Horeca in de lift

12 januari 2015 |
Horeca in de lift<

De horeca in Nederland herstelt zich goed. De omzet in de horeca nam vorig jaar met 4,6 procent toe tot 13,8 miljard euro. Dit blijkt uit
cijfers van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). In 2013 werd nog een krimp gemeten. Opvallend is, dat het FSIN spreekt over een groei van slechts 1 procent. We vragen ons af wie er hier een rekenfout heeft gemaakt... Desalniettemin kunnen we in beide gevallen een plus noteren. Dat stemt hoopvol.

Vertrouwen
Het vertrouwen van caféondernemers, restauranthouders en hoteliers neemt eveneens toe: een derde verwacht in 2015 een verdere groei. De plus wordt voornamelijk gestuwd door een toename van het aantal consumpties en het aantal hotelovernachtingen.

Lekker weer
Het weer speelde een positieve rol voor de horeca in 2014, aldus de KHN. Veel zonnige dagen en bovendien viel Kerst gunstig. 55 % van de horecazaken liet een omzetgroei zien, vertelde Lodewijk van der Grinten tijdens de opening van de Horecava vanmorgen. De overige 45 % van de zaken moet met zorg worden gevolgd.

Hotels
Hotels doen het vooral in en rond Amsterdam goed, mede door toerisme. Buiten deze regio hebben bedrijven het moeilijker. De KHN bepleit een lastenverlaging voor horecaondernemers om tot een gezonde bedrijfsvoering te kunnen komen.

Restaurants
Restaurants weten meer bezoekers te trekken, door onder andere goedkopere instapmenu's of goede aanbiedingen.

Zwaar weer
Zaken die het in 2014 nog zwaar hadden, waren onder meer institutionele cateraars, snackbars en shoarmazaken. IJssalons deden het opvallend goed. Lunchrooms doen het traditioneel ook zeer goed.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Video
Op reportage: Eetcafé De Poort

Net buiten het centrum van Utrecht staat het gezellige eetcafé De Poort. Iedereen die in Utrecht woont kent dit café en komen er ook regelmatig. De Poort zorgt voor een uniek huiskamergevoel waar je kan uitrusten, bijkletsen en lekker eten en drinken. "Onze naam komt doordat ...

Video
Op Reportage: Brownies&downieS Harderwijk

Brownies&downieS... Een concept waar Pernilla Spijker uit Ermelo wel blij van werd. “Ik studeerde commerciële economie aan Windesheim in Zwolle. Ik had geen idee wat ik na de studie wilde doen. Een kantoorbaan is niks voor mij maar ik wilde graag iets voor mijzelf beginnen", aldu...

Video
Op Reportage: Panino di Pino

Simone Prestifilippo is samen met haar man Michael eigenaar van de lunchroom Panino di Pino. Panino di pino is een lunchroom waar de moderne Italiaanse sfeer samen met de heerlijke broodjes, Pasta’s en sorbetijs in het centraal staat. Panino di Pino is opgericht door de schoonvader van Sim...

Personalia Fastservice
Domino's krijgt Nederlandse CEO voor Europa

Domino's Pizza Enterprises Limited (ASX: DMP), moederorganisatie van Domino’s pizza Nederland publiceerde deze week haar halfjaarcijfers. In Europa realiseerde Domino’s een sterke omzetgroei van +9,4% tot €382,8m (+5,0% SSS) en een EBITDA €29,4m (+15,6%). Daarnaast opende D...

Video
Op Reportage: Het nieuwe Olivier

Brasserie Olivier in Bilthoven is met haar 37 jaar een van de oudste eetgelegenheden in het dorp. Sinds een half jaar is Olivier verhuisd naar een nieuwe locatie. En daar horen veranderingen bij. Eigenaresse Myrna Janssen vertelt trots haar verhaal. ‘’We zijn verhuisd naar de meest ce...

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: