Meer parmaham geproduceerd in 2016

17 mei 2017 | Roy Spijker

De Parmahamproducenten sloten 2016 af met een productie van 8,7 miljoen hammen tegen 8,4 miljoen in 2015, een stijging van 2.8%. De export bedroeg 17,3 miljoen kilogram en had een waarde van 280 miljoen Euro, een stijging van 1,2%. Door een verbetering van het marktevenwicht verminderden de voorraden en herstelden de markt prijzen ten opzichte van 2015.

Italië blijft, ondanks een lichte terugval van de binnenlandse consumptie (-2%) met een aandeel van 68% van de productie de belangrijkste afzetmarkt. In de export is dee EU met een aandeel van 61% het belangrijkste afzet gebied.

Verenigde Staten belangrijkste exportmarkt
Belangrijkste exportmarkt is de VS met een aandeel van 26 % in de export. Na de VS zijn Frankrijk (met een export aandeel van 18%), Duitsland (14%) en Engeland met 11% de belangrijkste afzetlanden. Nederland neemt binnen de EU met een exportaandeel van 2,1% een zesde plaats in en had van de belangrijkste afzetlanden - met een stijging van 12,2 % in 2016 - de hoogste groei.

“We hebben onszelf een ambitieus doel gesteld”, aldus Vittorio Capanna, voorzitter van het Parmaham Consortium “ en dat is de export op korte termijn over de 3 miljoen hammen te krijgen. De concurrentie op de wereldmarkt zien we als een uitdaging en is nog niet voor alle producenten haalbaar, maar als branche worden we gestimuleerd door de uitstekende resultaten tot zover. We moeten niet vergeten dat we - slechts 10 jaar geleden - blij waren met de export van 2 miljoen hammen. Dit moedigt aan om ons groeiplan door te zetten. Parmaham is uitgegroeid tot een toonaangevend merk op de internationale delicatessenmarkten.“

Voorgesneden Parmaham
De productie van voorgesneden ham stabiliseerde zich met een totaal van 79 miljoen pakjes in 2016, mede door een kleine terugval van de binnenlandse markt die 24% van de productie opneemt. Dit werd gecompenseerd door een lichte groei in de exportmarkten. Het aandeel van voorgesneden Parmaham in de totale export bedroeg circa 43%. De afzet hiervan vindt vooral in de EU plaats (circa 54% van de totale voorgesneden export). In Engeland wordt Parmaham het meest voorverpakt verkocht (86% van de totale export naar de VK), in Nederland ligt dat percentage op 68%. Buiten Europa schommelt het aandeel Parmaham dat voorverpakt verkocht wordt tussen circa 5% en 10% van de totale export.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Ondernemen
Drie horecabedrijven winnen online challenge 'Boost je omzet!'

Het Thon Hotel in Rotterdam, restaurant Zeeën van Tijd in Roosendaal en Snackbar Kitsy’s in Alkmaar gaan de uitdaging aan. Zij zijn de drie winnaars van de beursactie van Boost je omzet! op Gastvrij Rotterdam. Van maandag 18 tot en met woensdag 20 september 2017 was het team van deze onli...

Awards Mensen
ProFri en Nederlands Frituurcentrum maken genomineerden Parels van het Jaar Award bekend

Liefst vier medewerkers zijn er dit jaar genomineerd voor de Parel van het Jaar Award. Deze parels kwamen naar voren op voordracht van ondernemers in de frituurbranche. Vakvereniging ProFri en het Nederlands Frituurcentrum reiken deze Award sinds 2013 jaarlijks uit aan cafetariamedewerkers die zich ...

Koffie & thee Mensen
Doppio viert jubileum met reis naar Italië

Espressobarketen Doppio Espresso bestaat 10 jaar en organiseert ter ere van dit jubileum een reis naar Italië, daar waar het allemaal begon. Met als doel inspiratie en ideeën opdoen én om te genieten van de Italiaanse koffiecultuur. In april 2017 vierde Doppio Espresso het tienja...

Achtergronden
Overvaltraining helpt om criminaliteit in de horeca voor te zijn

Op 9 oktober gaat de Week van de Veiligheid van start. Het nemen van de juiste preventieve maatregelen is de eerste stap om de kans op criminaliteit in uw zaak te verkleinen. Denk bijvoorbeeld aan een overvaltraining voor u en uw medewerkers. Wij spraken met Hendrik-Jan Kaptein van het Centrum voor ...

Events Horeca
Horecabeurs Gastvrij Rotterdam groeit in omvang

Gastvrij Rotterdam kijkt terug op een uitermate succesvolle vijfde editie waarin opnieuw tal van records zijn gebroken. Met 400 exposanten en 150 prestigieuze wedstrijden, uitreikingen, proeverijen en demonstraties konden de 12.736 bezoekers zich drie dagen lang in Rotterdam Ahoy oriënteren op ...

Bier Achtergronden
Bierbeleving met vintage bockbier

Gasten willen tegenwoordig meer dan alleen een goed glas bier. Ze willen beleving. Het verhaal achter een bier. Al eens aan een vintage bockbier kaart gedacht dit najaar? Maak de bockbierbeleving bovendien compleet met heerlijke bijpassende hapjes. Wat maakt vintage bockbier dan zo bijzonder? Het is...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: