Hogeropgeleiden de horeca in

14 mei 2014
Hogeropgeleiden de horeca in

Mensen met diploma's nemen steeds vaker de plek in van ongeschoolde of laaggeschoolde werknemers. Met name in de horeca nemen hogeropgeleiden steeds vaker de functie over van een
onopgeleide werknemer. Het arbeidsmarktrapport Vacatures in Nederland 2013 van uitkeringsinstantie UWV biedt inzicht in deze cijfers. In 2013 jaar werd 82% van de vacatures voor banen waarvoor geen scholing nodig is, vervuld door mensen die onder hun niveau werkten. In 2011 was dat percentage nog 67% en vlak voor de crisis, in 2008, was dat nog 55%.

*Baan onder niveau*
Mensen nemen noodgedwongen een baan aan onder hun niveau. Mensen zonder diploma kunnen het stapje terug niet doen en verliezen hun baan. Vorig jaar nam het aantal ongeschoolden dat een nieuwe baan vond af tot 14.000 mensen: een daling van 44 procent. Het aantal nieuwe werkzoekenden zonder diploma nam met 66% toe tot 168.000.

*Mbo'ers hebben het zwaar*
MBO-horecamensen hebben het zwaar. Mensen die net afgestudeerd zijn, willen de hand niet ophouden en houden vast aan hun bijbaan. Werkgevers hebben daar geen moeite mee. Het beed bestaat, dat studenten en hoogopgeleiden vaak klantgerichter en flexibeler zijn. Of dat waar is, is een tweede. Bovendien zullen door de digitalisering veel banen op MBO-niveau verdwijnen.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws