December: Nederland massaal aan de garnaal

20 december 2019 | Thijs Jacobs

De populariteit van Noordzeegarnalen tijdens de feestdagen is goed zichtbaar in de omzetontwikkeling van supermarkten. De omzet van Noordzeegarnalen was in december 2018 ruim vier keer zo hoog als wat er gemiddeld tijdens de rest van het jaar is omgezet. In 2018 werd voor meer dan 24 miljoen kilo aan Noordzeegarnalen naar de Nederlandse havens gebracht, meer dan een verdubbeling vergeleken met een jaar eerder. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het CBS.

Vergeleken met de jaaromzet van 2013 lag de omzet van garnalen in 2018 bijna een kwart hoger. Alleen in 2015 waren de omzetcijfers hoger. Toen was de omzet 43 procent hoger dan in 2013.

Ook in de eerste tien maanden van 2019 is er een opgaande trend te zien in de omzet van Noordzeegarnalen. De omzet was in de maanden januari tot en met oktober bijna 40 procent groter dan in dezelfde periode van 2018.

2018 topjaar garnalenvangst

Tot 2009 schommelde de aanvoer van garnalen rond de 10 miljoen kilo per jaar. De daarop volgende jaren lag dit hoger met als topjaar 2018. In dat jaar werd er voor meer dan 24 miljoen kilo aan Noordzeegarnalen naar de Nederlandse havens gebracht, meer dan een verdubbeling vergeleken met 2017.

In 2019 wordt de aangevoerde hoeveelheid van een jaar eerder zeer waarschijnlijk niet gehaald; tot en met oktober dit jaar is bijna 12 miljoen kilo garnalen aangeland.

Piek aanvoer Noordzeegarnalen in oktober

Bij de aanvoer van Noordzeegarnalen door de vissers ligt de piek twee maanden voor de omzetpiek in de Nederlandse supermarkten. In oktober wordt het grootste deel van de garnalen aan wal gebracht, zo’n 20 procent van het jaartotaal. Tijdens de maand oktober van dit jaar werd er bijna 3 miljoen kilo aangevoerd.

Door afkoeling van het zeewater zakt de aanvoer daarna om tegen de zomer weer toe te nemen. Als het zeewater te koud wordt trekken de garnalen naar dieper water.

Schommelende aanvoerprijzen

De prijs die vissers krijgen voor een kilo Noordzeegarnalen wisselt per seizoen. In de maanden dat er weinig aanvoer is, zijn de prijzen vaak hoger dan in de maanden dat er veel wordt aangevoerd. In 2019 is dat patroon echter niet te zien. Vanaf mei 2018 schommelt de kiloprijs rond de 2,70 euro.

De absolute recordprijs was in juni 2017. Vissers kregen toen gemiddeld 12,44 euro per kilo op de veiling bij een aanvoer van 572 duizend kilo.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Opening Fastservice
Kwalitaria Délifrance nu ook in centrum van Zwolle

Het centrum van Zwolle is een cafetaria en lunchroom rijker. Vandaag opent Kwalitaria Délifrance Zwolle Centrum officieel haar deuren. Ondernemer Rubin Hu is geen onbekende in de regio; de gloednieuwe vestiging is zijn derde in Zwolle. ‘Een plek om gezellig te zitten’ Na een...

Achtergronden Culinair
Mosselseizoen van start met grootste mosselpan ter wereld

Morgen, donderdag 2 juli, start het mosselseizoen met de verkoop van Zeeuwse bodemcultuurmosselen. Dit jaar als eerste exclusief verkrijgbaar bij Sligro. Vanuit de grootste mosselpan ter wereld werden de eerste bodemcultuurmosselen van het seizoen aangeboden aan JRE-chef Joppe Sprinkhuizen, chef van...

Bezorgen Achtergronden
15-jarige maaltijdbezorgers mogen niet meer de straat op

Frans van Rooij, directeur ProFri, vakvereniging Professionele Frituurders, schreef een brief aan Tamara van Ark, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij maakte gisteren bekend dat het vanaf 1 juli (dat is morgen al!) niet meer is toegestaan om medewerkers jonger dan 16 jaar in te...

Achtergronden Coronacrisis
Zo kwam Anne&Max door de afgelopen periode heen

Wobbe van Zoelen, eigenaar en oprichter van de bekende lunch- en koffieketen Anne&Max, vertelt over de afgelopen periode, die voor de horeca onwerkelijk was: "Door simpelweg te kijken naar wat we wél konden leveren in de Covid-19 periode waren we in staat om ons businessmodel deels ...

Drinks Achtergronden
Nederlanders drinken steeds vaker caloriearme frisdranken

Uit de jaarlijkse monitoringscijfers van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) blijkt dat frisdrankproducenten voorlopen op de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord. Staatssecretaris Paul Blokhuis meldde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat de industrie al in...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: