Focus on Britain!

7 april 2016
Focus on Britain!

Long live the Queen! We richten ons vizier in 2016 op Groot-Brittannië. Niet alleen vanwege een naderende Brexit, maar ook vanwege
de culinaire invloeden. Vroeger vonden we in Nederland fish & chips vet en vies, gin was een mislukte versie van jenever en lamsvlees had volgens velen ‘zo’n rare geur’. Van mint jelly en pale ale had nog niemand gehoord. Hoe anders is het nu. De ale staat bij vrijwel ieder Nederlands café op de kaart en fish & chips wordt dé snelle hap van de komende zomer.

*In het zuur*
In deze rubriek voorzien we je van inspiratie, dus kijken we ook even verder dan onze neus lang is. In Groot-Brittannië bleek de geroosterde bloemkool in 2015 een enorme hit en zijn de pickles weer in opkomst. Gefermenteerde groenten worden op het eiland ook een trend in 2016. De levende probiotica in ingemaakte voedingswaren blijken zeer gezond te zijn, en opeens zijn ingemaakte kimchi, kombucha (zoetzure gefermenteerde thee) en zelfs zuurkool weer helemaal hip. Of het ei in het zuur, zoals we dat kennen van klassieke Britse pubs, ooit weer populair wordt, valt te betwijfelen.

*Gezonde Britten?*
Gezondheid is ook aan de andere kant van de Noordzee een aandachtspunt. ‘Free from’ is dan ook zeer belangrijk, net als in Nederland. De verkoop van amandelmelk was voor het eerst groter in Engeland dan de verkoop van sojamelk. De ‘alternative ingredients week’ bij The Great British Bake Off (in Nederland heet dit programma ‘Heel Holland Bakt’) deed de verkoopcijfers van glutenvrije bakproducten in Groot-Brittannië enorm stijgen. Dit zijn cijfers die de horeca niet links kan laten liggen. Cheers!

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws