meeneemt naar een ander land. Onder het genot van een Braziliaanse koffie of Arabic-night smoothie, word je even weggetrokken uit de dagelijkse sleur. De Ontdekking zorgt voor e...

Lunchroom Interview
"Ze worden hier echt in hun kracht gezet"

De mooie en speciale samenwerking tussen begeleider en cliënt medewerker is uitermate uniek. De Postkamer is een Grand Café gelegen in het hartje van Nijkerk waar gemotiveerde cliënten begeleid en ondersteund worden door zorgorganisatie Careander. De zaak waar Henriette Eleveld als ...

Lunchroom
Op reportage: La Colline [video]

Nergens in Oss u zo thuis voelen als bij La Colline. Te vinden op d’n heuvel zoals op z’n Brabants gezegd wordt. Wat deze zaak zo bijzonder maakt: “La Colline is de woonkamer van Oss geworden waar alle inwoners uit alle woonwijken van Oss welkom zijn”, zegt verantwoordelijke ...

Opening Rotterdam
Maritiem museum gooit het roer om met eigen horeca

Het Maritiem Museum Rotterdam opent een gloednieuw café op zaterdag 22 februari. Vanaf dat moment baat het museum zijn horeca zelf uit om de bezoekerservaring nog beter te maken, nadat eind vorig jaar ook de museumwinkel in eigen beheer is genomen. Het café draagt de naam ‘Het La...

Interview Ondernemen
Reportage: Restaurant Bij Goes

Bij Goes is gevestigd op een bedrijventerrein in De Meern. Geen normale lunchroom in de stad dus, maar vooral zakelijk gericht. De werknemers van deze bedrijven kunnen tijdens de lunchpauze, tussen 12 en 1, komen lunchen bij Bij Goes. Michelle Tang is twee jaar geleden samen met haar zus dit avontuu...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: