Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

12 augustus 2020 | redactie

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten.  

Ondanks de versoepelingen blijft de impact van de coronamaatregelen op kleine horecaondernemingen groot. Knab keek naar de inkomende transacties van bv’s en eenmanszaken tijdens de lockdown (12 maart tot 11 mei) en in de maanden juni en juli. Die data vergeleken ze met dezelfde periodes een jaar eerder.  

Omzet cafés en restaurants na lockdown nog steeds in de min

Cafés en restaurants incasseren harde klappen. Tijdens de lockdown ontvingen zij respectievelijk 58% en 36% minder geld dan een jaar eerder. Vanaf 1 juni mochten zij - met verschillende beperkingen - de deuren weer openen. Bij Knab bankieren 615 restauranthouders en 189 café-eigenaren. Zij zagen hun omzet wel weer aantrekken na de lockdown, maar de inkomsten halen het nog niet bij de cijfers van vorig jaar. Zowel de cafés (-13%) als de restaurants (-11%) zagen in juli nog altijd veel minder geld binnenkomen dan tijdens dezelfde periode in 2019. 

Ook reisbranche en kunstsector draaien in juli nog slecht

Ook de ondernemers met een reisbureau of -organisatie (-21%) en in de kunstsector (-36%) zagen afgelopen maand nog steeds veel minder geld binnenkomen dan in juli 2019. De verhuur van hotelkamers, vakantiehuisjes en campingplaatsen zat in juli wel in de lift. Ondernemers in die sector ontvingen gemiddeld 11% meer geld. Kappers en schoonheidsspecialisten (+6%) en sportscholen (+9%) - twee branches die tijdens de lockdown nog flinke verliezen leden - zagen in juli ook meer geld binnenkomen dan een jaar terug. 

Bekijk alle onderzoeksresultaten hier.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Internationaal Mensen
Naft bier wint gold award op internationale bierverkiezing

Het Gentse Naft bier, gebrouwen door Brandstof, een nieuwe brouwerij gestart door 2 jonge ondernemers uit Gent, valt in de prijzen op de Frankfurt International Trophy. De internationale bier- en wijnverkiezing - die jaarlijks plaatsvindt in Frankfurt in Duitsland - heeft uit meer dan 3800 bieren, ...

Achtergronden Fastservice
Wayback Burgers opent haar derde vestiging in Winschoten

Eind maart kondigde Wayback Burgers Nederland de opening van haar tweede vestiging in Nederland en eerste delivery vestiging ter wereld, die gerealiseerd wordt in Tilburg. Op maandag 19 april zal Tilburg geopend worden en daarna trekt de bouwkaravaan door naar het hoge noorden, namelijk naar Winscho ...

Achtergronden
Paskal Jakobsen doet eetcafé van de hand

De streetfoodbistro 'Hard en Ziel' van Bløf-zanger Paskal Jakobsen en zijn vrouw Door, die werd geopend in oktober 2018, gaat sluiten. Jakobsen en zijn vrouw runden Hard en Ziel met topchef Edwin Vinke van sterrenrestaurant De Kromme Watergang. Het Middelburgse eetcafé kende ze ...

Achtergronden Corona
Ingewijden: kabinet positiever over heropening terrassen

Het kabinet lijkt positiever gestemd over de mogelijkheid om op 28 april de terrassen te kunnen openen en de avondklok af te schaffen. Volgens ingewijden zijn de cijfers van de afgelopen dagen positiever dan verwacht. Het kabinet heeft besloten de cijfers daarom nog nauwgezet in de gaten te houden d ...

Achtergronden
8 jaar geleden in Lunchroom: Lunchroom Le Stelle, Haren

Lunchroom is dit jaar volwassen en bestaat 21 jaar. Tijd om terug te blikken en een greep te doen uit de welhaast onuitputtelijke voorraad interviews en achtergrondverhalen die in het vakblad voor de lunchroombranche hebben gestaan gedurende deze periode. Wekelijks presenteren we je zo'n verh ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van Lunchroom vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een gesprek met ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: