Kaart Good Fish Foundation laat zien waar je rivierkreeft kunt kopen

24 augustus 2020 | Thijs Jacobs

Good Fish Foundation heeft een overzichtskaart gemaakt waarmee de consument heel eenvoudig een visser kan vinden die rivierkreeften verkoopt. Als je zelf niet wilt koken, kun je ook op de kaart zoeken naar restaurants in de buurt die rivierkreeft op het menu hebben staan. Met de kaart wil Good Fish Foundation consumenten stimuleren om rivierkreeften die in Nederland zijn gevangen, te eten, want er is sprake van een enorme rivierkreeftenplaag.

Op de kaart staan in totaal 18 vissers die per gemeente waarin ze vissen, zijn aangegeven. De kaart is interactief en kan te allen tijde worden aangepast en aangevuld. Als nieuwe vissers en restaurants zich aanmelden, kunnen deze direct op de kaart worden geplaatst.

Plaag in ons land

De Amerikaanse rivierkreeften zijn een plaag in Nederland, het zijn invasieve exoten. Het worden er steeds meer en ze verspreiden zich steeds verder door het land. Ze veroorzaken problemen voor onze oevers, kades, waterplanten en de waterkwaliteit. De rivierkreeften moeten zo snel mogelijk het water uit, en de enige manier hiervoor is om ze op te vissen.

Door vraag te creëren naar rivierkreeft, kan de consument helpen deze plaag te bestrijden. We eten in Nederland al rivierkreeften, maar de verkeerde. In de supermarkt liggen rivierkreeften uit China, waar ze op een niet-duurzame manier gekweekt worden. Dat is erg onlogisch. Waarom rivierkreeften uit China importeren, als exact dezelfde soorten hier zo’n plaag zijn? Om consumenten een handje te helpen om de goede rivierkreeften - gevangen in Nederland - te kiezen, ontwikkelde Good Fish Foundation deze kaart.

Lekker en gezond

Rivierkreeften zijn lekker en gezond. Ook voor de BBQ zijn ze erg geschikt. Dat ze nog niet in de supermarkt liggen komt simpelweg omdat in Nederland de infrastructuur nog niet aanwezig is om de dieren schoon te maken, te pellen en te verpakken. Hierdoor ontbreken veel vaste afzetkanalen voor de vissers. Good Fish Foundation werkt samen met Wageningen Environmental Research aan het verder ontwikkelen van de rivierkreeftenvisserij in Nederland. GFF ziet hier veel kansen en bovendien een mooie win-win situatie; er komt een lokaal, gezond en duurzaam product op de markt, dat ook nog eens bijdraagt aan het tegengaan van een plaag.

De Good Fish Foundation zet zich in voor een duurzame viskeuze en is bekend van de VISwijzer. Dit is een handige lijst met een stoplichtensysteem, waarmee je kunt opzoeken welke vis duurzaam is. En welke niet. De rivierkreeft gevangen in Nederland staat in het groen. Dat betekent dat je die met een gerust hart kunt eten.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
Schiphol continueert samenwerking met HMSHost International

Amsterdam Airport Schiphol zet haar samenwerking met HMSHost International, de wereldleider op het gebied van eten & drinken, de komende jaren voort. Speerpunt in de samenwerking is de vernieuwde food & beverage strategie van Schiphol. In de nieuwe strategie staan flexibiliteit, kwaliteit, d...

KHN Coronacrisis
Horeca eerder dicht? ''Buitenproportioneel!''

Koninklijke Horeca Nederland vindt het voornemen van het kabinet om horeca in de Randstad (in zes veiligheidsregio's waar het aantal besmettingen met het coronavirus snel stijgt) waardeloos. Dirk Beljaarts, directeur van KHN noemt het in het NOS Radio 1 Journaal 'buitenproportioneel' en ...

Personalia Restaurant
Nieuwe restaurantmanager voor Wayback Burgers Breda

Sinds 7 september staat er een nieuwe kapitein in het vlaggenschip van Wayback Burgers in Breda; Roxanne Willemse. Met haar achtergrond in de keuken en het succesvol runnen van haar eigen bedrijf heeft ze alle tools in handen om het restaurant volledig eigen te maken en de groei van het restaurant i...

KHN Coronacrisis
KHN vreest extra coronamaatregelen in grote steden

Gisterenavond bereikte Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het signaal dat er in enkele Nederlandse regio’s extra coronamaatregelen worden ingevoerd, die mogelijk ook voor de horeca zullen gelden. Via verschillende bronnen heeft KHN vernomen dat een verplichte horecasluiting om 24:00 voor een a...

Nice 'n Easy
De verschillen tussen TGT en THT

De NVWA controleert of bedrijven die zich met eten bezig houden zich aan de wetten en regels houden. Op de website van dit overheidsorgaan legt de NVWA de verschillen uit tussen ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot.’ In de meeste gevallen stelt de fabrikant van h...

Achtergronden Fastservice
5000 gratis patatjes voor jonge aardappelkenners

Medio september vindt de jaarlijkse aardappeloogst plaats, aldus het perfecte moment om stil te staan bij het verse product van Bram Ladage. Ter ere van de aardappeloogst, deelt de Rotterdamse patatkoning vanaf vandaag maar liefst 5000 patatjes uit aan jonge patatliefhebbers. Dit gebeurt echter niet...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: