Meer parmaham geproduceerd in 2016

17 mei 2017 | Roy Spijker

De Parmahamproducenten sloten 2016 af met een productie van 8,7 miljoen hammen tegen 8,4 miljoen in 2015, een stijging van 2.8%. De export bedroeg 17,3 miljoen kilogram en had een waarde van 280 miljoen Euro, een stijging van 1,2%. Door een verbetering van het marktevenwicht verminderden de voorraden en herstelden de markt prijzen ten opzichte van 2015.

Italië blijft, ondanks een lichte terugval van de binnenlandse consumptie (-2%) met een aandeel van 68% van de productie de belangrijkste afzetmarkt. In de export is dee EU met een aandeel van 61% het belangrijkste afzet gebied.

Verenigde Staten belangrijkste exportmarkt
Belangrijkste exportmarkt is de VS met een aandeel van 26 % in de export. Na de VS zijn Frankrijk (met een export aandeel van 18%), Duitsland (14%) en Engeland met 11% de belangrijkste afzetlanden. Nederland neemt binnen de EU met een exportaandeel van 2,1% een zesde plaats in en had van de belangrijkste afzetlanden - met een stijging van 12,2 % in 2016 - de hoogste groei.

“We hebben onszelf een ambitieus doel gesteld”, aldus Vittorio Capanna, voorzitter van het Parmaham Consortium “ en dat is de export op korte termijn over de 3 miljoen hammen te krijgen. De concurrentie op de wereldmarkt zien we als een uitdaging en is nog niet voor alle producenten haalbaar, maar als branche worden we gestimuleerd door de uitstekende resultaten tot zover. We moeten niet vergeten dat we - slechts 10 jaar geleden - blij waren met de export van 2 miljoen hammen. Dit moedigt aan om ons groeiplan door te zetten. Parmaham is uitgegroeid tot een toonaangevend merk op de internationale delicatessenmarkten.“

Voorgesneden Parmaham
De productie van voorgesneden ham stabiliseerde zich met een totaal van 79 miljoen pakjes in 2016, mede door een kleine terugval van de binnenlandse markt die 24% van de productie opneemt. Dit werd gecompenseerd door een lichte groei in de exportmarkten. Het aandeel van voorgesneden Parmaham in de totale export bedroeg circa 43%. De afzet hiervan vindt vooral in de EU plaats (circa 54% van de totale voorgesneden export). In Engeland wordt Parmaham het meest voorverpakt verkocht (86% van de totale export naar de VK), in Nederland ligt dat percentage op 68%. Buiten Europa schommelt het aandeel Parmaham dat voorverpakt verkocht wordt tussen circa 5% en 10% van de totale export.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bezorgen Achtergronden
Bezorgservice Deliveroo opent meldpunt ‘Koninklijke Katers’

Slachtoffers van een (té) feestelijke Koningsdag staan er dit jaar niet alleen voor. Eetbezorgservice Deliveroo biedt een luisterend oor in brakke tijden met een zogeheten 'hang-over hotline'. Op 28 april aanstaande verzorgt dit meldpunt voor koninklijke katers van 11:00 tot 13:00 uur...

Horeca Achtergronden
FNV Horeca en Huis van Eemnes sluiten cao

FNV Horeca heeft een akkoord bereikt met het Huis van Eemnes voor een bedrijfs-cao. Het bestuur van Stichting Huis van Eemnes is zeer tevreden met het resultaat: “Samen met FNV Horeca is de bedrijfs-cao voor het Huis van Eemnes opgesteld. We zijn trots op het resultaat dat zowel een stimuleren...

Achtergronden CityTrip
Fotoverslag CityTrip Emmen: stads gevoel in een dorp

Emmen. De stad die bij het grote publiek bekendheid geniet vanwege de aanwezigheid van de dierentuin. Diezelfde dierentuin is verhuisd en heeft een andere naam gekregen: Wildlands Adventure Zoo. Niet alleen de dierentuin timmert aan de weg, maar ook het stadscentrum krijgt steeds meer kleur. Nou ja,...

Restaurant Veganistisch
BACKYARD: plant based & vegan friendly restaurant in Rotterdam.

Yunlai Ye en Wiwi Cao trotse eigenaars van lunchroom The Tea Lab, openen begin mei 2018 hun eerste plant based & vegan friendly restaurant op de Korte Hoogstraat in Rotterdam. Bij BACKYARD, een groene oase in het hart van de stad, kun je op elk moment van de dag terecht voor verrassende, down to...

Achtergronden
Training: meer gasten door ijzersterke social media content

Dat wil toch iedereen? Meer gasten, en dus ook meer omzet, door ijzersterke content op sociale media? Maar ja, hoe pak je dat aan? We hebben een prachtig aanbod voor je. Tijdens de training op 28 mei aanstaande leert Monique van Gevelt de cursisten hoe zij hun gasten het water in de mond kunnen late...

Vegetarisch Veganistisch
Vegetafel en Vegenement verhuizen naar Rotterdam West

Vegan evenementenbureaus Vegetafel en Vegenement zijn terug verhuisd naar Rotterdam. Vegan evenementenbureaus Vegetafel en Vegenement, de oudste veganistische evenementenbureaus ter wereld, zijn terug verhuisd naar Rotterdam. Vegetafel en zusterorganisatie Vegenement keren terug naar de Maasstad omd...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: