Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

12 augustus 2020 | redactie

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten.  

Ondanks de versoepelingen blijft de impact van de coronamaatregelen op kleine horecaondernemingen groot. Knab keek naar de inkomende transacties van bv’s en eenmanszaken tijdens de lockdown (12 maart tot 11 mei) en in de maanden juni en juli. Die data vergeleken ze met dezelfde periodes een jaar eerder.  

Omzet cafés en restaurants na lockdown nog steeds in de min

Cafés en restaurants incasseren harde klappen. Tijdens de lockdown ontvingen zij respectievelijk 58% en 36% minder geld dan een jaar eerder. Vanaf 1 juni mochten zij - met verschillende beperkingen - de deuren weer openen. Bij Knab bankieren 615 restauranthouders en 189 café-eigenaren. Zij zagen hun omzet wel weer aantrekken na de lockdown, maar de inkomsten halen het nog niet bij de cijfers van vorig jaar. Zowel de cafés (-13%) als de restaurants (-11%) zagen in juli nog altijd veel minder geld binnenkomen dan tijdens dezelfde periode in 2019. 

Ook reisbranche en kunstsector draaien in juli nog slecht

Ook de ondernemers met een reisbureau of -organisatie (-21%) en in de kunstsector (-36%) zagen afgelopen maand nog steeds veel minder geld binnenkomen dan in juli 2019. De verhuur van hotelkamers, vakantiehuisjes en campingplaatsen zat in juli wel in de lift. Ondernemers in die sector ontvingen gemiddeld 11% meer geld. Kappers en schoonheidsspecialisten (+6%) en sportscholen (+9%) - twee branches die tijdens de lockdown nog flinke verliezen leden - zagen in juli ook meer geld binnenkomen dan een jaar terug. 

Bekijk alle onderzoeksresultaten hier.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
Schiphol continueert samenwerking met HMSHost International

Amsterdam Airport Schiphol zet haar samenwerking met HMSHost International, de wereldleider op het gebied van eten & drinken, de komende jaren voort. Speerpunt in de samenwerking is de vernieuwde food & beverage strategie van Schiphol. In de nieuwe strategie staan flexibiliteit, kwaliteit, d...

KHN Coronacrisis
Horeca eerder dicht? ''Buitenproportioneel!''

Koninklijke Horeca Nederland vindt het voornemen van het kabinet om horeca in de Randstad (in zes veiligheidsregio's waar het aantal besmettingen met het coronavirus snel stijgt) waardeloos. Dirk Beljaarts, directeur van KHN noemt het in het NOS Radio 1 Journaal 'buitenproportioneel' en ...

Personalia Restaurant
Nieuwe restaurantmanager voor Wayback Burgers Breda

Sinds 7 september staat er een nieuwe kapitein in het vlaggenschip van Wayback Burgers in Breda; Roxanne Willemse. Met haar achtergrond in de keuken en het succesvol runnen van haar eigen bedrijf heeft ze alle tools in handen om het restaurant volledig eigen te maken en de groei van het restaurant i...

KHN Coronacrisis
KHN vreest extra coronamaatregelen in grote steden

Gisterenavond bereikte Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het signaal dat er in enkele Nederlandse regio’s extra coronamaatregelen worden ingevoerd, die mogelijk ook voor de horeca zullen gelden. Via verschillende bronnen heeft KHN vernomen dat een verplichte horecasluiting om 24:00 voor een a...

Nice 'n Easy
De verschillen tussen TGT en THT

De NVWA controleert of bedrijven die zich met eten bezig houden zich aan de wetten en regels houden. Op de website van dit overheidsorgaan legt de NVWA de verschillen uit tussen ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot.’ In de meeste gevallen stelt de fabrikant van h...

Achtergronden Fastservice
5000 gratis patatjes voor jonge aardappelkenners

Medio september vindt de jaarlijkse aardappeloogst plaats, aldus het perfecte moment om stil te staan bij het verse product van Bram Ladage. Ter ere van de aardappeloogst, deelt de Rotterdamse patatkoning vanaf vandaag maar liefst 5000 patatjes uit aan jonge patatliefhebbers. Dit gebeurt echter niet...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: