Nieuwe columnist: Mark Tamsma!

15 december 2014 |
Nieuwe columnist: Mark Tamsma!<

Er zijn grenzen..! Ik mag mij gelukkig prijzen dat ik beroepsmatig veel in het buitenland verblijf om trends en consumentengedrag in de
horeca te mogen spotten. Waarom? Om de Nederlandse horecaondernemers te kunnen ondersteunen om het nog beter te doen. Het is in Nederland namelijk zelden goed genoeg. Ik houd persoonlijk ook van een kritische houding, want dat houd je scherp. Toch betrap ik mij er zelf ook op dat ik kritischer ben op de Nederlandse horeca dan de buitenlandse. En is het niveau dan zo wezenlijk anders? Nee, op hoofdlijnen zeker niet.

De Nederlandse horeca scoort bovengemiddeld
De Nederlandse horeca scoort mijns inziens bovengemiddeld. Culinair doen we het goed, we gaan mooi mee met de trends, hygiënetechnisch hebben we ook zeker niets te klagen, et cetera. De grote, veel gehoorde, frustratie van ongastvrij/ongemotiveerd personeel ervaar ik echter ook. Zeker in de zomermaanden op de terrassen. Maar ja, die ervaringen heb ik dus ook buiten onze landsgrenzen. Toch lijkt het erop alsof wij Nederlanders direct onze kritische kanten laten vieren zodra wij de grens over zijn. Zo gaat het op verjaardagen bijna altijd wel een keer over ervaringen in de Nederlandse horeca. Dat komt omdat de horeca midden in de maatschappij staat. Termen als 'duur' en 'slecht eten’ bieden voer voor gesprekstof. Diezelfde mensen staan echter ook in de rij bij berghutten op de skipiste, waar een ranzige worst met friet wordt geserveerd (koud!) naast een te smerig toilet. De worst mag vervolgens op oncomfortabele banken aan niet schoongemaakte tafels 'genuttigd' worden. En zonder enige weerstand wordt dan 4 x 12.50 euro neergeteld voor deze lokale specialiteit. Als een dergelijke voorziening op een duinrand in Nederland staat, dan heeft deze naar alle waarschijnlijkheid geen toekomst.

Vakantiegevoel speelt geen rol
Ik ben geen psycholoog, maar ben wel benieuwd naar wat er in onze 'hersenen' omgaat zodra wij de landsgrenzen overgaan. En nee, het is niet dat 'vakantiegevoel' dat de bijdrage levert. We hebben tenslotte voldoende buitenlands georiënteerde keukens en concepten in Nederland. Die overleven ook echt geen vuile toiletten, uitpuilende vuilnisbakken of naar zweet ruikende medewerkers bediening. Het juiste antwoord op de vraag zou weleens het ei van Columbus voor de Nederlandse horeca kunnen betekenen. Een oplossing voor de gewenste hogere omzetten, lagere inkoop en lagere personeelskosten. In afwachting van het antwoord zullen we gewoon altijd blijven zeiken, maar dan wel op een schoon toilet...

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Restaurant Par Hasard Almere omgetoverd tot all you can eetcafé

Restaurant Par Hasard op het Belfortplein in Almere Stad past haar concept aan en wordt het gezellige en toegankelijke All you can eetcafé by Par Hasard. Hiermee sluit het restaurant beter aan op de wensen van een groot deel van de bewoners en bezoekers van Almere en speelt zij in op de ...

Wet- en regelgeving Financieel Ondernemen
Checklist naheffingsaanslag btw helpt ondernemers na gemiste btw-deadline

Het afgelopen kwartaal misten ca. 64.000 ondernemers de deadline om hun btw-aangifte en bijbehorende betaling te doen. Dit is zonde, want wie de deadline heeft gemist, ontvangt een dezer dagen een naheffingsaanslag, veelal met boete. Vooral startende ondernemers zijn nog niet gewend aan de terugk...

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Achtergronden Tech
Ook restaurants moeten innoveren: “Wie nu nog op papier werkt, loopt hopeloos achter”

Zelfs in onze sector, die op zich als vrij traditioneel te boek staat, maken we inmiddels gebruik van technologische hulpmiddelen. Het zijn babystapjes, toegegeven, maar wie anno nu de personeelsplanning nog in excel bijhoudt en de recepturen in een kladblok noteert, loopt hopeloos achter. Ik bev...

trends Koffie & thee
Dit zijn de actuele koffietrends en -ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen van koffiemachines Koffiemachines worden steeds geavanceerder. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen wordt koffie alsmaar naar een hoger niveau getild zowel thuis, in de horeca als op de werkvloer. Aan de hand van recente voorbeelden laten we zien w...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: