Horeca verdient minste loon van het land

6 november 2013
Horeca verdient minste loon van het land

'Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, met welk beroep verdien je het minst in Nederland?' Horecawerknemers zullen het antwoord wel weten. In de branche geldt niet voor niets het gezegde: "Werken in
de horeca; je hebt een rijk leven, maar rijk word je er niet van".

*24.565 euro bruto*
Het Nationaal Salaris Onderzoek 2013, door Nyenrode Business Universiteit en banensite Intermediair, brengt aan het licht dat men in de horeca met een gemiddeld bruto jaarloon van 24.565 euro het laagste loon heeft van alle beroepen. Een na laagste staat de beroepsgroep administratief/secretarieel met 29.962 euro bruto op de jaaropgaaf. Dat is een verschil van 5.397 euro (ofwel 22 procent) met de horeca. Bovenaan, met een jaarwedde van 62.634 euro staat de beroepsgroep Algemene directie/management/bestuur.

*Geen fooi*
Opgemerkt dient te worden dat de cijfers uit het onderzoek, waar 80.000 mensen aan hebben deelgenomen, zich richt op personen met een vaste aanstelling en een afgeronde opleiding op MBO-, HBO- of WO-niveau. Fooien, zeer kenmerkend voor de horeca, zijn niet in het onderzoek meegenomen.

*Geef extra*
In het onderzoek is verder gekeken naar de effecten van extra beloning. Werknemers blijken gevoeliger te zijn voor eenmalige extra's, dan voor permanente loonsverhoging. Een bonus of extraatje leidt tot meer productiviteit, dan iedere maand meer salaris op de strook. In het laatste geval ervaren werknemers dit als 'mijn salaris was dus steevast te laag'.

~Door~ "~Frank Lindner~":mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Overig nieuws