Pieter Punter - Trends voor 2012

3 december 2011
Pieter Punter - Trends voor 2012

Recent hadden wij bezoek van een groep FoodDesign-studenten uit Den Bosch. Iedereen had vooraf drie trends opgeschreven. Dit resulteerde in zo’n 75 trends voor 2012.

De vaakst genoemde trends hadden betrekking op thee, gezond, bewust, duurzaam en verantwoord en op streek- en seizoensproducten.

Thee is hot, maar dan bedoel ik niet de zakjes gruis met kunstmatige geur- en smaakstoffen die je als luchtverfrisser kan gebruiken, maar de speciale theemelanges. In sommige restaurants wordt een theearrangement aangeboden bij het diner als alternatief voor een wijnarrangement. Thee blijkt uitstekend te combineren met verschillende gerechten. Een nieuwkomer is bubbelthee: een zoete ijsgekoelde zwarte of groene thee met melk, vruchtensiroop en Tapiocaballetjes, meestal geserveerd in doorzichtige, afsluitbare plastic bekers. Hij wordt flink geschud, waardoor de karakteristieke bubbels ontstaan waaraan de drank zijn naam ontleent. De zwarte Tapiocaballetjes zitten onderin de beker. De thee wordt gedronken met een extra wijd rietje waarmee zelfs de balletjes kunnen worden opgeslorpt. Bubbelthee is bedacht in Taiwan en inmiddels razend populair in het verre Oosten. In Nederland is de drank te krijgen in een aantal trendy restaurants en cafés. Benieuwd wanneer ik de bubbelthee in de lunchroom aantref.

Een andere trend met betrekking tot gezond en verantwoord is de opkomst van de alcoholvrije cocktail (ofwel de KoKtail). Pierre Wind heeft onder de naam Happy Drinks een aantal KoKtails ontwikkeld die de vergelijking met hun alcoholhoudende alternatieven glansrijk kunnen doorstaan (www.happydrinks.nl). Pierre was teleurgesteld over het magere aanbod van alcoholvrij in de horeca en besloot hier iets aan te doen. Happy Drinks zijn alcoholvrij, maar met een kick, cool, anders en spannend. Alleen al de namen geven een kick: wat te denken van Seks op de Fiets, Flower Power, Bojito, Komkommie en Danger? Met deze KoKtails zal er zeker een frisse ‘wind’ door de horeca gaan waaien.

Tot slot nog een trend uit Amerika. Na ‘Super-size-me’ krijgen we nu ‘Mini-size-me’. Horecagelegenheden serveren geen burgers meer maar sliders: minihamburgers op een speciaal minibroodje. Een uitstekend alternatief voor de bitterbal.

Er is geen gebrek aan ideeën voor 2012, nu maar afwachten wat ervan terechtkomt. Ik heb al trek in bubbelthee, Seks op de Fiets en een handvol sliders.

Overig nieuws