Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

16 augustus 2019 | Lindy Bekking

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er
af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw
ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het
beginnen van een eigen foodtruck.

Een foodtruck is letterlijk een eettentje op wielen. Je kunt er van alles in verkopen: van
burgers tot Asian street food. Foodtrucks zijn vaak te vinden op festivals, maar je kunt ze
ook inhuren voor je eigen feestje. Wie dacht dat een foodtruck iets nieuws is, heeft het mis.
Al sinds de zeventiende eeuw wordt eten en drinken verkocht via rondrijdende karretjes. Hetconcept van de ‘hippe’ foodtrucks die we nu kennen, is komen overwaaien uit Amerika.
Zorg voor een goed business plan Om erachter te komen of je ideeën realistisch zijn, kun je het beste een business plan opstellen. Een onderdeel hiervan is het financieel plan. Hierin beschrijf je onder andere de kosten en verwachte omzet. Aan de hand hiervan kun je bijvoorbeeld bepalen of je beter een foodtruck kunt kopen of huren.

Een foodtruck kopen

De prijzen van een foodtruck lopen nogal uiteen. Je hebt al een nieuwe, basic foodtruck voor € 5.000. Wil je er een kopen met alles erop en eraan? Dan betaal je soms wel € 100.000. Er zijn ook genoeg tweedehands foodtrucks te koop. Deze kun je – eventueel – zelf nog opknappen. Naast de aanschaf van een foodtruck, zijn er nog meer kosten waar je rekening mee moet houden: vergunningen; verzekeringen; onderhoud; brandstof; water en elektriciteit; (extra) keukengerei.

Een foodtruck huren

Wil je geen foodtruck kopen? Dan kun je er natuurlijk ook een huren. Bereken in je financieel plan wat voor jou de voordeligste optie is, want huren kost je al snel € 300 per dag. Dat is exclusief bijkomende kosten, zoals btw, benzinekosten, schoonmaakkosten, keukengerei en verzekeringen.

Zorg voor de juiste vergunningen

Welke vergunningen je nodig hebt, kan per gemeente verschillen. Verdiep je hier dus goed
in. Voorbeelden van zo’n vergunning zijn: Standplaatsvergunning – Wanneer je producten verkoopt vanuit een kraam of wagen, heb je een standplaatsvergunning nodig. Deze kost gemiddeld € 28 en is maximaal vijf jaar geldig. Houd er rekening mee dat je tot wel acht weken op je vergunning moet wachten. Vraag deze dus op tijd aan.

Evenementenvergunning

Als je wordt ingehuurd op een festival, hoef jij natuurlijk geen
evenementenvergunning te regelen. Wanneer je zelf een foodtruck-festival organiseert moet dit wel. Informeer bij de desbetreffende gemeente naar de regels en voorwaarden.

Drank- en Horecawetvergunning

Verkoop je naast eten ook alcoholische dranken? Dan heb je een DHW-vergunning nodig. Deze vraag je aan bij de gemeente en is persoonsgebonden. Koop je een tweedehands foodtruck, dan kun je de vergunning dus niet overnemen van de vorige eigenaar.
Verkoop van alcohol Je kunt niet zomaar alcohol verkopen in je foodtruck. Hier zitten verschillende regels aan verbonden: Je mag uiteraard geen alcohol schenken aan jongeren onder achttien. Ook moet er iemand van minimaal 21 jaar aanwezig zijn, als je personeel van zestien en zeventien in dienst hebt. In de drank- en horecawet staat dat je aan de eis Sociale Hygiëne moet voldoen. Ben je eigenaar of leidinggevende bij een horecaonderneming, dan moet je je SVH-diploma halen. Tijdens de cursus Sociale Hygiëne leer je omgaan met lastige situaties, zoals beschonken klanten bedienen.

Regels rondom hygiëne en voedselveiligheid

Als je met eten en drinken werkt, heb je te maken met hygiëne en voedselveiligheid. Voor
een foodtruck geldt de Hygiënecode voor de horeca. Als je volgens de Hygiënecode werkt,
voldoe je aan de HACCP-eisen (de wettelijke voorschriften van voedselveiligheid).
Meer weten over het beginnen van een eigen foodtruck? Bekijk dan de blog van Knab.

Auteur: Lindy Bekking, Knab.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Viswinkel of horeca, wie begrijpt het nog?

Een harinkje aan de staart of een lekker bakje kibbeling, wie houdt daar nou niet van? Een Hollandse traditie of niet, niet overal is het toegestaan een vettig visje met uitjes en zuur te kopen en direct op te eten. Dat volgt uit een handhavingstraject dat is gestart tegen The Seafood Shop aan de Le...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Viswinkel of horeca, wie begrijpt het nog?

Een harinkje aan de staart of een lekker bakje kibbeling, wie houdt daar nou niet van? Een Hollandse traditie of niet, niet overal is het toegestaan een vettig visje met uitjes en zuur te kopen en direct op te eten. Dat volgt uit een handhavingstraject dat is gestart tegen The Seafood Shop aan de Le...

Vega
Helft van de Nederlanders vindt iedere dag vlees eten niet meer van deze tijd

Iedere dag vlees eten is niet meer van deze tijd. Dat vindt ongeveer de helft van alle Nederlanders. Meer dan 60% van de mensen is zich bewust van de impact van vlees op het klimaat. De milieuschade die de productie en consumptie van vlees oplevert moet in de winkelprijs worden verwerkt, vindt 1 op ...

Opening Rotterdam
Restaurant JAQ, dé hotspot in het Rotterdamse theaterdistrict

Op 12 december opent restaurant JAQ haar deuren in het theaterdistrict van Rotterdam, tegenover het Oude Luxor Theater en vlakbij het bruisende uitgaansgebied rondom het Hofplein. Het sfeervolle restaurant is dé plek om af te spreken voor een drankje tijdens of na het shoppen, voor een zakend...

Economie
Personeel houdt ondernemer uit zijn slaap

Ruim de helft (55%) van alle ondernemers uit het MKB ligt ’s nachts wel eens wakker van zorgen over de eigen onderneming. Met name het vinden en behouden van goed personeel zorgt voor slapeloze nachten. Daarnaast zijn niet betalende klanten en een verstoorde werk-privébalans veel voorko...

Interview Longread
Het succesverhaal van Brownies&downieS: 'Eind dit jaar hebben we 57 lunchzaken'

In zeven jaar tijd van twee naar vijfenvijftig vestigingen. Thijs Swinkels, oprichter van Brownies&downieS, geniet nog steeds van de olievlek die zich vanuit het Brabantse Veghel heeft weten te verspreiden naar de rest van Nederland. Een mooie prestatie voor iemand die eigenlijk alleen maar werk...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: