Horeca eerder dicht? ''Buitenproportioneel!''

18 september 2020 | Thijs Jacobs

Koninklijke Horeca Nederland vindt het voornemen van het kabinet om horeca in de Randstad (in zes veiligheidsregio's waar het aantal besmettingen met het coronavirus snel stijgt) waardeloos. Dirk Beljaarts, directeur van KHN noemt het in het NOS Radio 1 Journaal 'buitenproportioneel' en 'pure symboolpolitiek'. Het voornemen is dan ook redelijk opmerkelijk, aangezien premier Rutte twee weken geleden nog verklaarde dat de horeca als veilig beschouwd kan worden.

Beljaarts: "Het probleem verplaatst zich; ik voorzie ook grote handhavingsproblemen voor de politie en boa's op het moment dat iedereen naar buiten gaat. Het is naïef om te denken dat iedereen dan een boek gaat lezen."

Cafés om 01.00 uur dicht

Wat is er concreet aan de hand? In zes veiligheidsregio's (Amsterdam Amstelland, Rotterdam Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden) moeten cafés om 01.00 uur sluiten. Om middernacht moeten de lichten aan. Ook het maximum aantal gasten in feestlocaties, waaronder ook zalen, wordt beperkt van 100 naar 50. KHN vreest voor een toename van huisfeesten en illegale feesten wanneer de horeca eerder moet sluiten.Volgens het RIVM zijn juist de bijeenkomsten in huiselijke sfeer de grootste bron van besmettingen. 

Volgens Haagse bronnen zal het kabinet vanavond (vrijdag) maatregelen nemen om laat cafébezoek te ontmoedigen in eerdergenoemde veiligheidsregio's. 

KHN beweert dat de kans statistisch zeer klein is om in de horeca besmet te raken met het coronavirus. Belhaarts: "Uit cijfers van het RIVM blijkt dat er vorige week 113 besmettingen waren in de horeca. Zet dat af tegen de 15 miljoen horecabezoeken per week, dan is het gewoon een veilige plek. We zijn nu eenmaal een vergunde sector en daarom is het makkelijker om bij ons in te grijpen." 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Coronamaatregelen verlengd, terrassen misschien open op 31 maart

Alle coronamaatregelen worden verlengd tot dinsdag 30 maart. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend op de persconferentie. Als het R-getal onder de 1 blijft, ziet minister De Jonge kans om de terrassen per 31 maart te openen. Maar hij gaf ook aan dat de vooruitzichten voor een derde golf er niet go ...

Fastservice
Bram Ladage breidt vegetarisch assortiment uit

Flexitariër, vegetariër of veganist? Dan ben je ook bij Bram Ladage aan het juiste adres. De Rotterdamse patatkoning voegt deze week een duurzame oesterzwamkroket en veganistische NoChicken Nuggets toe aan het assortiment. Hiermee trapt Bram Ladage zijn Maand Zonder Vlees af: een maand waa ...

Interview Longread
Coronacrisis: van hotdogkeizer naar koekjeskoning

De onbetwiste hotdog- en cocktailkoning van Zwolle werd noodgedwongen een heuse koekjeskoning tijdens de coronacrisis. Rolf Dingerink vertelt over ondernemen in een turbulente tijd. Ten tijde van corona verantwoordelijkheid dragen voor een bedrijf in een branche die het zwaar heeft; dat brengt vele ...

Drinks Achtergronden
Zo verkoop je straks fors meer bier

Als de horeca straks (eindelijk) weer open mag, dan is het zaak om efficiënt en bewust te gaan verkopen. Kennis van sales is namelijk heel belangrijk om een zo hoog mogelijke omzet en marge te kunnen behalen. Ivo Thijssen (biersommelier en salestrainer) geeft daarom, in samenwerking met de Hore ...

Achtergronden
13 jaar geleden in Lunchroom: Lunch & Zo, Maastricht

Lunchroom is dit jaar volwassen en bestaat 21 jaar. Tijd om terug te blikken en een greep te doen uit de welhaast onuitputtelijke voorraad interviews en achtergrondverhalen die in het vakblad voor de lunchroombranche hebben gestaan gedurende deze periode. Wekelijks presenteren we je zo'n verh ...

Interview Ondernemen Themamaand energie
Meer energie voor horecaondernemers

De horeca heeft het bijzonder zwaar. Noodlijdende ondernemers zijn naarstig op zoek naar perspectief, besparingen en nieuwe omzetstromen. Interne energie is volgens Sebastiaan Hooft - auteur van het boek ‘APK voor ondernemers’ en zelf een ondernemende duizendpoot - daarin ‘key&rsqu ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: