Van Der Grinten: 'Veel duurzame initiatieven in de horeca'

11 januari 2010 |
Van Der Grinten: 'Veel duurzame initiatieven in de horeca'<

"De horeca heeft nog niet het imago voorop te lopen als het om innovativiteit of duurzaamheid gaat, maar daar valt nog een inhaalslag te maken." Aldus Lodewijk van der Grinten, directeur Koninklijke Horeca Nederland. Tijdens de opening van de Horecava noemt hij een aantal positieve ontwikkelingen in de horeca die wat hem betreft meer op de voorgrond mogen treden.

Overgewicht is volgens Van Der Grinten een groeiend probleem waar ondernemers over moeten blijven nadenken: wat kan ik doen? "Daar valt namelijk ook geld aan te verdienen." Als voorbeeld van goede initiatieven die het afgelopen jaar zijn geïntroduceerd noemt hij het verantwoord frituren en de snackwijzer, waar de hoeveleheid calorieën van verschillende snacks in staan. "Het mooie is, dat de fastfoodindustrie hier heel positief tegenover staat."

Toegankelijkheid
"Inmiddels zijn er 500 restaurants die hun menukaarten in braille hebben gezet." Volgens Van Der Grinten denken veel mensen nog steeds dat de horeca niet geschikt is voor mensen met een lichamelijk beperking. Ten onrechte, vindt Van Der Grinten. "Steeds meer ondernemers denken hier over na."

Veilig alcohol verstrekken
Alcohol schenken in de horeca is een onderwerp dat Koninklijke Horeca Nederland 'buitengewoon serieus' neemt. Volgens Van Der Grinten is de nieuwe Drank - en Horecawet niet de oplossing voor het toenemende gebruik van alcohol onder jongeren. "Als het over alcohol schenken gaat wil ik zeggen: kom naar ons. Wij zijn al 125 jaar professionals hier in." De horeca moet een veilige plek worden voor het verstrekken van alcohol. "Het liefst zien we twee keer zoveel mensen, die de helft minder drinken."

65 Plussers worden belangrijk
Ondanks dat de horeca afgelopen jaar een miljard minder omzet draaiden, wil de directeur toch met iets positiefs afsluiten. "Richt je op de 65 plussers in dit land. Volgend jaar wonen er ruim 2,5 duizend in Nederland. Deze groep behoudt zijn inkomsten en heeft geen last van baanverlies." Dan dubbelzinnig: "Ik wens iedereen een fantastisch jaar, met veel grijze haren."

Horecava Amsterdam, Sanny Visser

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food Achtergronden
Onderzoek: gebruik jij convenience in de keuken?

Graag je aandacht voor dit leuke onderzoek, waarvan we de resultaten binnenkort publiceren. We willen graag weten of jij in je zaak convenience - of gemaksproducten (feitelijk zijn ze hetzelfde) gebruikt. De trend is ambachtelijk en lokaal, maar in hoeverre uit zich dat in de praktijk? Is enkel werk...

Amsterdam Opening
Coffeecompany opent nieuw filiaal aan Bos en Lommerplein

Coffeecompany opent in mei zijn deuren aan het Amsterdamse Bos en Lommerplein. Het is de eerste nieuwe huurder sinds het plein in handen is van Propertize. De koffieketen betrekt het pand van 133 vierkante meter aan de rechterkant van de trap die vanaf de Bos en Lommerweg naar het plein toe leidt. ...

Video
"We bakken 10.000 American pancakes per jaar

The Blueberry is een Amerikaanse lunchroom gevestigd op twee plekken in Amersfoort. De vestiging op Emiclaerhof in Amersfoort-Noord bevat zo’n 70 binnen- en 60 buitenzitplaatsen. Door het hippe en stijlvolle interieur voelt het echt alsof je in Amerika zit. De doelgroep wisselt per locatie,...

Video
Reportage: Brasserie De Haven verbindt jong en oud 

De laatste jaren heeft er in de zorgsector een verschuiving plaats gevonden. Steeds meer mensen moeten langer thuis wonen. “Om die doelgroep in huis te krijgen, moet je ze op een of andere manier lokken en met ze verbinden", vertelt gastheer Arthur Karstens. Zorgcentrum De Haven in Bun...

Video
Op reportage: Eetcafé De Poort

Net buiten het centrum van Utrecht staat het gezellige eetcafé De Poort. Iedereen die in Utrecht woont kent dit café en komen er ook regelmatig. De Poort zorgt voor een uniek huiskamergevoel waar je kan uitrusten, bijkletsen en lekker eten en drinken. "Onze naam komt doordat ...

Video
Op Reportage: Brownies&downieS Harderwijk

Brownies&downieS... Een concept waar Pernilla Spijker uit Ermelo wel blij van werd. “Ik studeerde commerciële economie aan Windesheim in Zwolle. Ik had geen idee wat ik na de studie wilde doen. Een kantoorbaan is niks voor mij maar ik wilde graag iets voor mijzelf beginnen", aldu...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: