Evenement organiseren, simpel of niet?

19 december 2018 | Michèl Kaptein

Toen ik kortgeleden met een leuk gezelschap over een kerstmarkt wandelde, kon ik het niet laten er even bij stil te staan. Dit soort initiatieven kunnen de lokale (horeca)ondernemers namelijk een flinke ‘boost’ geven. Winkeliers en horecaondernemers slaan dan ook steeds vaker de handen ineen. Daarbij doen de kerstmarkten, maar ook andere evenementen hun intrede in Nederland en trekken vele bezoekers. Maar waar moet u vooral aan denken bij het organiseren van een kerstmarkt, braderie of ander evenement?

First things first: de evenementenvergunning

Kijk allereerst of voor het voorgenomen evenement een vergunning nodig is op grond van de Algemene plaatselijke verordening (APV) van uw gemeente. In sommige gevallen volstaat een melding, maar dat is wel afhankelijk gesteld van een aantal voorwaarden, bijvoorbeeld de omvang van het aantal te verwachten bezoekers. Let daarbij op dat een vergunningaanvraag of een melding ruim voor de geplande aanvangsdatum moet zijn ingediend. De gemeente moet de tijd hebben om de aanvraag/melding te kunnen beoordelen.

Pakt u het helemaal groots aan, dan kan het zo zijn dat het evenement moet worden aangemeld voor de evenementenkalender, want grote evenementen binnen de regio moeten op elkaar afgestemd worden. Gemeentelijke regels over evenementen kunnen van elkaar verschillen. Neem dan ook tijdig contact op met uw gemeente.

“Wie denkt al aan de slag te kunnen met een evenementenvergunning kan bedrogen uitkomen...”

Vergeet het bestemmingsplan niet!

Wie denkt al aan de slag te kunnen met alleen een evenementenvergunning op zak, kan bedrogen uitkomen. Een evenement zoals een kerstmarkt kan namelijk in strijd zijn met het ter plaatste geldende bestemmingsplan. Zo kan het zijn dat wanneer het bestemmingsplan op de beoogde locatie geen evenement toestaat, hier geen kerstmarkt of ander evenement georganiseerd mag worden. Hierop geldt wel een uitzondering. Dat is wanneer het evenement zó incidenteel en kortdurend is, waardoor het geen strijd met de bestemming oplevert (bijvoorbeeld een enkele uren durende vlooienmarkt). Een kerstmarkt zal dus doorgaans wel binnen de bestemming moeten passen, al helemaal omdat ook de opbouw en afbouw van het evenement bij de beoordeling wordt betrokken.

Voor evenementen die langer duren kan een relatief eenvoudige omgevingsvergunning worden verleend (denk wel aan de doorlooptijd). Geen reden om meteen af te haken, maar bedenk wel dat de ruimtelijke aanvaardbaarheid moet worden beoordeeld.

Een drankje erbij?

Wie op een evenement zoals een kerstmarkt alcoholhoudende dranken wil schenken, heeft daarvoor op grond van de Drank- en Horecawet een ontheffing nodig. Voor het schenken van alcoholhoudende dranken is normaal gesproken een DHW-vergunning vereist, maar wanneer het schenken van alcoholhoudende dranken maar een korte periode betreft, kan hiervoor door de gemeente ontheffing worden verleend. Het gaat dan om locaties van zeer tijdelijke aard en het verstrekken van alleen zwak-alcoholhoudende dranken.

En dan is het klaar, toch?

Zijn deze vergunningen, ontheffingen en overige toestemmingen in bezit, dan zou het goed moeten komen. Dat na vergunningverlening toch nog wat geharrewar kan ontstaan, blijkt uit tal van uitspraken van de rechter. Niet iedereen vindt een (kerst)markt of voorjaarsbraderie namelijk een leuk idee en daarom worden soms de gekste bezwaren aangedragen. Binnenkort zullen we een aantal opmerkelijke gerechtelijke uitspraken met u delen.

Kortom...

Bovenstaande is niet bedoeld om te ontmoedigen! Integendeel. Maar het is wel belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende benodigde vergunningen en toestemmingen. Het zou namelijk zonde zijn als de braderie of markt al in het water valt voordat het begonnen is. Denk daarom ruim van tevoren na over de omvang en wat u wil organiseren. Neem ook contact op met de gemeente en spreek uw plannen door. Zo voorkomt u dat deze administratieve ‘rompslomp’ teveel wordt. Ikzelf ben in ieder geval helemaal in de kerststemming gekomen door de kerstmarkt! Volgend jaar weer?

Deze bijdrage is geschreven door Michèl Kaptein (links op de foto). Hij is werkzaam bij Catch Legal, dat bestaat uit een team van gedreven juristen. Op het gebied van horeca bezit Catch Legal veel expertise en op dit vlak staan ze horecaondernemers dagelijks bij. Meer info: www.catchlegal.nl

Klik hier voor de overige bijdragen van Catch Legal

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Opening Coronacrisis
Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Coronacrisis
Liveblog 1: Yesss!! Wij gaan weer open!!

Liveblog. Wij hebben er zin! Wij zijn er klaar voor! Dat is wat Utrechtse horecaondernemers ons vanochtend vol enthousiasme vertelden. De redactie van Lunchroom, De RestaurantKrant en de CaféKrant is vandaag in het land en doet verslag van de eerste dag dat de horeca na maanden weer open mag. Ti...

Achtergronden Rotterdam
Baker&Moore lanceert TO GO picknickservice 'Baker's Box'

Baker&Moore, gevestigd op de Westblaak mag vanaf 1 juni net als de rest van de Nederlandse horeca haar deuren eindelijk weer openen. Tijdens de lockdown is er hard gewerkt aan een nieuw concept. Deze week lanceerde de heer Bakker (eigenaar Baker&Moore) het gloednieuwe concept, genaamd 'B...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: 1,5 meter-economie in de horeca

Maandag 1 juni, tweede pinksterdag 2020, stroomde de terassen in Nederland weer vol. Na een verplichte sluiting van tien weken, slaakte de horeca een zucht van verlichting. 'We mogen weer', was de tendens in een zonovergoten Nederland. Blij ondernemers verwelkomden hun gasten met een bre...

Columns
Column Monique van Gevelt: het nieuwe abnormaal

Voor velen van ons is het drukker dan ooit. Dat wil trouwens niet zeggen dat we geld verdienen. Nee, deze crisis is een financieel drama. We zien de reserves verdampen en staren naar de bodem van onze schatkist. En nu onze voordeur op een kier staat voor onze gasten, zijn we er nog lang niet. Hoe de...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: