Ontdek de 7 theedrinktrends

30 mei 2016
Ontdek de 7 theedrinktrends

Thee is al jaren een geliefde drank in de horeca. Als hoofddrank tijdens de lunch, of als 'dessert' na een diner. Speciaal voor jou
verzamelden we 7 trends op het gebied van thee.

*1. De juiste temperatuur*
Bij koffie was het al bekend dat de juiste temperatuur grote invloed heeft op de smaak. De laatste tijd krijgt de juiste temperatuur ook bij thee steeds meer aandacht. Zo hoor je groene thee bijvoorbeeld op 80 graden Celsius te zetten, wanneer deze thee te heet wordt gezet, kan er namelijk een bittere smaak ontstaan.

*2. Foodpairing*
In Aziatische landen is het heel gewoon om thee bij een gerecht te drinken, in Europa wordt dit ook steeds vaker gedaan. Thee heeft als voordeel dat het kan helpen om je eten makkelijker te verteren. Door middel van foodpairing wordt er in restaurants op zoek gegaan naar de thee die het beste past bij een gerecht. Thee kan de maaltijd goed begeleiden en zo echt wat toevoegen aan het eten. Ook is het een goed alternatief voor wijn. Zo past witte thee goed waar men gewoonlijk witte wijn bij drinkt (kaasfondue) en is zwarte thee een goede vervanging van rode wijn.

*3. Kwaliteit in plaats van kwantiteit*
De industrialisering van de handel in de 20ste eeuw gaat gepaard met het verlies van een groot deel van de rijke cultuur van thee, kwaliteit moest inboetten ten behoeve van kwantiteit. Vandaag de dag is juist kwaliteit weer een belangrijke standaard geworden voor producenten.

*4. Theecocktails & homemade iced-teas*
Een nieuwe theevariant voor op het terras, de home made iced tea, gemaakt op basis van echte thee. Liever een cocktail? Theecocktails gaan populair worden deze zomer. Met of zonder alcohol, een combinatie met thee maakt een verfrissende cocktail.

*5. Gezondheid: detoxthee & groene thee*
Thee kan een gezonde werking hebben op je lichaam. Een voorbeeld is detoxthee. Een thee die oorspronkelijk uit India komt en je lichaam vanbinnen reinigt door onder andere afvalstoffen af te voeren. Bekender is het effect van groene thee. De anti-oxidanten gaan vrije radicalen in ons lichaam tegen die celveroudering kunnen veroorzaken. Daarnaast zijn de anti-oxidanten ook weer goed voor de spijsvertering.

*6. Chai*
Chai is een thee uit India die ook in Nederland populair is. Elke regio in India heeft zijn eigen ‘Chai’, maar de basis bestaat uit zwarte thee waar allerlei specerijen aan worden toegevoegd: kaneel, kardemon, gember, steranijs, nootmuskaat, saffraan en venkel. Deze kruidige thee wordt vaak gecombineerd met melk zodat er heerlijke, warme theevariaties ontstaan.

*7. Matcha*
Groen is het nieuwe zwart op het gebied van thee. Naast de ‘gewone’ groene thee is ook matcha thee op steeds meer plekken verkrijgbaar. Matcha is groene thee uit Japan met een bijzonder verwerkingsproces. Tijdens dat natuurlijke proces versterkt de smaak in de theeblaadjes en ontstaat er een stofje dat helpt bij het versterken van het immuunsysteem. De bladeren worden vervolgens gestoomd, gedroogd en in een stenen vijzel verpulverd zodat er uiteindelijk een groen poeder overblijft. Dit groene poeder zit ook nog eens vol met vitaminen.

~Christel Tuin~

Overig nieuws