KHN stuurt brandbrief naar staatssecretaris VWS over verbod rookruimten in de horeca

15 februari 2018 | David Bakker

 

De uitspraak van het gerechtshof Den Haag van 13 februari jl. betekent kort gezegd dat, op basis van een WHO-verdrag, rookruimten in horeca-inrichtingen niet langer zijn toegestaan. Dat zorgt voor grote onrust bij veel horecaondernemers, want de uitspraak heeft grote impact op de gastvrijheid en het ondernemerschap van veel cafés en discotheken. KHN heeft daarom direct een brandbrief naar staatssecretaris Blokhuis van VWS gestuurd om haar zorgen te uiten. We roepen de staatssecretaris met klem op om in cassatie te gaan bij de Hoge Raad om de uitspraak van het Hof te laten vernietigen.

 

KHN heeft twijfels bij de juridische juistheid van de uitspraak van het gerechtshof Den Haag. Onder andere omdat de rechtbank Den Haag in eerste instantie tot een volledig andere uitspraak kwam. De rechtbank heeft de vordering van Clean Air Nederland in 2016 juist afgewezen, omdat volgens de rechtbank het WHO-verdrag niet rechtstreeks geldt voor burgers in Nederland.

Schadeclaims

Vanaf juli 2008 geldt een rookverbod in de Nederlandse horeca, met uitzondering van rookruimten. Daar mogen mensen roken. Veel horecaondernemers hebben daarom voor tienduizenden euro’s geïnvesteerd in rookruimten. Er vanuit gaande dat zij konden vertrouwen op betrouwbare en bestendige wetgeving van de overheid. Deze investeringen zijn - als de uitspraak van het Hof klopt - niet alleen per direct waardeloos, maar daarnaast gaat dit cafés en discotheken (rokende) gasten en dus omzet kosten. Over compensatie is door het gerechtshof niets gezegd, maar veel leden vragen daar natuurlijk wel om. We verwachten dan ook dat er veel schadeclaims tegen de Staat zullen worden ingediend als de uitspraak van het Hof overeind blijft.

Rokers letterlijk op straat

In Nederland zijn tabaksproducten nog steeds legaal en mogen mensen roken. Het uitgangspunt is dat er niet gerookt wordt in openbare gebouwen en in voor publiek toegankelijke ruimten. Maar wij vinden het ook logisch dat horecaondernemers hun rokende gasten kunnen faciliteren in een aparte rookruimte. Wij willen namelijk dat iederéén welkom is in de Nederlandse horeca. Dus ook mensen die roken; toch zo’n 25% van de Nederlandse mensen van 18 jaar en ouder. Als rookruimten worden verboden, dan betekent dat niet alleen dat deze groep mensen letterlijk op straat staat om te roken, het zal bovendien mogelijk tot overlast in de openbare ruimte zorgen.

Geen verbod in kantoren en openbare gebouwen?

De uitspraak van het Hof heeft tot gevolg dat rookruimten in horeca-inrichtingen niet zijn toegestaan, maar laat rookruimten in kantoren en andere openbare gebouwen buiten schot. De uitspraak van het Hof, nog los van de vraag of die juridisch juist is, leidt dus tot rechtsongelijkheid.

Juridische toets hard nodig

Kortom: de belangen die op het spel staan, zijn groot. Het gaat ons niet alleen om enorme economische belangen van een grote groep horecaondernemers, maar ook om het feit dat wij gastvrij willen kunnen zijn voor mensen die roken. Daarom hebben wij een brandbrief naar de staatssecretaris van VWS gestuurd. Wat ons betreft moet de uitspraak van het gerechtshof worden getoetst door de Hoge Raad.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Financieel Ondernemen
Checklist naheffingsaanslag btw helpt ondernemers na gemiste btw-deadline

Het afgelopen kwartaal misten ca. 64.000 ondernemers de deadline om hun btw-aangifte en bijbehorende betaling te doen. Dit is zonde, want wie de deadline heeft gemist, ontvangt een dezer dagen een naheffingsaanslag, veelal met boete. Vooral startende ondernemers zijn nog niet gewend aan de terugk...

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Achtergronden Tech
Ook restaurants moeten innoveren: “Wie nu nog op papier werkt, loopt hopeloos achter”

Zelfs in onze sector, die op zich als vrij traditioneel te boek staat, maken we inmiddels gebruik van technologische hulpmiddelen. Het zijn babystapjes, toegegeven, maar wie anno nu de personeelsplanning nog in excel bijhoudt en de recepturen in een kladblok noteert, loopt hopeloos achter. Ik bev...

trends Koffie & thee
Dit zijn de actuele koffietrends en -ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen van koffiemachines Koffiemachines worden steeds geavanceerder. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen wordt koffie alsmaar naar een hoger niveau getild zowel thuis, in de horeca als op de werkvloer. Aan de hand van recente voorbeelden laten we zien w...

Opening
Food & Wine bar Pierre Par CP gerestyled [foto's]

Op dinsdag 6 augustus opende food & wine bar Pierre par CP aan de Denneweg in Den Haag opnieuw haar deuren na een grote make over. Interieurontwerper Jeroen Smeele restylde de zaak in het hart van de Zuid-Hollandse hoofdstad. Met een bijzondere kaart maakt eigenaar Joey de Kruijf, samen met b...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: