KHN stopt de procedure tegen brouwerijen

3 maart 2016
KHN stopt de procedure tegen brouwerijen

In april 2012 is KHN een juridische procedure gestart tegen brouwerijen Heineken, AB InBev, Grolsch en Bavaria. Doel: door de Nederlandse rechter
laten vaststellen dat de brouwers onrechtmatig hebben gehandeld jegens hun horeca-afnemers door het kartel dat zij in de periode 1996-1999 hebben gevormd (volgens de Europese Commissie).

*In de koelkast*
Gezien de gesprekken tussen KHN en de brouwerijen de afgelopen jaren, is de procedure telkens ‘aangehouden’. Oftewel: de case is als het ware ‘in de koelkast’ gezet omdat KHN de gesprekken niet wilde belasten met een lopende procedure.

*Juridische procedure wordt afgebroken*
In de KHN-Ledenraadsvergadering van september 2015 is het bierdossier, en ook de procedure, besproken. De Ledenraad heeft besloten om met de juridische procedure te stoppen. Waarom? Om deze procedure voort te zetten en af te maken zijn aanzienlijke kosten gemoeid terwijl nadien horecaondernemers alsnog een eigen procedure moeten starten om hun individuele schade te verhalen. Kortom: voortzetten betekent aanzienlijke kosten terwijl de procedure eigenlijk de ondernemers slechts een klein beetje verder helpt. Daarbij komt dat de onderlinge verstandhoudingen tussen KHN en de brouwers de afgelopen tijd verbeterd zijn. Er zijn eerste stappen gezet naar meer transparantie in biercontracten. Er is meer duidelijkheid over de overname van bruiklenen, er zijn vier checklists die ondernemers kunnen raadplegen voordat ze een contract aangaan met een brouwerij. En er is een begrippenlijst biercontracten opgesteld, zodat iedereen over hetzelfde praat. Het ledenraadsbesluit betekent dat we via de advocaten met de brouwerijen afspreken dat de procedure per 1 mei 2016 wordt beëindigd.

*Nog iets te vorderen? Doe dit voor 1 mei 2016!*
Wat betekent dit voor u? Als u meent nog een vordering op de brouwers te hebben vanwege het kartel 1996-1999, in de zin dat het kartel schade aan uw onderneming heeft aangericht, en u wilt nog trachten die vordering te gelde te maken, dan dient u voor 1 mei 2016 juridische actie te ondernemen. Het risico dat zo’n vordering verjaard zal zijn, is namelijk vanaf 1 mei 2016 aanzienlijk groter.

*Stoppen procedure betekent niet dat KHN geen aandacht meer heeft voor biercontracten*
Dat KHN stopt met de procedure betekent niet dat we stoppen met het bierdossier. Zo zal KHN de leden blijven informeren en voorlichten over allerlei belangrijke kwesties die te maken hebben met contracten met brouwerijen.

~Bron: KHN.nl~

Overig nieuws