Op reportage: Eetcafé De Poort

21 februari 2020 | Sterre van den Berg

Net buiten het centrum van Utrecht staat het gezellige eetcafé De Poort. Iedereen die in Utrecht woont kent dit café en komen er ook regelmatig. De Poort zorgt voor een uniek huiskamergevoel waar je kan uitrusten, bijkletsen en lekker eten en drinken.  

"Onze naam komt doordat vroeger hier een poortwachtershuisje voor de gracht en de ingang van de stad stond. Hier werd alles gecontroleerd, met name goederen die werden gecontroleerd voor ze de stad ingingen. Het was dus eigenlijk een soort van douanepost. Vroeger was het een heel klein café, ongeveer de helft van wat het nu is. Het was een echt biljartcafé. Vandaar de naam de Poort."

"Bij ons is er plek voor 80 tot 100 man, het is bij ons een echt huiskamergevoel dat wij uitstralen. Onze doelgroep is heel verschillend, ongeveer tussen de 25 en de 55 jaar. Doordeweeks komen er veel mensen die na het wegbrengen van hun kinderen naar school langskomen, koffie en theedrinken en een taartje eten. Ook hebben we doordeweeks veel zakelijke lunches. Een keer in de maand hebben we een studentenlunch. Bij ons kan je ook terecht wanneer er voetbal op de televisie is, soms zetten we de tv aan wanneer FC Utrecht speelt. Op zondag komen er veel stelletjes (met kinderen) die hier gezellig spelletjes komen spelen en lunchen. Wij hebben dan ook een speciaal kindermenu met daarop een vers gemaakt pannenkoek. Wij staan dus eigenlijk voor alle doelgroepen met onze deur open."

Heerlijke broodjes 

"Onze chef-kok Nick stelt veel van onze recepten samen. Dat doet hij natuurlijk niet alleen want wij dragen allemaal ons steentje bij. Wij veranderen onze kaart ongeveer vier keer per jaar, iedereen kan zijn/haar ideeën ook insturen en wie weet staat jouw idee de volgende keer wel op onze menukaart. Omdat onze menukaart elk kwartaal een beetje verandert, veranderen we het met het seizoen mee. Dat zie je dan ook in onze producten."

"Van onze lunchkaart verkoopt onze uitsmijter en de pistoletjes het beste. Onze pistoletjes zijn niet het standaard broodje, ze zijn bij ons net iets uitgebreider waar je lekker vol van zit en ook nog eens goed betaalbaar. Alles is onder de 10 euro. Bij ons heb je altijd de 'lunchtip', dit zijn leuk bedachte gerechtjes vanuit de keuken. Als de klant bij ons snel een hapje wil eten raden wij de pistoletjes aan, wilt de klant een uitgebreide lunch dan is de club sandwich of de uitsmijter een echte aanrader."

"Ons café is een echte klassieker, maar wij proberen vooral met de dranken uniek te zijn. Onze klanten drinken het speciale bier meer dan het gewone. Wij bieden alle soorten koffies en thee aan, bijvoorbeeld gemberthee, verse muntthee, koffies met sojamelk en havermelk. Onze sapjes zijn altijd lekker vers, we bekijken vaak hoe we de sapjes speciaal kunnen maken. Wij vinden het belangrijk om ook vega en biologische producten op onze menukaart aan te bieden, niet omdat het een trend is, maar omdat het volgens ons beter is voor dier en milieu. Ook met onze groentes houden wij er rekening mee. Bijvoorbeeld wanneer er biologische producten zijn maar dan wel uit het buitenland, wat voor impact heeft het dan nog? Daarom kiezen wij ervoor om onze groentes zoveel mogelijk uit ons eigen land te halen."

Scannen 

"Onze social media is in ontwikkeling, bij ons kan je wel bijvoorbeeld op de menukaart een QR-code scannen en dan kom je bij onze website terecht, daar staat de lunchtip, soep van de dag. Wij hebben altijd positieve feedback en wanneer er wel een minder goede review is proberen wij dat gelijk op te lossen."

Wij hebben een grote aantrekkingskracht op de mensen die hier in de buurt wonen, het is een echte ontmoetingsplek. Van studenten tot grote bazen, iedereen hier kent De Poort. Iedereen die hier komt voelt zich dan ook welkom. De muziek staat nooit te hard, tenzij Nederland speelt want dan gaat het dak eraf! De Koningsdag is altijd leuk hier, wij hebben dan de kindervrijmarkt bij ons in de straat waardoor de ouders dan lekker bij ons komen zitten. Ook het WK was hier een feestje. Dat iedereen toen hier de gracht insprong omdat het zo bloedwarm was. Smartlappen zijn altijd leuk bij ons. Dat is elk jaar rond eind november, het is een muziekfestival in verschillende cafés. Er komt dan op vrijdag en zaterdag een band bij ons spelen. De meubels gaan er dan uit en dan wordt er gezellig gedanst. Ook hebben wij sjoefavond, dat is een avond en bij de eerste sjoef die je bestelt krijg je een muts, bij de tweede een neus en bij de derde een baard en dan heb je aan het eind van de avond zit iedereen hier als een soort kabouter."

Deze crossmediale productie is gemaakt door Sterre van den Berg, studente van NIMETO Utrecht (Media & Communicatie). Uitgeverij PS: bv is een erkend leerbedrijf en middels deze samenwerking kunnen de studenten hun opgedane vaardigheden in de praktijk brengen. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bezorgen Coronacrisis
Deliveroo betaalt restaurants dagelijks

Deliveroo betaalt vanaf vandaag haar restaurants dagelijks. Op deze manier kunnen restaurants het geld dat ze verdiend hebben via de leveringen van maaltijden al binnen één dag op hun rekening krijgen. Door middel van dagelijkse betalingen biedt Deliveroo extra onderst...

Economie Coronacrisis
HorecaMonitor doet voorstel om horeca te behoeden voor faillissementen

HorecaMonitor roept KHN op om 'Den Haag' een serieus voorstel te doen. Een voorstel dat, wanneer het geaccepteerd wordt, horecaondernemers mogelijk behoedt voor faillissementen. Hieronder de brief: Beste heer, mevrouw, Ons bureau is sterk betrokken bij de begeleiding van vele horecakla...

Coronacrisis
Horeca zeker dicht tot en met 28 april

Zojuist heeft premier Rutte bekendgemaakt dat de Nederlandse horeca zeker tot en met 28 april gesloten blijft. Hij raadt Nederlanders daarnaast ten zeerste af een meivakantie te plannen, wat voor hotels en B&B's duidelijk geen positief nieuws is, maar het komt niet onverwacht. Ook schole...

Coronacrisis
Assortiment Coffeelicious verkrijgbaar bij Jumbo

Door het coronavirus moesten alle horecazaken de deuren sluiten. Veel ondernemers verzinnen de meest creatieve manieren om toch hun afnemers te voorzien van de diensten en producten die zij aanbieden. Coffeelicious is daar één van, want haar assortiment is verkrijgbaar bij de Jumbo....

Coronacrisis
Young Creators Group start HorecaTegoed

Om de horeca een hart onder de riem te steken, is Young Creators Group, een community voor jonge ondernemers en makers onder leiding van ondernemer Edwin de Jong, op eigen initiatief gestart met HorecaTegoed. HorecaTegoed is een initiatief waar je een gift aan jouw favoriete horecagelegenheid kunt g...

Coronacrisis
"Kabinet verlengt coronamaatregelen die gelden tot 6 april "

Het kabinet besluit aanstaande dinsdag 31 maart hoe het land verdergaat in de strijd tegen het coronavirus. De maatregelen die tot en met 6 april gelden, waaronder het sluiten van eet- en drinkgelegenheden en musea, worden dan verder besproken. Verschillende landelijke media, waaronder NU.nl en ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: