Innovatieve horecaondernemers sta op!

22 september 2012
Innovatieve horecaondernemers sta op!

De derde dinsdag van deze maand werd de Miljoenennota gepresenteerd. Algemene boodschap: Iedereen moet inleveren. Maar wat betekent dat voor u als horecaondernemer? KHN geeft antwoord.

*Ondernemersklimaat onder druk*
De economische omstandigheden blijven het komende jaar onveranderd. KHN verwacht dat 2013 voor horecaondernemers moeilijk blijft. De stapeling van verhogingen van accijnzen en BTW, energie- en waterheffingen in combinatie met afname van de koopkracht, is van zeer grote invloed op het ondernemersklimaat in Nederland.

*Eigen risico WW*
KHN maakt zich ook zorgen over het eigen risico in de WW van maximaal zes maanden. Dat is vooral voor het midden- en kleinbedrijf moeilijk te dragen. De details rondom de vereenvoudiging van het ontslagrecht zijn nog niet uitgewerkt. Maar met wat nu al bekend is van de plannen, vreest KHN vooral het hoge eigen risico, waar voor de werkgevers geen directe lastenverlichting tegenover staat.

*Wees innovatief*
KHN roept horecaondernemers op om goed op de kosten te blijven letten en vooral innovatief te zijn. We moeten als ondernemers leren leven met de crisis en alle mogelijkheden om gastvrijheid te kunnen leveren aangrijpen. Gastbehoeften veranderen tijdens de crisis en dat vraagt om creativiteit en aanpassingsvermogen.

*De belangrijkste maatregelen voor de horeca*

BTW en accijnzen
Het lage BTW-tarief (6 procent) blijft voor restauratieve diensten (en alcoholvrije dranken), logies en attracties. Maar voor alcoholhoudende dranken geldt het hoge BTW-tarief. Dit wordt per 1 oktober 2012 verhoogd van 19 procent naar 21 procent. Horecaondernemers zijn bezig de voorbereidingen te treffen om prijsaanpassingen op kaarten en prijslijsten door te voeren en vooral ook de operationele zaken rond het aanpassen van kassasystemen op te pakken. Daarnaast zal een fors hogere accijns op alcohol én frisdrank doorgevoerd worden, waarschijnlijk per 1 januari 2013. De heffingen op energie en water stijgen. De hogere BTW op podiumkunsten wordt teruggedraaid.

WW en ontslag
De WW-uitkering komt de eerste zes maanden voor rekening van de laatste werkgever. De regels voor onder meer de ontslagvergoedingen worden versoberd.

Koopkracht
De koopkracht van Nederlanders loopt terug, gemiddeld met 0,75 procent in 2013. Dat is voelbaar in de horeca. Het consumentenvertrouwen is al tijden laag. Het nieuwe kabinet moet het vertrouwen herstellen door hervormingen door te voeren, maar vooral ook door keuzes te maken wat de overheid niet meer gaat doen. Steeds het grootste deel van de lastenverzwaring bij burgers en bedrijfsleven neerleggen is niet de juiste weg.

~Myrtille Vromans~


Overig nieuws