Een beschonken horeca-exploitant kan de DHW-vergunning verliezen

27 november 2018 | Thijs Jacobs

Toen op 16 juli 2018 om 01:45 uur drie politieagenten een Puttens café binnenkwamen, was het voor de horeca-exploitant even schrikken. Normaal gesproken zijn voor sluitingstijd (01:00 uur) de laatste gasten de deur uit en wordt er schoongemaakt, maar deze avond was de ‘sluitborrel’ erg gezellig en daardoor was de horeca-exploitant vergeten de voordeur op slot te draaien. Enigszins aangeslagen staat de horeca-exploitant de net binnengekomen agenten te woord en legt uit waarom de deur nog open staat. De agenten trekken zo hun eigen conclusies.

De regels

Wie als horeca-exploitant alcoholhoudende dranken wil schenken, moet in het bezit zijn van een Drank- en Horecawetvergunning (DHW-vergunning). Deze vergunning is te verkrijgen bij de gemeente en is persoonlijk, dat wil zeggen dat de DHW-vergunning niet overgeschreven kan worden op een ander. Op 2 november 2011 is aan de Puttense horeca-exploitant een DHW-vergunning verleend.

De burgemeester heeft de bevoegdheid om in bepaalde gevallen de DHW-vergunning in te trekken. Eén van die gronden is wanneer de horeca-exploitant van enig slecht levensgedrag is. Een voorbeeld hiervan is het meermaals rijden onder invloed. Dat soort gedrag is volgens de Drank- en Horecawet niet te verenigen met de verantwoordelijkheid die een horeca-exploitant draagt.

Hoe ging het verder?

De drie agenten zagen op het late tijdstip in het Puttense café nog licht branden. Daarnaast stonden er fietsen, scooters en een auto voor de deur, waardoor de agenten besloten een kijkje te gaan nemen. In het café troffen zij vier mensen aan, die allemaal een biertje aan het drinken waren. Ietwat onder de indruk van de binnenkomers schudde de horeca-exploitant de agenten de hand en stond ze te woord. De horeca-exploitant verklaarde dat hij de tijd was vergeten en dat hij allang dicht had moeten zijn. Tijdens het gesprek concludeerden de agenten dat de horeca-exploitant in kennelijke staat van dronkenschap verkeerde. De agenten verklaarden dat de horeca-exploitant met dubbele tong praatte en moeite had met het schudden van de handen.

Intrekken vergunning

Op grond van de Drank- en Horecawet is het verboden in kennelijke staat van dronkenschap aan het werk te zijn. Wanneer men dit wel doet, kan dit door de burgemeester aangemerkt worden als een vorm van slecht levensgedrag. Dit kan resulteren in intrekking van de DHW-vergunning. En zo geschiedde voor de horeca-exploitant van het Puttense café

Bij de rechter

De horeca-exploitant laat het er niet bij zitten. Bij de rechter vecht hij de intrekking van de DHW-vergunning aan omdat hij financieel afhankelijk is van de inkomsten uit zijn café. Daarbij laat hij de rechter weten dat een drankje na de werkdag in de horeca heel gebruikelijk is en hij helemaal niet in staat van dronkenschap verkeerde. Tot slot merkt hij op dat het café al sinds 01:00 uur gesloten was, maar dat hij vergeten was de voordeur op slot te draaien. Ook de conclusies over praten met dubbele tong en het moeilijk handen schudden zijn volgens de horeca-exploitant onterecht, zijn gedrag kwam namelijk omdat hij geschrokken was van de binnenkomst van de drie agenten.

De voorzieningenrechter vindt dat de DHW-vergunning niet kan worden ingetrokken op grond van het gedrag van de horeca-exploitant. Er is geen alcoholtest afgenomen en twee aanwezigen in het café hebben verklaard dat de horeca-exploitant helemaal niet in kennelijke staat van dronkenschap verkeerde. Het is te kort door de bocht om daarom aan te nemen dat er bij de horeca-exploitant sprake is van enig slecht levensgedrag en daarom oordeelt de voorzieningenrechter dat de DHW-vergunning niet ingetrokken mag worden.

Tot slot

In dit geval is de horeca-exploitant de dans ontsprongen, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. De Drank- en Horecawet vereist nu eenmaal goed levensgedrag van leidinggevenden. De burgemeester heeft de bevoegdheid om een DHW-vergunning in te trekken bij slecht levensgedrag, zoals dronkenschap tijdens de openingstijden van het café. Dat is een vergaande consequentie, zeker in het geval u financieel afhankelijk bent van uw onderneming, zoals de Puttense café-exploitant. Wees te allen tijde bewust van het feit dat u als horecaondernemer een verantwoordelijke voorbeeldfunctie heeft.

Deze bijdrage is geschreven door Michèl Kaptein (links op de foto). Hij is werkzaam bij Catch Legal, dat bestaat uit een team van gedreven juristen. Op het gebied van horeca bezit Catch Legal veel expertise en op dit vlak staan ze horecaondernemers dagelijks bij. Meer info: www.catchlegal.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Restaurant Par Hasard Almere omgetoverd tot all you can eetcafé

Restaurant Par Hasard op het Belfortplein in Almere Stad past haar concept aan en wordt het gezellige en toegankelijke All you can eetcafé by Par Hasard. Hiermee sluit het restaurant beter aan op de wensen van een groot deel van de bewoners en bezoekers van Almere en speelt zij in op de ...

Wet- en regelgeving Financieel Ondernemen
Checklist naheffingsaanslag btw helpt ondernemers na gemiste btw-deadline

Het afgelopen kwartaal misten ca. 64.000 ondernemers de deadline om hun btw-aangifte en bijbehorende betaling te doen. Dit is zonde, want wie de deadline heeft gemist, ontvangt een dezer dagen een naheffingsaanslag, veelal met boete. Vooral startende ondernemers zijn nog niet gewend aan de terugk...

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Achtergronden Tech
Ook restaurants moeten innoveren: “Wie nu nog op papier werkt, loopt hopeloos achter”

Zelfs in onze sector, die op zich als vrij traditioneel te boek staat, maken we inmiddels gebruik van technologische hulpmiddelen. Het zijn babystapjes, toegegeven, maar wie anno nu de personeelsplanning nog in excel bijhoudt en de recepturen in een kladblok noteert, loopt hopeloos achter. Ik bev...

trends Koffie & thee
Dit zijn de actuele koffietrends en -ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen van koffiemachines Koffiemachines worden steeds geavanceerder. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen wordt koffie alsmaar naar een hoger niveau getild zowel thuis, in de horeca als op de werkvloer. Aan de hand van recente voorbeelden laten we zien w...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: