Nieuw seizoen Koken met Van Boven

25 juli 2017 | Roy Spijker

Yvette van Boven is vanaf 4 september weer bij de VPRO te zien met 10 nieuwe afleveringen van Koken met Van Boven; ook voor niet-keukenprinsen en prinsessen een lust om naar te kijken. Naast haar keukengeheimen deelt Van Boven ook interessante wetenswaardigheden over de ingrediënten die zij haalt bij telers, boeren, vissers of jonge ondernemers die zich hebben toegelegd op duurzaam produceren en innovatieve oplossingen.

Yvette kookt vanuit bewondering over wat de natuur te bieden heeft. Hierbij laat zij zich leiden door haar interesse in de oorsprong van ons voedsel en brengt zij oude bereidingstechnieken terug in de moderne keuken. Ook innovatieve oplossingen voor problemen zoals de woekerende Japanse Duizendknoop die zich in rap tempo als een ware plaag door Nederland verspreidt, verwerkt zij in haar recepten.

In deze serie serveert Yvette onder andere vergeten vis uit onze eigen Noordzee, smeert ze ‘m met gekookte tomaat, bereidt ze klassieke risotto om bij te watertanden, haalt ze mosselen in sprookjesachtig Ierland en maakt ze voor de worst kennis met akkervarkens (die ook echte kunstjes kunnen). Ook gaat Yvette op een roadtrip langs de befaamde routiers in Frankrijk en laat zij zich inspireren door de Syrische keuken met tuinbonen uit haar eigen moestuin.   

Aflevering 1: vis uit de noordzee
Bijvangst, meevangst, vergeten of ondergewaardeerde vissoorten: voor Yvette is dat allemaal ‘vis van de dag’. In plaats van naar de supermarkt voor graatloze kweekvis uit verre oorden, gaat Yvette de Noordzee op voor de vis die daar vrij rondzwemt. Zij laat zien hoe je vis moet fileren en maakt er dan een potje van. Een vispotje met venkel. Yvette doet een smaaktest met kibbeling van schar, wijting, griet, bot en tong met daarbij een remoulade en ravigotesaus.
maandag 4 september, 20.25 uur, NPO 2

Aflevering 2: de tomaat
De tomaat is er in vele kleuren, vormen en smaken en is de meest gegeten groente ter wereld. Eigenlijk is het een fruitsoort. Yvette plukt bij teler Wim tomaten in verschillende vormen en maten. Ze maakt er een 1000 tomatensalade mee, met geitenricotta en basilicumolie. Met de resten maakt zij een basis voor een saus, een soep en een Bloody Mary.
maandag 11 september, 20.25 uur, NPO 2

Aflevering 3: tortilla's met salsa
Pittig eten schijnt bij te dragen aan een spannend leven. Van pepers uit de schooltuinen maakt Yvette een milde rode saus. Let de Jong geeft uitleg over de scherpte van pepers en maakt een onovertroffen salsa. Daarbij bakt Yvette tortilla’s met avocado en bonen.
maandag 18 september, 20.25 uur, NPO 2  

Over Yvette van Boven
Yvette van Boven (Ierland, 1968) woont afwisselend in Amsterdam en Parijs. Ze is freelance columnist, illustrator, foodstylist, receptuurschrijver en culinair redacteur. Ze schreef  en illustreerde een klein oeuvre aan kookboeken, waaronder de bestseller Home made, dat al jaren tot de best verkochte kookboeken van Nederland behoort en is vertaald in het Engels, Duits, Frans en Spaans.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

trends Interview Longread
De allergrootste foodtrend? Vegan!

We kunnen er eigenlijk niet omheen: dé absolute foodtrend is vegan food. 2018 was het jaar van de vleesvervangers, 2019 bleek die van een verdere doorontwikkeling en verdere aandacht voor vegan in de professionele horecakeuken. In Dordrecht, uitgerekend de stad van de paardenslachterijen, ...

Wet- en regelgeving
Alle rookruimtes gesloten in 2022

Het is de bedoeling dat de laatste rookruimtes in Nederland in 2022 sluiten. In (semi)overheids- en openbare gebouwen sluiten de rookruimtes al in 2021. Dat betekent dat er dan geen rookruimtes meer te vinden zijn in de zorg, het onderwijs, bij overheidsgebouwen en in de cultuur- en sportsector. In ...

Bezorgen Achtergronden
Deliveroo help de Sint een handje

Diverse gezinnen werden aangenaam verrast toen de Sint met zijn paard bij hen voor de deur stond. De Sint reed een ronde in het Rotterdamse Kralingen om een heerlijke maaltijd bij verschillende adressen langs te brengen met hulp van de Deliveroo-bezorgers. Handig als je te paard bent en je handen vr...

Columns Interview Longread
Horeca-etiquette: restaurantgasten willen privacy

De horeca is zoveel meer dan wat er uit de keuken komt. De aankleding van je zaak en bovenal de kwaliteit van de service zijn bepalend voor het gevoel dat jouw gast aan het bezoek aan je zaak overhoudt. Natuurlijk moet de setting goed zijn, mensen voelen zich ongemakkelijk als er minder dan vijft...

Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

Opening Culinair
Nieuwe Julia’s: nog sneller en uitgebreider assortiment

Alle stationswinkels van Julia’s krijgen een nieuwe uitstraling, een nog snellere service en een uitgebreider assortiment. Station Rotterdam Centraal heeft de primeur, vandaag is de nieuwe Julia’s daar voor het eerst te bezoeken. Als het nieuwe concept in de smaak valt bij reizigers is h...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: