Nationale Pannenkoekendag; hoe pannenkoekt Nederland?

18 maart 2021 | Redactie

Het is vrijdag Nationale Pannenkoekendag: dé dag om jouw favoriete pannenkoek te eten - of juist een hele stapel. Maar hoe ziet de perfecte pannenkoek er voor de gemiddelde Nederlander uit? Daar zijn de meningen behoorlijk over verdeeld. Daarom heeft Deliveroo onze gewoonten op het gebied van dit eeuwenoude gerecht onder de loep genomen.

Wel eens scheve blikken gekregen terwijl je een plak kaas of spek op je pannenkoek gooit? Weet dat je niet niet alleen in deze discussie staat: maar liefst 41 procent van de Nederlanders behoort namelijk tot team Hartig. Toch geeft het merendeel (52%) de voorkeur aan de zoete variant en bestrooit zijn pannenkoek het liefst met stroop of suiker. Maar naast de eeuwige zoet of hartig discussie zijn er ook mensen die je überhaupt niet blij maakt met deze platte lekkernij. Zo’n zeven procent van de Nederlanders geeft aan liever geen pannenkoek te eten. 

Koude pannenkoeken

Waar pannenkoeken op de meeste plekken ter wereld vooral als ontbijt, brunch of tussendoortje worden gezien breekt Nederland al deze eetregels. Driekwart (74%) eet zijn pannenkoek namelijk het liefst als avondeten. Slechts een heel klein deel (9%) van de ondervraagden maak je vooral blij met pannenkoeken als ontbijt. Maar hoe zit het nou met die koude pannenkoeken? Dit vraagstuk houdt Nederland al sinds 2016 in z’n greep. Wat blijkt: bijna niemand in Nederland houdt van koude pannenkoeken. Met 95 procent heeft de meerderheid bepaald: pannenkoeken eet je warm. 

Rollen maar
Ook wat betreft de vorm en hoe een pannenkoek wordt opgegeten houdt Nederland graag vast aan eigen gebruiken. Doe de gemiddelde Nederlander (68%) maar de dunne variant (denk aan flensjes of crêpes) in plaats van de dikke American pancakes (19%). Stapelen is ook niet voor Nederlanders weggelegd: 76 procent rolt zijn pannenkoek keurig op. Geen zin om zelf te bakken? Dan kun je altijd nog Deliveroo raadplegen.

Deliveroo’s 10 populairste pannenkoek gerechten: 

  1. Peking Duck Pancake - Dragon (Amsterdam)
  2. Stacked Pancakes - Locals (Amsterdam)
  3. Fruity winter pancakes - The Happiness Café (Eindhoven)
  4. Callion pancake with dried shrimps - Full Moon Garden (Amsterdam)
  5. Stack of Pancakes - Staring at Jacob (Amsterdam)
  6. Blueberrypancakes - Meneer De Boer (Eindhoven)
  7. Eend met pannekoekjes - Nam Kee (Amsterdam)
  8. Pancakes - Served (Rotterdam)
  9. Japanese soufflé pancakes - Corner Bakery (Amsterdam)
  10. Peking Duck Pancakes - Bambu Kitchen (Haarlem)

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Internationaal Mensen
Naft bier wint gold award op internationale bierverkiezing

Het Gentse Naft bier, gebrouwen door Brandstof, een nieuwe brouwerij gestart door 2 jonge ondernemers uit Gent, valt in de prijzen op de Frankfurt International Trophy. De internationale bier- en wijnverkiezing - die jaarlijks plaatsvindt in Frankfurt in Duitsland - heeft uit meer dan 3800 bieren, w ...

Achtergronden Fastservice
Wayback Burgers opent haar derde vestiging in Winschoten

Eind maart kondigde Wayback Burgers Nederland de opening van haar tweede vestiging in Nederland en eerste delivery vestiging ter wereld, die gerealiseerd wordt in Tilburg. Op maandag 19 april zal Tilburg geopend worden en daarna trekt de bouwkaravaan door naar het hoge noorden, namelijk naar Winscho ...

Achtergronden
Paskal Jakobsen doet eetcafé van de hand

De streetfoodbistro 'Hard en Ziel' van Bløf-zanger Paskal Jakobsen en zijn vrouw Door, die werd geopend in oktober 2018, gaat sluiten. Jakobsen en zijn vrouw runden Hard en Ziel met topchef Edwin Vinke van sterrenrestaurant De Kromme Watergang. Het Middelburgse eetcafé kende ze ...

Achtergronden Corona
Ingewijden: kabinet positiever over heropening terrassen

Het kabinet lijkt positiever gestemd over de mogelijkheid om op 28 april de terrassen te kunnen openen en de avondklok af te schaffen. Volgens ingewijden zijn de cijfers van de afgelopen dagen positiever dan verwacht. Het kabinet heeft besloten de cijfers daarom nog nauwgezet in de gaten te houden d ...

Achtergronden
8 jaar geleden in Lunchroom: Lunchroom Le Stelle, Haren

Lunchroom is dit jaar volwassen en bestaat 21 jaar. Tijd om terug te blikken en een greep te doen uit de welhaast onuitputtelijke voorraad interviews en achtergrondverhalen die in het vakblad voor de lunchroombranche hebben gestaan gedurende deze periode. Wekelijks presenteren we je zo'n verh ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van Lunchroom vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een gesprek met ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: