"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

1 maart 2021 | Thijs Jacobs

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d’Alderliefste in Bergen, Noord-Holland. "Natuurlijk willen we de terrassen dolgraag openen met dit mooie weer. Gevoelsmatig klopt het niet meer om gesloten te blijven, zeker met die drukte in de parken. Maar wij doen er niet aan mee, niemand in Bergen trouwens."

Weinig gehoord over opening terrassen

Monique heeft veel contact met andere horecaondernemers in het land, ook omdat ze samen cursussen volgen. "En ook daar gaat niemand open voor zover ik dat weet. Niet in Haarlem, niet in Groningen... Volgens mij willen ze in Schagen terrassen gaan uitzetten, maar die niet openen, dus dat is meer een symbolische actie. Hier in Bergen staan we er niet achter om te openen en je weet dat de burgemeesters toch gaan handhaven. Het levert alleen maar ellende op, terwijl we het liefst positief blijven. Daarnaast heb ik mensen in mijn omgeving die corona hebben of hebben gehad en ik kan je vertellen dat de ziekte geen grapje is. De maatregelen zijn er niet voor niets, hoe graag we ook willen ondernemen met zijn allen; zeker in de horeca."

En dat is lastig in deze tijd, want de zaken staan er bij de caféondernemers niet goed voor. "Het is echt heel triest en er is ook nog geen concreet uitzicht op heropening. De een zegt half maart, de ander vermoedt dat het na Koningsdag op zijn vroegst gebeurt. Ik neig helaas naar het laatste... Gelukkig mag ik op 15 maart wel mijn strandpaviljoen openen, waar we take-away gaan doen. Het strandpaviljoen mocht dit jaar blijven staan, vanwege corona, waardoor dat weer scheelt in de kosten voor op- en afbreken."

Wel een groter terras straks

De zomer was goed, maar wel intensief. "Tijdens de eerste lockdown hebben we alles geschilderd en opgeknapt, dus dat is allemaal wel een keertje klaar. Nu, tijdens de tweede lockdown, hebben we niks te doen. In de zomer moesten we in de horeca echt op onze tenen lopen, want we waren naast ondernemers ook ordehandhavers. Dat vreet energie. Ik heb mijn gasten vaker gevraagd of ze dan niet op maandag of dinsdag wilden komen in plaats van op vrijdag, maar de mensen zoeken elkaar gewoon graag op, dat zie je nu wel in de parken . Als we straks open kunnen, dan hoop ik dat we het niet verleerd zijn met zijn allen. Misschien zijn de mensen wel bang om binnen te zitten... Gelukkig hebben we verruiming van de terrassen aangevraagd en gekregen van maart tot en met oktober, zodat we wat meer speelruimte hebben straks. Maar ja, als we straks open mogen, dan moet er ook weer bier ingekocht worden. Dat brengt me op de vraag of de brouwers er wel klaar voor zijn. Hoe gaan zij dat doen? Ondanks het feit dat we gesloten zijn, hou ik wel contact met mijn vaste gasten; ik bel ze regelmatig of stuur een foto. Ik kijk liever vooruit en laat de negativiteit graag achter me."

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Fastservice
Wayback Burgers opent haar derde vestiging in Winschoten

Eind maart kondigde Wayback Burgers Nederland de opening van haar tweede vestiging in Nederland en eerste delivery vestiging ter wereld, die gerealiseerd wordt in Tilburg. Op maandag 19 april zal Tilburg geopend worden en daarna trekt de bouwkaravaan door naar het hoge noorden, namelijk naar Winscho ...

Achtergronden
Paskal Jakobsen doet eetcafé van de hand

De streetfoodbistro 'Hard en Ziel' van Bløf-zanger Paskal Jakobsen en zijn vrouw Door, die werd geopend in oktober 2018, gaat sluiten. Jakobsen en zijn vrouw runden Hard en Ziel met topchef Edwin Vinke van sterrenrestaurant De Kromme Watergang. Het Middelburgse eetcafé kende ze ...

Achtergronden Corona
Ingewijden: kabinet positiever over heropening terrassen

Het kabinet lijkt positiever gestemd over de mogelijkheid om op 28 april de terrassen te kunnen openen en de avondklok af te schaffen. Volgens ingewijden zijn de cijfers van de afgelopen dagen positiever dan verwacht. Het kabinet heeft besloten de cijfers daarom nog nauwgezet in de gaten te houden d ...

Achtergronden
8 jaar geleden in Lunchroom: Lunchroom Le Stelle, Haren

Lunchroom is dit jaar volwassen en bestaat 21 jaar. Tijd om terug te blikken en een greep te doen uit de welhaast onuitputtelijke voorraad interviews en achtergrondverhalen die in het vakblad voor de lunchroombranche hebben gestaan gedurende deze periode. Wekelijks presenteren we je zo'n verh ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van Lunchroom vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een gesprek met ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is vandaag van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: