Gansvrije foie gras bij Bagels & Beans

6 november 2017 | Roy Spijker

Ganzenlever, of ‘foie gras’ zoals de Fransen zeggen, is omstreden. Sinds kort is er in Nederland een plantaardig en dus diervriendelijk alternatief. Wie nieuwsgierig is naar Faux Gras® de GAIA, kan vanaf 6 november de Faux Gras® bagel proeven bij Bagels & Beans.

‘We noemen het de Faux Gras® bagel, naar het Franse woord voor namaak’, vertelt Ronald Bakker, medeoprichter van Bagels & Beans, over de tijdelijke bagelspecial. Maar de smaak is allerminst namaak, benadrukt Ronald. ‘Het ziet er ook hetzelfde uit en zelfs het mondgevoel is vergelijkbaar. Het is net zo smeuïg als echte foie gras.’ De plantaardige Faux Gras® wordt geserveerd op een knapperige bagel met zoete vijgencompote en roze peperkorrels. Ronald: ‘We serveren de bagel met echte roomboter, maar je kunt hem ook zonder bestellen als geheel vegan optie. We hebben bovendien een alcoholvrije Riesling in het assortiment opgenomen die een heerlijke combinatie vormt met deze bagelspecial.’

Omstreden

De Faux Gras® de GAIA bevat feestelijke ingrediënten zoals truffel en champagne, met een basis van gist en plantaardig vet. Het bioproduct is een initiatief van GAIA, een van de bekendste dierenrechtenorganisaties in België. In 2008 barstte een storm van kritiek los toen videobeelden opdoken waarin te zien was hoe ganzen en eenden op brute wijze werden vetgemest. De meeste supermarkten en veel restaurants haalden vervolgens de foie gras uit de schappen en van het menu. GAIA lanceerde Faux Gras® bijna tien jaar geleden als onderdeel van hun strijd tegen het dwangvoederen van eenden en ganzen voor de productie van foie gras. Ronald: ‘Volgens mij zijn we de eerste, zo niet een van de eersten, die dit bijzondere product in Nederland aanbieden.’

Vegetarische en vegan opties

Bagels & Beans heeft al sinds de oprichting in 1996 een groot assortiment van biologische, vegetarische en vegan opties. Medeoprichter Ninande Thio: ‘Bij Bagels & Beans vinden we zorg voor de wereld om ons heen belangrijk. Dus zijn we altijd op zoek naar duurzame en diervriendelijke alternatieven. In het verleden hebben we bijvoorbeeld vegetarische kip op het menu gehad. Momenteel kun je onder meer genieten van de Paddoburger, de Dutch Weed Burger van zeewier, bospaddenstoelenkroketjes of groente- & champignonballetjes in verschillende smaken.’ En vanaf maandag 6 november dus van plantaardige foie gras, tijdelijk verkrijgbaar bij iedere Bagels & Beans. 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Koffie & thee Advertorial
Spicy Chai Latte: lunchrooms zien kansen om de omzet te verhogen!

Steeds meer lunchrooms hebben Chai Latte ontdekt: hét superhippe, spannende alternatief voor koffie en thee. Chai Latte is de warme drank op basis van thee en melk met verschillende specerijen; zoals gember, kaneel, anijs, kruidnagel en nootmuskaat. Zet Chai Latte op de kaart en haal vee...

Opening Rotterdam
Papa John´s Pizza opent nieuwe vestiging in Rotterdam

Papa John’s, de op drie na grootste pizza bezorgketen ter wereld, opende op maandag 19 februari een nieuwe vestiging in Rotterdam aan de Goudsesingel 95. Na succesvolle openingen in Amsterdam breidt Papa John’s zich steeds verder uit, nu dus ook in Rotterdam! Papa John’s weet v...

Achtergronden Culinair
Restaurant Valuas Venlo ontwikkelt knaloranje vegetarische Koningsbitterbal

Sterrenrestaurant Valuas in Venlo heeft een speciale Koningsbitterbal ontwikkeld. De bitterbal is gevuld met pompoen en oud-Hollandse specerijen en is knaloranje van kleur. De vegetarische snack is een ode aan Koning Willem-Alexander en Koningsdag. De Koningsbitterbal is de nieuwste aanwinst binnen ...

Interview CityTrip
CityTrip Enschede: interview 'Melan'

In de CityTrip Enschede-reeks bezochten we eerder al Stoet en Meisje, twee relatief nieuwe zaken. Enschede is een stad met een rijke historie en ook binnen het lunchroomaanbod in de stad hebben we een zaak gevonden die zich al langer staande heeft weten te houden. Melan is een dagzaak die al achttie...

Opening Restaurant
De Beren opent eerste vestiging in Apeldoorn

Nabij het stadshart van Apeldoorn, aan de Molenstraat-Centrum opent restaurant De Beren op 22 februari de deuren. Het restaurant heeft een prachtige ligging aan het Apeldoornse kanaal. Hierdoor is het de ideale spot om met mooi weer te vertoeven op het terras, maar ook tijdens de koudere dagen genie...

Dick Koerselman nieuwe voorzitter FNV Horecabond

De leden van FNV Horecabond hebben vandaag tijdens het Ledencongres Dick Koerselman verkozen tot voorzitter. Per 1 april 2018 zal Dick Koerselman het voorzitterschap overnemen van Ben Francooy die 1 mei 2018 met pensioen gaat. Dick Koerselman over zijn rol als voorzitter: “Ik zie het als mi...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: