Gansvrije foie gras bij Bagels & Beans

6 november 2017 | Roy Spijker

Ganzenlever, of ‘foie gras’ zoals de Fransen zeggen, is omstreden. Sinds kort is er in Nederland een plantaardig en dus diervriendelijk alternatief. Wie nieuwsgierig is naar Faux Gras® de GAIA, kan vanaf 6 november de Faux Gras® bagel proeven bij Bagels & Beans.

‘We noemen het de Faux Gras® bagel, naar het Franse woord voor namaak’, vertelt Ronald Bakker, medeoprichter van Bagels & Beans, over de tijdelijke bagelspecial. Maar de smaak is allerminst namaak, benadrukt Ronald. ‘Het ziet er ook hetzelfde uit en zelfs het mondgevoel is vergelijkbaar. Het is net zo smeuïg als echte foie gras.’ De plantaardige Faux Gras® wordt geserveerd op een knapperige bagel met zoete vijgencompote en roze peperkorrels. Ronald: ‘We serveren de bagel met echte roomboter, maar je kunt hem ook zonder bestellen als geheel vegan optie. We hebben bovendien een alcoholvrije Riesling in het assortiment opgenomen die een heerlijke combinatie vormt met deze bagelspecial.’

Omstreden

De Faux Gras® de GAIA bevat feestelijke ingrediënten zoals truffel en champagne, met een basis van gist en plantaardig vet. Het bioproduct is een initiatief van GAIA, een van de bekendste dierenrechtenorganisaties in België. In 2008 barstte een storm van kritiek los toen videobeelden opdoken waarin te zien was hoe ganzen en eenden op brute wijze werden vetgemest. De meeste supermarkten en veel restaurants haalden vervolgens de foie gras uit de schappen en van het menu. GAIA lanceerde Faux Gras® bijna tien jaar geleden als onderdeel van hun strijd tegen het dwangvoederen van eenden en ganzen voor de productie van foie gras. Ronald: ‘Volgens mij zijn we de eerste, zo niet een van de eersten, die dit bijzondere product in Nederland aanbieden.’

Vegetarische en vegan opties

Bagels & Beans heeft al sinds de oprichting in 1996 een groot assortiment van biologische, vegetarische en vegan opties. Medeoprichter Ninande Thio: ‘Bij Bagels & Beans vinden we zorg voor de wereld om ons heen belangrijk. Dus zijn we altijd op zoek naar duurzame en diervriendelijke alternatieven. In het verleden hebben we bijvoorbeeld vegetarische kip op het menu gehad. Momenteel kun je onder meer genieten van de Paddoburger, de Dutch Weed Burger van zeewier, bospaddenstoelenkroketjes of groente- & champignonballetjes in verschillende smaken.’ En vanaf maandag 6 november dus van plantaardige foie gras, tijdelijk verkrijgbaar bij iedere Bagels & Beans. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Achtergronden Fastservice
Bagels & Beans zoekt bagelbazen

Bagels & Beans houdt dinsdag 3 maart in Alphen aan den Rijn een franchise informatieavond voor aankomende 'bagelbazen'. Wie droomt van een eigen zaak komt hier alles te weten over het runnen van een Bagels & Beans. Bagels & Beans is op zoek naar bagelbazen in Amsterdam, Maastr...

Vlees Marketing
Nationale Week Zonder Vlees is een feit

Halverwege maart is het weer zo ver: de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland gaat dan weer van start. Dit evenement is van 9 tot en met 15 maart aan de gang. Veel mensen proberen tijdens deze week geen vlees te eten of in plaats van vlees, vegetarisch te koken. Het doel van dit evenement is om m...

Interieur
"Wij hebben vier barista's in dienst"

Niets is belangrijker dan de goede koffie bij lunchroom Proeverz in Gorinchem. Wim van Willigen, eigenaar van Proeverz: ‘’De mensen gaan vaak naar de vakman of de vakvrouw voor een goed product. Wij van Proeverz staan bekend om onze echte koffie. We hebben dan ook niet voor niks vier bar...

Lunchroom
Ontdekken en genieten: Op wereldreis bij De Ontdekking [video]

Op de hoek van de altijd levendige Voorstraat in Utrecht bevindt zich lunchroom De ontdekking, die je in gedachten even meeneemt naar een ander land. Onder het genot van een Braziliaanse koffie of Arabic-night smoothie, word je even weggetrokken uit de dagelijkse sleur. De Ontdekking zorgt voor e...

Lunchroom Interview
"Ze worden hier echt in hun kracht gezet"

De mooie en speciale samenwerking tussen begeleider en cliënt medewerker is uitermate uniek. De Postkamer is een Grand Café gelegen in het hartje van Nijkerk waar gemotiveerde cliënten begeleid en ondersteund worden door zorgorganisatie Careander. De zaak waar Henriette Eleveld als ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: