Exportvolume van serranohammen en Spaanse chorizo naar Nederland groeit flink

Branded Content 28 mei 2024
Exportvolume van serranohammen en Spaanse chorizo naar Nederland groeit flink

De verkoop van de bekende Spaanse serranoham en chorizo is in de afgelopen jaren sterk gegroeid in Nederland. Vandaar dat de toezichthoudende verenigingen, Consorcio del Jamón Serrano Español en Consorcio del Chorizo Español, hebben besloten om te investeren in de verdere promotie van serranoham en chorizo. Het doel is om de bekendheid en kennis van beide keurmerken op de Nederlandse markt te vergroten. In het afgelopen jaar stegen de exportcijfers naar Nederland voor de serranohammen met maar liefst 12 procent en voor chorizo met 8 procent.

Serranoham en chorizo zijn twee van de meest herkenbare producten van de Spaanse gastronomie, waarbij beide consortia de voornaamste bedrijven in de Spaanse vleessector tot hun partners rekenen. Het totale exportvolume in Nederland voor de serranohammen groeit en overschrijdt 1800 ton, wat een waarde vertegenwoordigt van 23 miljoen euro.

Wat betreft de Spaanse chorizo exporteerden 78 Spaanse ondernemers in 2023 ruim 3700 ton chorizo naar Nederland, waarmee een recordwaarde van 32,7 miljoen euro werd bereikt. Dit is maar liefst 8,3 procent meer dan het jaar ervoor, waarmee Nederland op de vijfde plaats staat als belangrijkste markt voor de landelijke chorizo- en worstsector.

Tien weetjes over serranoham en chorizo

  1. Serranoham is rijk aan eiwitten, mineralen en vitamines. Met deze eigenschappen is het haast niet weg te denken uit het mediterrane dieet.
  2. Gezouten ham, vooral Serranoham, maakt deel uit van de geschiedenis van de Spaanse keuken en de traditionele context.
  3. De eeuwenoude kunst van het zouten en rijpen van hammen is gastronomisch nalatenschap dat tot de dag van vandaag nog wordt gehanteerd bij de vervaardiging van serranoham.
  4. Het woord 'Serrano' komt van 'sierra' en verwijst naar het gebruik de hammen hoog in de bergen te rijpen, zoals in de Pyreneeën. Dit koude en droge klimaat bevordert de rijping van de ham en geeft het zijn specifieke en kenmerkende smaak.
  5. Serranoham is verkrijgbaar in alle Nederlandse supermarkten en herkenbaar aan het speciale keurmerk. Diverse gespecialiseerde delicatessenwinkels en webshops verkopen ook de serranoham in zijn geheel en desgewenst inclusief een klem.
  6. Chorizo, zoals we het nu kennen, ontstond in de zeventiende eeuw met de komst van paprika uit Amerika naar Spanje, de specerij die het zijn karakteristieke roodachtige kleur geeft.
  7. In 1726 werd de eerste definitie van chorizo door de instelling die verantwoordelijk is voor de Spaanse taal gegeven als "een kort stukje pens gevuld met vlees, meestal varkensgehakt en gemarineerd, vaak gerookt."
  8. Het Consortium van Chorizo Español is opgericht in 2015 en creëerde de kwaliteitszegel dat de uniciteit en Spaanse oorsprong garandeert. Het certificeert de controle over het product gedurende het hele productieproces en is een erkend merk voor de internationale commercialisering.
  9. Tijdens het rijpingsproces drogen chorizo’s uit en krijgen ze een stevigere textuur. Soms worden chorizo's ook boven eiken- of steeneik gerookt en vervolgens in de open lucht gedroogd.
  10. Chorizo mag gemaakt zijn van Iberische of 'de capa blanca' varkens uit Spanje die voldoen aan de geldende dierenwelzijnsvoorschriften.

Over ConsorcioSerrano

Het Spaanse Serranoham consortium werd in 1990 opgericht en ontstond uit de behoefte van de Spaanse industrie om een kwaliteitslabel te creëeren, dat bij de export ervan dient als garantie voor kwaliteit en onderscheidenheid. Deze vereniging van bedrijven verenigt een zeer representatief deel van de Spaanse hamsector (Spaanse vleessector), waarvan de meeste toonaangevend zijn in de productie en export van Serranoham. Het consorium garandeert de internationale consument niet alleen een hoge kwaliteit van het product (dankzij het  ConsorcioSerrano-kwaliteitslabel) maar voert ook promotie- en communicatie in het buitenland uit.

De kwaliteitsnorm van de entiteit, dat gebaseerd is op haar productregelgeving, inspectie/selectie en audits van productie-installaties, de controle- en selectieprocessen van haar ConsorcioSerrano-ham, is gecertificeerd door de firma SGS, een leider in wereldcertificering en diensten.

Over het Spaanse Chorizoconsortium

Het Spanish Chorizo Consortium is een vereniging van bedrijven uit de Spaanse vleessector, allemaal gespecialiceerd in de productie en export van hoogwaardige Spaanse chorizo. Het Consortium-label weergeeft de oorsprong – Spanje – en certificeert een uitgebreide controle van het product.

Overig nieuws