Lunchroomhouder Elhorst over Horeca inspectiekaart

7 juli 2014
Lunchroomhouder Elhorst over Horeca inspectiekaart

Vandaag is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gestart met de publicatie van de inspectieresultaten van horecabedrijven. Kees Elhorst,
eigenaar van lunchroom Elhorst Alkmaar, reageert.

*Momentopname*
De groene en oranje beoordelingen van ruim 1600 lunchrooms staan vanaf vandaag op de "Horeca inspectiekaart":http://www.inspectieresultaten.vwa.nl/iframe/inspectieresultaten.html. Alle lunchrooms kunnen de beoordeling groen (goed gescoord op de punten voedselveiligheid, hygiëne en ongediertebestrijding), oranje (tekortkoming) of rood (structureel probleem) krijgen. Lunchroom Elhorst scoort groen en voldoet dus aan alle eisen van de NVWA. Elhorst over het publiceren van de inspectieresultaten: "Aan de ene kant vind ik het helemaal top dat de resultaten inzichtelijk zijn voor iedereen. Op deze manier wordt dan duidelijk het kaf van het koren gescheiden. Aan de andere kant vind ik het niet juist dat de resultaten bij een 'oranje' beoordeling gelijk online geplaatst worden. De inspectie beoordeelt namelijk op een momentopname en is uit mijn ervaring niet voor reden vatbaar als je op een bepaald moment door omstandigheden een oranje i.p.v. een 'groene' beoordeling krijgt.

*Mondige gasten*
De Alkmaarse ondernemer meent verder dat gasten zeker beïnvloed worden door de horeca inspectiekaart. "De gasten anno nu zijn heel erg mondig. Op het internet vind je overal referenties en bezoekers vinden via hun smartphone snel veel informatie over een lunchroom. Ik denk wel dat gasten de site van de NVWA eerder tegenkomen als ze bepaalde horecagelegenheden googelen, dan dat ze specifiek naar de Horeca inspectiekaart zullen gaan.

*Inspectie-onderdelen*
De NVWA controleert de lunchrooms op drie onderdelen: juiste omgang met voedsel, hygiëne en ongediertebestrijding. Hoe zorgt Elhorst ervoor dat hij goed scoort op deze punten? "Ik vind alle drie de punten heel erg belangrijk. Ik heb het voordeel dat ik met vakidioten werk waarbij voedselkwaliteit voor alles gaat. Daarnaast houden we alles elke dag goed schoon, onderhouden we de lunchroom goed en huren we indien nodig een ongediertebestrijder in.

"Lees meer over de Horeca inspectiekaart":http://www.lunchroom.nl/nieuws/inspectieresultaten-lunchrooms-vanaf-nu-online-11044/

~Christel Tuin~

Overig nieuws