Lastige trend: de opkomst van huiskamerrestaurants

Auteur: Jorien Slager
2 januari 2017
Lastige trend: de opkomst van huiskamerrestaurants

West-Brabantse gemeenten worstelen met de opkomst van huiskamerrestaurants. Naast alle 'onzichtbare' hobbychefs zijn in Nederland momenteel rond de 2.000 locaties aangemeld op AirDnD, een platform voor huiskamerrestaurants. Waar Etten-Leur faliekant tegen dit groeiende fenomeen is, laten Breda en Roosendaal het voorlopig op zijn beloop. Bergen op Zoom sloot vorig jaar een huiskamerrestaurant, omdat het niet aan de regels voldeed.

Een inventarisatie van BN De Stem leert dat het in West-Brabant nog geen storm loopt met huiskamerrestaurants. De laatste jaren is er, mede door de komst van AirDnD, wel een stijgende lijn te zien. De trend zet zich naar verwachting volgend jaar door, zo blijkt onder meer uit een pas verschenen rapport van de Rabobank.

De professionele horeca is niet blij met het fenomeen. "Concurrentie is niet erg, maar dan moet dit volgens dezelfde speelregels gaan”, Laat KHN, Koninklijke Horeca Nederland, aan de krant weten. "Horeca moet zich houden aan hygiënecodes, brandveiligheid en belastingaangifte. Huiskamerrestaurants in de meeste gevallen niet. Terwijl sommige een serieuze schaalgrootte hebben.”

Overig nieuws