Gansvrije foie gras bij Bagels & Beans

6 november 2017 | Roy Spijker
Gansvrije foie gras bij Bagels & Beans<

Ganzenlever, of ‘foie gras’ zoals de Fransen zeggen, is omstreden. Sinds kort is er in Nederland een plantaardig en dus diervriendelijk alternatief. Wie nieuwsgierig is naar Faux Gras® de GAIA, kan vanaf 6 november de Faux Gras® bagel proeven bij Bagels & Beans.

‘We noemen het de Faux Gras® bagel, naar het Franse woord voor namaak’, vertelt Ronald Bakker, medeoprichter van Bagels & Beans, over de tijdelijke bagelspecial. Maar de smaak is allerminst namaak, benadrukt Ronald. ‘Het ziet er ook hetzelfde uit en zelfs het mondgevoel is vergelijkbaar. Het is net zo smeuïg als echte foie gras.’ De plantaardige Faux Gras® wordt geserveerd op een knapperige bagel met zoete vijgencompote en roze peperkorrels. Ronald: ‘We serveren de bagel met echte roomboter, maar je kunt hem ook zonder bestellen als geheel vegan optie. We hebben bovendien een alcoholvrije Riesling in het assortiment opgenomen die een heerlijke combinatie vormt met deze bagelspecial.’

Omstreden

De Faux Gras® de GAIA bevat feestelijke ingrediënten zoals truffel en champagne, met een basis van gist en plantaardig vet. Het bioproduct is een initiatief van GAIA, een van de bekendste dierenrechtenorganisaties in België. In 2008 barstte een storm van kritiek los toen videobeelden opdoken waarin te zien was hoe ganzen en eenden op brute wijze werden vetgemest. De meeste supermarkten en veel restaurants haalden vervolgens de foie gras uit de schappen en van het menu. GAIA lanceerde Faux Gras® bijna tien jaar geleden als onderdeel van hun strijd tegen het dwangvoederen van eenden en ganzen voor de productie van foie gras. Ronald: ‘Volgens mij zijn we de eerste, zo niet een van de eersten, die dit bijzondere product in Nederland aanbieden.’

Vegetarische en vegan opties

Bagels & Beans heeft al sinds de oprichting in 1996 een groot assortiment van biologische, vegetarische en vegan opties. Medeoprichter Ninande Thio: ‘Bij Bagels & Beans vinden we zorg voor de wereld om ons heen belangrijk. Dus zijn we altijd op zoek naar duurzame en diervriendelijke alternatieven. In het verleden hebben we bijvoorbeeld vegetarische kip op het menu gehad. Momenteel kun je onder meer genieten van de Paddoburger, de Dutch Weed Burger van zeewier, bospaddenstoelenkroketjes of groente- & champignonballetjes in verschillende smaken.’ En vanaf maandag 6 november dus van plantaardige foie gras, tijdelijk verkrijgbaar bij iedere Bagels & Beans. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Coronacrisis
Hellendoornse lunchroom dicht vanwege corona

De Hellendoornse Lunchroom Lorkeers is sinds maandag gesloten, meldt Tubantia. Een personeelslid werd positief getest op corona. De eigenaresse en vier personeelsleden kregen van de GGD te horen dat zij tien dagen in thuisquarantaine moeten. Het personeelslid zat al langere tijd ziek thuis, waarn...

Nice 'n Easy
Convenience: is het eigenlijk wel gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedings...

Branded Content Nice 'n Easy
Unieke horeca op Strijp-S, welkom in Blok 63-S

Bram van Uden: “Parkeren doe je voor de deur of dichtbij op P De Hoek. Blok 63-S vind je op 5 minuten loopafstand van station Strijp-S, het Klokgebouw of het PSV-stadion. Hier beleef je de energie en open sfeer van het culturele en creatieve hart van Eindhoven. Gewoon lekker eten, gezelligheid...

Food Amsterdam
De nieuwe high tea ervaring op een bijzondere plek

Hoewel het heerlijke nazomerzonnetje zich nog even van zijn beste kant laat zien, is de herfst alweer in aantocht. Dat heeft natuurlijk ook zijn voordelen. Wie herfst zegt, zegt high tea! Lekker naar binnen, de kachel een standje hoger, een dampende kop thee voor je neus en urenlang tafelen en klets...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: