Inspectieresultaten NVWA online

7 juli 2014 |
Inspectieresultaten NVWA online<

Op maandag 7 juli start de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) met publicatie van de inspectieresultaten van horecabedrijven. De groene en oranje beoordelingen van ruim
1600 lunchrooms staan vanaf dan op de Horeca inspectiekaart Met de gelijknamige app kunnen consumenten op hun iPhone en Android toestel zien welke broodjeszaken in de buurt positief scoren op onder andere hygiëne. Doel is om binnen een jaar beoordelingen van andere soorten horecabedrijven in beeld te brengen, zoals bijvoorbeeld shoarma-, döner- en kebabzaken. De publicatie van de beoordelingen is een 1e stap naar de publicatie van alle 45.000 horecabedrijven binnen een aantal jaar.
Groen-oranje-rood
Alle lunchrooms kunnen de beoordeling groen, oranje of rood krijgen. Als een ondernemer groen scoort dan gaat de keuken veilig om met voedsel en is de hygiëne en ongediertepreventie in orde. Als een lunchroom oranje kleurt, is bij een inspectie een tekortkoming gezien waarvoor een boete is opgelegd. Voor kleine foutjes in de keuken wordt niet direct het oordeel oranje gegeven. Als de ondernemer aantoont dat hij het oplost, blijft of wordt zijn kleur groen. In totaal hebben nu 878 lunchrooms een groene kleur en zijn er 32 oranje. Geen enkele lunchroom krijgt nu een rode beoordeling. Deze kleur zou staan voor een verscherpt toezicht door de NVWA, omdat er een structureel probleem is met hygiëne, voedselveiligheid of ongedierte.

Witte adressen
In totaal heeft nu 56% van de 1621 lunchrooms de kleur groen of oranje. De overige 44% ofwel 711 lunchrooms zijn nog wit, omdat hier afgelopen jaar geen inspectie is geweest en ze ook nog geen verklaring hebben ingevuld. Ondernemers kunnen alsnog een verklaring bij de NVWA indienen om gekleurd op de kaart te komen. Met een inspectie van de lunchroom wordt door de NVWA beoordeeld of deze verklaring dan naar waarheid is ingevuld. Binnen enkele weken komt de kleur dan ook op de inspectiekaart te staan.

Openbaarmaking
In deze eerste fase is gekozen voor lunchrooms omdat de ervaring is dat dit type horecabedrijf de keuken over het algemeen op orde heeft. Andere type horeca die minder goede beoordelingen krijgen, worden na deze proefperiode van een jaar ook aan het overzicht toegevoegd. De verwachting is dat in 2016 alle horeca in Nederland gekleurd op de kaart staat. Er komt een aanpassing van de Gezondheidswet die publicatie van individuele inspectiegegevens gemakkelijker maakt. Het voorstel tot wijziging van deze wet ligt nu bij de Raad van State voor advies en wordt naar verwachting dit najaar aangeboden aan de Tweede Kamer.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Vega
Dit is het beste groentenrestaurant ter wereld

We’re Smart® Green Guide, dé referentie in de culinaire wereld van groenten, maakte op 21 september de beste groentenrestaurants én -bedrijven ter wereld bekend. La Distillerie (Château Bourglinster - Luxemburg) van groentenchef René Mathieu is uitgeroepen tot he...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Een gewijzigde Bibob-toets: wat betekent dat?

Zoals iedere horecaondernemer weet, kan geen restaurant of café worden geopend zonder de daartoe benodigde vergunning of vergunningen. Bij de aanvraag van zo’n vergunning, bijvoorbeeld een exploitatie- of Drank- en horecawetvergunning, is het mogelijk dat de aanvrager een zogenaamde Bib...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Nieuwe coronamaatregelen: waarom moet de horeca eigenlijk eerder dicht?

Vanaf zondag 18.00 uur zijn de nieuwe coronamaatregelen van kracht gegaan, waarvan de meeste gericht zijn op de horeca. Premier Rutte toonde zich bezorgd over de verspreiding van het virus en vond de maatregelen nodig en logisch: "Hoe later op de avond, hoe moeilijker de anderhalve meter."...

Nice 'n Easy
Sous-vide bereiden, zo werkt het

Sous-vide koken heeft de laatste jaren in de horeca flink aan populariteit gewonnen. Bij deze techniek worden in een waterbad met exact gecontroleerde lage temperatuur vacuümverpakte producten gelijkmatig gegaard. Doordat het gevacumeerd is, behoudt het smaak en structuur. Hoewel sous-vide in d...

KHN Coronacrisis
KHN: kabinet voert disproportionele maatregelen in tegen horeca

De blijvende toename in het aantal besmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond. Naast een update van de huidige stand van zaken, werden er voor 6 van de 25 veiligheidsregio’s extra maatregelen aangekondigd, waaronder maatregelen...

Achtergronden
Schiphol continueert samenwerking met HMSHost International

Amsterdam Airport Schiphol zet haar samenwerking met HMSHost International, de wereldleider op het gebied van eten & drinken, de komende jaren voort. Speerpunt in de samenwerking is de vernieuwde food & beverage strategie van Schiphol. In de nieuwe strategie staan flexibiliteit, kwaliteit, d...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: