Nieuw seizoen Koken met Van Boven

25 juli 2017 | Roy Spijker

Yvette van Boven is vanaf 4 september weer bij de VPRO te zien met 10 nieuwe afleveringen van Koken met Van Boven; ook voor niet-keukenprinsen en prinsessen een lust om naar te kijken. Naast haar keukengeheimen deelt Van Boven ook interessante wetenswaardigheden over de ingrediënten die zij haalt bij telers, boeren, vissers of jonge ondernemers die zich hebben toegelegd op duurzaam produceren en innovatieve oplossingen.

Yvette kookt vanuit bewondering over wat de natuur te bieden heeft. Hierbij laat zij zich leiden door haar interesse in de oorsprong van ons voedsel en brengt zij oude bereidingstechnieken terug in de moderne keuken. Ook innovatieve oplossingen voor problemen zoals de woekerende Japanse Duizendknoop die zich in rap tempo als een ware plaag door Nederland verspreidt, verwerkt zij in haar recepten.

In deze serie serveert Yvette onder andere vergeten vis uit onze eigen Noordzee, smeert ze ‘m met gekookte tomaat, bereidt ze klassieke risotto om bij te watertanden, haalt ze mosselen in sprookjesachtig Ierland en maakt ze voor de worst kennis met akkervarkens (die ook echte kunstjes kunnen). Ook gaat Yvette op een roadtrip langs de befaamde routiers in Frankrijk en laat zij zich inspireren door de Syrische keuken met tuinbonen uit haar eigen moestuin.   

Aflevering 1: vis uit de noordzee
Bijvangst, meevangst, vergeten of ondergewaardeerde vissoorten: voor Yvette is dat allemaal ‘vis van de dag’. In plaats van naar de supermarkt voor graatloze kweekvis uit verre oorden, gaat Yvette de Noordzee op voor de vis die daar vrij rondzwemt. Zij laat zien hoe je vis moet fileren en maakt er dan een potje van. Een vispotje met venkel. Yvette doet een smaaktest met kibbeling van schar, wijting, griet, bot en tong met daarbij een remoulade en ravigotesaus.
maandag 4 september, 20.25 uur, NPO 2

Aflevering 2: de tomaat
De tomaat is er in vele kleuren, vormen en smaken en is de meest gegeten groente ter wereld. Eigenlijk is het een fruitsoort. Yvette plukt bij teler Wim tomaten in verschillende vormen en maten. Ze maakt er een 1000 tomatensalade mee, met geitenricotta en basilicumolie. Met de resten maakt zij een basis voor een saus, een soep en een Bloody Mary.
maandag 11 september, 20.25 uur, NPO 2

Aflevering 3: tortilla's met salsa
Pittig eten schijnt bij te dragen aan een spannend leven. Van pepers uit de schooltuinen maakt Yvette een milde rode saus. Let de Jong geeft uitleg over de scherpte van pepers en maakt een onovertroffen salsa. Daarbij bakt Yvette tortilla’s met avocado en bonen.
maandag 18 september, 20.25 uur, NPO 2  

Over Yvette van Boven
Yvette van Boven (Ierland, 1968) woont afwisselend in Amsterdam en Parijs. Ze is freelance columnist, illustrator, foodstylist, receptuurschrijver en culinair redacteur. Ze schreef  en illustreerde een klein oeuvre aan kookboeken, waaronder de bestseller Home made, dat al jaren tot de best verkochte kookboeken van Nederland behoort en is vertaald in het Engels, Duits, Frans en Spaans.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Fastservice
Kwalitaria Délifrance nu ook in centrum van Zwolle

Het centrum van Zwolle is een cafetaria en lunchroom rijker. Vandaag opent Kwalitaria Délifrance Zwolle Centrum officieel haar deuren. Ondernemer Rubin Hu is geen onbekende in de regio; de gloednieuwe vestiging is zijn derde in Zwolle. ‘Een plek om gezellig te zitten’ Na een...

Achtergronden Culinair
Mosselseizoen van start met grootste mosselpan ter wereld

Morgen, donderdag 2 juli, start het mosselseizoen met de verkoop van Zeeuwse bodemcultuurmosselen. Dit jaar als eerste exclusief verkrijgbaar bij Sligro. Vanuit de grootste mosselpan ter wereld werden de eerste bodemcultuurmosselen van het seizoen aangeboden aan JRE-chef Joppe Sprinkhuizen, chef van...

Bezorgen Achtergronden
15-jarige maaltijdbezorgers mogen niet meer de straat op

Frans van Rooij, directeur ProFri, vakvereniging Professionele Frituurders, schreef een brief aan Tamara van Ark, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij maakte gisteren bekend dat het vanaf 1 juli (dat is morgen al!) niet meer is toegestaan om medewerkers jonger dan 16 jaar in te...

Achtergronden Coronacrisis
Zo kwam Anne&Max door de afgelopen periode heen

Wobbe van Zoelen, eigenaar en oprichter van de bekende lunch- en koffieketen Anne&Max, vertelt over de afgelopen periode, die voor de horeca onwerkelijk was: "Door simpelweg te kijken naar wat we wél konden leveren in de Covid-19 periode waren we in staat om ons businessmodel deels ...

Drinks Achtergronden
Nederlanders drinken steeds vaker caloriearme frisdranken

Uit de jaarlijkse monitoringscijfers van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) blijkt dat frisdrankproducenten voorlopen op de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord. Staatssecretaris Paul Blokhuis meldde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat de industrie al in...

Achtergronden Culinair
Hier kun je dineren in een boomhut

Op het landgoed van hotel Kapellerput in Heeze staat sinds 2010 een luxe boomhut voor bruiloften en bijeenkomsten. Om het 10-jarig bestaan van de KABAN te vieren is deze zomer het terras van de boomhut omgetoverd tot een unieke dinerlocatie op 6 meter hoogte. “De KABAN Experience is een bij...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: