Op bezoek bij STOOM beer&food Nijmegen

20 maart 2017 | Thijs Jacobs

Toen Edo van der Veer en Laila Smits op vakantie waren in de Verenigde Staten en Canada, zagen zij iets dat je in Nederland maar zelden ziet in de horeca: horecalocaties waar je én fantastische bieren kunt drinken én uitstekend kunt eten. Edo werkte al langer als chef-kok, maar wilde graag iets voor zichzelf beginnen. Als zoon van een ondernemer zag hij de voordelen van het 'eigen baas zijn' en eenmaal terug in Nederland startte Edo, samen met zijn grote liefde Laila, de zoektocht naar de ideale locatie voor zijn eigen brewpub.

Vrijplaats in oude Honigfabriek


Die locatie werd in 2014 gevonden op het Honigcomplex in Nijmegen, waar de voormalige Honigfabriek momenteel een broeinest is voor culturele en jonge ondernemers. Brouwerij Oersoep vestigde zich daar, nadat het eerder vanuit een garagebox opereerde maar op die manier niet verder kon groeien, en zij zochten een partner die een proeflokaal van de brouwerij kon realiseren.

Laila: "Edo is een typische chef-kok en wilde uiteraard zijn culinaire kunsten laten zien, terwijl Oersoep meer focus heeft op de fantastische bieren die zij brouwen. De balans werd gevonden: wij hebben 13 bieren op tap en de helft van de bieren die we aanbieden is van Oersoep. In het begin focusten we op kip en bereidden we veel gerechten in de Big Green Egg. Dat is wel veranderd; we zijn enorm gegroeid, dus de Big Green Egg moest wijken voor een houtskoolgrill. Iedere paar maanden kregen we er meer ruimte bij en met grotere hoeveelheid gasten over de vloer moesten we de kaart en de keuken aanpassen. Bovendien bleek er veel vraag te zijn naar goede hamburgers en op die vraag spelen we in; de kippen zijn wel gebleven trouwens. Edo is nu niet zo vaak meer in de keuken te vinden. Je weet hoe chef-koks zijn: er is maar ruimte voor één chef in de keuken. Edo heeft nu een meer leidinggevende functie."

Tweedehands en goedkoop
 

De locatie is tijdelijk, en dat vraagt om een andere manier van ondernemen dan op een reguliere horecalocatie. "Dat klopt", zegt Laila. "De tafels die je ziet, zijn gemaakt van een partij schooltafelbladen die we op de kop konden tikken en de lampen zijn grotendeels van oude onderdelen uit de voormalige fabriek gemaakt, net zoals de buizen die je hier aan de wand ziet. We hebben natuurlijk ook Marktplaats afgestruind en tweedehandswinkels bezocht. De investeringen zijn aangepast op de verwachte en ingecalculeerde levensduur van de zaak en dat maakt deze onderneming zo uniek. Er komen vaak ook ondernemers kijken uit andere gemeenten waar ook een dergelijke locatie wordt vrijgemaakt voor een tijdelijke bestemming."

Groot succes

Er hangt hier een relaxte sfeer en de zaak is een groot succes. Laila: "In het begin, in 2015, waren we vier dagen per week open. Nu zijn we zes dagen per week open. Op de dinsdag en woensdag hebben we veel borrels en partijen en van donderdag tot en met zondag is het hier razend druk. Er komen heus niet alleen studenten, maar ook families met kinderen en ook ouderen. Voor de kids is het buiten heerlijk: er is genoeg ruimte, er rijden hier geen auto's en er is een grote zandbak. De gasten moeten wel zelf bestellen aan de bar en de gerechten daar ophalen. Daarvoor gebruiken we een soort 'buzzer', die aangeeft dat de bestelling klaar is. Dat is niet uit luiheid trouwens; het is gewoon veel leuker voor de gast. Je gaat hier niet aan je tafeltje zitten en verder de zaak niet meer beleven. Nee, hier loop je door de zaak, krijg je bij de bestelling advies van ons personeel over het bier op de tap en juist die beweging in de zaak maakt het geheel veel dynamischer. In principe mogen we hier tot 2022 blijven, dus we hebben nog even om het succes door te trekken. Wat er daarna gebeurt? Het is een mooie locatie, en ik verwacht wel dat de gemeente de nieuwbouwplannen doorzet. Anderzijds gaan er stemmen op om dit complex te behouden en te integreren in de nieuwbouwwijk. Je weet maar nooit wat er straks op ons pad komt..."

Check hieronder de fotoreportage van Stoom, brewpub in Nijmegen:

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Insight Beach Brabant: ijzersterk horecaconcept in hartje Eindhoven

Een groep ambitieuze ondernemers presenteert deze zomer Insight Beach: een gloednieuw city beach concept dat de horeca en culturele sector bij elkaar brengt. De hardwerkende mensen in deze sectoren brengen leven in de brouwerij en moeten zo snel mogelijk weer aan de slag, vinden de initiatiefnemers....

Interview Longread Coronacrisis
Utrechtse horecaondernemers: "De run op de horeca blijft uit"

We zijn nu drie dagen onderweg sinds de 'heropening' van de horeca. Tijd om horecaondernemers te bezoeken en te vragen naar de ervaringen met het ondernemen met coronabeperkingen en de verwachting voor de toekomst. In Utrecht bezochten we daarom verschillende horecaondernemers en voelden vooral het ...

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Opening Coronacrisis
Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Coronacrisis
Liveblog 1: Yesss!! Wij gaan weer open!!

Liveblog. Wij hebben er zin! Wij zijn er klaar voor! Dat is wat Utrechtse horecaondernemers ons vanochtend vol enthousiasme vertelden. De redactie van Lunchroom, De RestaurantKrant en de CaféKrant is vandaag in het land en doet verslag van de eerste dag dat de horeca na maanden weer open mag. Ti...

Achtergronden Rotterdam
Baker&Moore lanceert TO GO picknickservice 'Baker's Box'

Baker&Moore, gevestigd op de Westblaak mag vanaf 1 juni net als de rest van de Nederlandse horeca haar deuren eindelijk weer openen. Tijdens de lockdown is er hard gewerkt aan een nieuw concept. Deze week lanceerde de heer Bakker (eigenaar Baker&Moore) het gloednieuwe concept, genaamd 'B...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: