Kaart Good Fish Foundation laat zien waar je rivierkreeft kunt kopen

24 augustus 2020 | Thijs Jacobs

Good Fish Foundation heeft een overzichtskaart gemaakt waarmee de consument heel eenvoudig een visser kan vinden die rivierkreeften verkoopt. Als je zelf niet wilt koken, kun je ook op de kaart zoeken naar restaurants in de buurt die rivierkreeft op het menu hebben staan. Met de kaart wil Good Fish Foundation consumenten stimuleren om rivierkreeften die in Nederland zijn gevangen, te eten, want er is sprake van een enorme rivierkreeftenplaag.

Op de kaart staan in totaal 18 vissers die per gemeente waarin ze vissen, zijn aangegeven. De kaart is interactief en kan te allen tijde worden aangepast en aangevuld. Als nieuwe vissers en restaurants zich aanmelden, kunnen deze direct op de kaart worden geplaatst.

Plaag in ons land

De Amerikaanse rivierkreeften zijn een plaag in Nederland, het zijn invasieve exoten. Het worden er steeds meer en ze verspreiden zich steeds verder door het land. Ze veroorzaken problemen voor onze oevers, kades, waterplanten en de waterkwaliteit. De rivierkreeften moeten zo snel mogelijk het water uit, en de enige manier hiervoor is om ze op te vissen.

Door vraag te creëren naar rivierkreeft, kan de consument helpen deze plaag te bestrijden. We eten in Nederland al rivierkreeften, maar de verkeerde. In de supermarkt liggen rivierkreeften uit China, waar ze op een niet-duurzame manier gekweekt worden. Dat is erg onlogisch. Waarom rivierkreeften uit China importeren, als exact dezelfde soorten hier zo’n plaag zijn? Om consumenten een handje te helpen om de goede rivierkreeften - gevangen in Nederland - te kiezen, ontwikkelde Good Fish Foundation deze kaart.

Lekker en gezond

Rivierkreeften zijn lekker en gezond. Ook voor de BBQ zijn ze erg geschikt. Dat ze nog niet in de supermarkt liggen komt simpelweg omdat in Nederland de infrastructuur nog niet aanwezig is om de dieren schoon te maken, te pellen en te verpakken. Hierdoor ontbreken veel vaste afzetkanalen voor de vissers. Good Fish Foundation werkt samen met Wageningen Environmental Research aan het verder ontwikkelen van de rivierkreeftenvisserij in Nederland. GFF ziet hier veel kansen en bovendien een mooie win-win situatie; er komt een lokaal, gezond en duurzaam product op de markt, dat ook nog eens bijdraagt aan het tegengaan van een plaag.

De Good Fish Foundation zet zich in voor een duurzame viskeuze en is bekend van de VISwijzer. Dit is een handige lijst met een stoplichtensysteem, waarmee je kunt opzoeken welke vis duurzaam is. En welke niet. De rivierkreeft gevangen in Nederland staat in het groen. Dat betekent dat je die met een gerust hart kunt eten.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie KHN
Fors deel van de horeca staat op omvallen

Volgens de berichtgeving van de afgelopen dagen – waaronder het laatste OMT advies – en gesprekken die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voert met de overheid en MKB-Nederland lijkt de kans dat er op korte termijn versoepelingen voor (delen van) de horeca komen voor medio januari uiterm ...

Opening Fastservice
Horeca in Amsterdam The Style Outlets morgen geopend

HMSHost International en NEINVER openen met trots de eerste eet- en drinkgelegenheden in Amsterdam The Style Outlets, de nieuwste winkelbestemming van Nederland. Vanaf morgen kunnen bezoekers tijdens het winkelen genieten van Starbucks, Burger Federation en Pommes Frites. Hierdoor wordt de aanwezigh ...

Culinair Coronacrisis
Helft Nederlanders sinds maart niet meer uit eten geweest

De helft van de Nederlanders (49%) heeft geen bezoek meer gebracht aan een restaurant sinds de uitbraak van COVID-19. Dit in tegenstelling tot 2019, toen slechts 1 procent nooit uit eten ging. Het restaurantgedrag van de Nederlander is door de pandemie flink veranderd. Dit blijkt uit het onderzoek & ...

KHN Coronacrisis
Gelderse horecaondernemers kunnen voucher met waarde tot 5000 euro aanvragen

De provincie Gelderland stelt 1 miljoen euro beschikbaar aan ondernemers in de horeca-, toerisme- en vrije tijdsector die door de coronacrisis in zwaar weer zijn gekomen. Dit ‘steuntje in de rug’ kunnen ondernemers in deze hard getroffen sectoren inzetten voor adviesdiensten en ondersteu ...

Wet- en regelgeving
Viswinkel of horeca?! Het slotstuk!

Een jaar geleden schreven wij over de handhavingszaak die door de gemeente Amsterdam was gestart tegen The Seafood Shop, een luxe viswinkel in het hart van Amsterdam, waar ook diverse vissnacks en maaltijden worden verkocht. In dit artikel staan wij nogmaals stil bij het verloop van deze zaak en kij ...

Digitaal Ondernemen
Alles over digitaal ondernemen in je lunchzaak

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: