Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

16 augustus 2019 | Lindy Bekking

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er
af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw
ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het
beginnen van een eigen foodtruck.

Een foodtruck is letterlijk een eettentje op wielen. Je kunt er van alles in verkopen: van
burgers tot Asian street food. Foodtrucks zijn vaak te vinden op festivals, maar je kunt ze
ook inhuren voor je eigen feestje. Wie dacht dat een foodtruck iets nieuws is, heeft het mis.
Al sinds de zeventiende eeuw wordt eten en drinken verkocht via rondrijdende karretjes. Hetconcept van de ‘hippe’ foodtrucks die we nu kennen, is komen overwaaien uit Amerika.
Zorg voor een goed business plan Om erachter te komen of je ideeën realistisch zijn, kun je het beste een business plan opstellen. Een onderdeel hiervan is het financieel plan. Hierin beschrijf je onder andere de kosten en verwachte omzet. Aan de hand hiervan kun je bijvoorbeeld bepalen of je beter een foodtruck kunt kopen of huren.

Een foodtruck kopen

De prijzen van een foodtruck lopen nogal uiteen. Je hebt al een nieuwe, basic foodtruck voor € 5.000. Wil je er een kopen met alles erop en eraan? Dan betaal je soms wel € 100.000. Er zijn ook genoeg tweedehands foodtrucks te koop. Deze kun je – eventueel – zelf nog opknappen. Naast de aanschaf van een foodtruck, zijn er nog meer kosten waar je rekening mee moet houden: vergunningen; verzekeringen; onderhoud; brandstof; water en elektriciteit; (extra) keukengerei.

Een foodtruck huren

Wil je geen foodtruck kopen? Dan kun je er natuurlijk ook een huren. Bereken in je financieel plan wat voor jou de voordeligste optie is, want huren kost je al snel € 300 per dag. Dat is exclusief bijkomende kosten, zoals btw, benzinekosten, schoonmaakkosten, keukengerei en verzekeringen.

Zorg voor de juiste vergunningen

Welke vergunningen je nodig hebt, kan per gemeente verschillen. Verdiep je hier dus goed
in. Voorbeelden van zo’n vergunning zijn: Standplaatsvergunning – Wanneer je producten verkoopt vanuit een kraam of wagen, heb je een standplaatsvergunning nodig. Deze kost gemiddeld € 28 en is maximaal vijf jaar geldig. Houd er rekening mee dat je tot wel acht weken op je vergunning moet wachten. Vraag deze dus op tijd aan.

Evenementenvergunning

Als je wordt ingehuurd op een festival, hoef jij natuurlijk geen
evenementenvergunning te regelen. Wanneer je zelf een foodtruck-festival organiseert moet dit wel. Informeer bij de desbetreffende gemeente naar de regels en voorwaarden.

Drank- en Horecawetvergunning

Verkoop je naast eten ook alcoholische dranken? Dan heb je een DHW-vergunning nodig. Deze vraag je aan bij de gemeente en is persoonsgebonden. Koop je een tweedehands foodtruck, dan kun je de vergunning dus niet overnemen van de vorige eigenaar.
Verkoop van alcohol Je kunt niet zomaar alcohol verkopen in je foodtruck. Hier zitten verschillende regels aan verbonden: Je mag uiteraard geen alcohol schenken aan jongeren onder achttien. Ook moet er iemand van minimaal 21 jaar aanwezig zijn, als je personeel van zestien en zeventien in dienst hebt. In de drank- en horecawet staat dat je aan de eis Sociale Hygiëne moet voldoen. Ben je eigenaar of leidinggevende bij een horecaonderneming, dan moet je je SVH-diploma halen. Tijdens de cursus Sociale Hygiëne leer je omgaan met lastige situaties, zoals beschonken klanten bedienen.

Regels rondom hygiëne en voedselveiligheid

Als je met eten en drinken werkt, heb je te maken met hygiëne en voedselveiligheid. Voor
een foodtruck geldt de Hygiënecode voor de horeca. Als je volgens de Hygiënecode werkt,
voldoe je aan de HACCP-eisen (de wettelijke voorschriften van voedselveiligheid).
Meer weten over het beginnen van een eigen foodtruck? Bekijk dan de blog van Knab.

Auteur: Lindy Bekking, Knab.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Poké Perfect nu ook in Almere geopend

Onlangs is aan de Grote Markt een vestiging geopend van Poké Perfect. In dit restaurant staan gerechten op het menu die zijn geïnspireerd op de Hawaiiaanse keuken met poké bowls als basis. Bij Poké Perfect kunnen klanten terecht voor een snelle, heerlijke en bovendien gezon...

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Koffie & thee Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci...

Lekkerste Lunchroombroodje Awards
Meld je aan voor het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2020

In verband met de maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen, zijn horecagelegenheden gesloten geweest. Dat is heel vervelend voor jou als lunchroomondernemer, maar wat kun je beter doen om je naamsbekendheid en omzetkansen te vergroten dan meedoen met de wedst...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Opening Fastservice
Kwalitaria Délifrance nu ook in centrum van Zwolle

Het centrum van Zwolle is een cafetaria en lunchroom rijker. Vandaag opent Kwalitaria Délifrance Zwolle Centrum officieel haar deuren. Ondernemer Rubin Hu is geen onbekende in de regio; de gloednieuwe vestiging is zijn derde in Zwolle. ‘Een plek om gezellig te zitten’ Na een...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: