Wilco Admiraal - Onder druk gezet

11 augustus 2012
Wilco Admiraal - Onder druk gezet

In de zomer werk ik het liefst op grote festivals. De combinatie van muziek, goedgestemde mensen en een prettig chaotische sfeer helpen hier bij. Bezoekers raken vaak dolenthousiast als ze goede koffie vinden op het terrein en op de tweede dag zijn er al veel vaste gasten te spotten.
Voor een barista is een festival niet alleen om deze reden een extreem plezierige werkomgeving. Vraag een barista wanneer hij of zij de beste koffie maakt, en je krijgt als antwoord: “Wanneer er een haast eindeloze rij voor de bar staat.” Juist met een oneindige stroom bestellingen komt de barista in de juiste ‘workflow’. De vaste handelingen krijgen een ritme, de machine draait op volle toeren en de koffie is zo vers als het maar zijn kan – ‘full efficiency’ dus.

Hoogtepunten van het festivalseizoen zijn voor mij Pinkpop en Lowlands. Samen met collega Rob Kerkhoff vervul ik daar de functie van Teamcaptain in het Koffiehuis van Nederlands bekendste koffiebrander. Een prachtig concept dat op swingende wijze ambachtelijk bereide koffie brengt. Wij geven leiding aan een team van 24 baristi die de festivalbezoekers voorzien van smakelijke vloeibare energie.
In drie dagen tijd zetten we als een geoliede machine meer dan 20.000 verse koppen koffie met acht espressomachines. En het is fantastisch om ogen van alle baristi te zien glimmen tijdens de drukste momenten, als het Koffiehuis vol wachtende koffieliefhebbers staat en onder enorme druk kwaliteitskoffie gezet wordt. De muziek gaat harder, baristi staan dansend melk te schuimen, koffie te malen en maken grapjes met bezoekers. Je ziet dan het enorme plezier dat het uitvoeren van het ware ambacht oplevert. En met resultaat: op piekmomenten worden meer dan 1.000 koffievarianten per uur bereid door 12 baristi.
De rustige momenten zijn er om tips en tricks uit te wisselen en de bar ‘strak’ te trekken voor de volgende piek. Want die komt geheid, en om daarvan ultiem te genieten, lopen deze topbaristi graag wat extra meters. Bij mij glimmen de ogen dan ook: van enorme trots!

Overig nieuws