Pieter Punter - Trends voor 2012

3 december 2011 |
Pieter Punter - Trends voor 2012<

Recent hadden wij bezoek van een groep FoodDesign-studenten uit Den Bosch. Iedereen had vooraf drie trends opgeschreven. Dit resulteerde in zo’n 75 trends voor 2012.

De vaakst genoemde trends hadden betrekking op thee, gezond, bewust, duurzaam en verantwoord en op streek- en seizoensproducten.

Thee is hot, maar dan bedoel ik niet de zakjes gruis met kunstmatige geur- en smaakstoffen die je als luchtverfrisser kan gebruiken, maar de speciale theemelanges. In sommige restaurants wordt een theearrangement aangeboden bij het diner als alternatief voor een wijnarrangement. Thee blijkt uitstekend te combineren met verschillende gerechten. Een nieuwkomer is bubbelthee: een zoete ijsgekoelde zwarte of groene thee met melk, vruchtensiroop en Tapiocaballetjes, meestal geserveerd in doorzichtige, afsluitbare plastic bekers. Hij wordt flink geschud, waardoor de karakteristieke bubbels ontstaan waaraan de drank zijn naam ontleent. De zwarte Tapiocaballetjes zitten onderin de beker. De thee wordt gedronken met een extra wijd rietje waarmee zelfs de balletjes kunnen worden opgeslorpt. Bubbelthee is bedacht in Taiwan en inmiddels razend populair in het verre Oosten. In Nederland is de drank te krijgen in een aantal trendy restaurants en cafés. Benieuwd wanneer ik de bubbelthee in de lunchroom aantref.

Een andere trend met betrekking tot gezond en verantwoord is de opkomst van de alcoholvrije cocktail (ofwel de KoKtail). Pierre Wind heeft onder de naam Happy Drinks een aantal KoKtails ontwikkeld die de vergelijking met hun alcoholhoudende alternatieven glansrijk kunnen doorstaan (www.happydrinks.nl). Pierre was teleurgesteld over het magere aanbod van alcoholvrij in de horeca en besloot hier iets aan te doen. Happy Drinks zijn alcoholvrij, maar met een kick, cool, anders en spannend. Alleen al de namen geven een kick: wat te denken van Seks op de Fiets, Flower Power, Bojito, Komkommie en Danger? Met deze KoKtails zal er zeker een frisse ‘wind’ door de horeca gaan waaien.

Tot slot nog een trend uit Amerika. Na ‘Super-size-me’ krijgen we nu ‘Mini-size-me’. Horecagelegenheden serveren geen burgers meer maar sliders: minihamburgers op een speciaal minibroodje. Een uitstekend alternatief voor de bitterbal.

Er is geen gebrek aan ideeën voor 2012, nu maar afwachten wat ervan terechtkomt. Ik heb al trek in bubbelthee, Seks op de Fiets en een handvol sliders.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Vega
Dit is het beste groentenrestaurant ter wereld

We’re Smart® Green Guide, dé referentie in de culinaire wereld van groenten, maakte op 21 september de beste groentenrestaurants én -bedrijven ter wereld bekend. La Distillerie (Château Bourglinster - Luxemburg) van groentenchef René Mathieu is uitgeroepen tot he...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Een gewijzigde Bibob-toets: wat betekent dat?

Zoals iedere horecaondernemer weet, kan geen restaurant of café worden geopend zonder de daartoe benodigde vergunning of vergunningen. Bij de aanvraag van zo’n vergunning, bijvoorbeeld een exploitatie- of Drank- en horecawetvergunning, is het mogelijk dat de aanvrager een zogenaamde Bib...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Nieuwe coronamaatregelen: waarom moet de horeca eigenlijk eerder dicht?

Vanaf zondag 18.00 uur zijn de nieuwe coronamaatregelen van kracht gegaan, waarvan de meeste gericht zijn op de horeca. Premier Rutte toonde zich bezorgd over de verspreiding van het virus en vond de maatregelen nodig en logisch: "Hoe later op de avond, hoe moeilijker de anderhalve meter."...

Nice 'n Easy
Sous-vide bereiden, zo werkt het

Sous-vide koken heeft de laatste jaren in de horeca flink aan populariteit gewonnen. Bij deze techniek worden in een waterbad met exact gecontroleerde lage temperatuur vacuümverpakte producten gelijkmatig gegaard. Doordat het gevacumeerd is, behoudt het smaak en structuur. Hoewel sous-vide in d...

KHN Coronacrisis
KHN: kabinet voert disproportionele maatregelen in tegen horeca

De blijvende toename in het aantal besmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond. Naast een update van de huidige stand van zaken, werden er voor 6 van de 25 veiligheidsregio’s extra maatregelen aangekondigd, waaronder maatregelen...

Achtergronden
Schiphol continueert samenwerking met HMSHost International

Amsterdam Airport Schiphol zet haar samenwerking met HMSHost International, de wereldleider op het gebied van eten & drinken, de komende jaren voort. Speerpunt in de samenwerking is de vernieuwde food & beverage strategie van Schiphol. In de nieuwe strategie staan flexibiliteit, kwaliteit, d...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: