De man die de wereld de Big Mac gaf, is overleden

1 december 2016 | Jorien Slager

De uitvinder van één van de beroemdste hamburgers ter wereld is overleden: Jim Delligatti. Hij is niet alleen geestelijk vader van de Big Mac, maar ook van de Egg McMuffin. Delligatti is 98 jaar geworden.  

In 1967 was Michael 'Jim' Delligatti een franchisehouder van McDonald's in een buitenwijk van de stad Pittsburgh. Hij vond dat de standaardburger te klein was en bedacht daarom een groter alternatief. 

Delligatti kwam met de Big Mac op de proppen: een hamburger die bestond uit twee stukken vlees, met niet alleen een broodje aan de onder- en de bovenkant, maar ook in het midden. Voor wie 'm niet kent: op de burger zitten verder ijsbergsla, een plak kaas, uien, augurken en speciale saus.

De Big Mac, in het begin nog de Aristocrat en Blue Ribbon Burger geheten, was meteen een groot succes. Binnen een jaar was de burger niet alleen in het restaurant van Delligatti te koop, maar in alle Amerikaanse McDonald's-vestigingen.

Ook wereldwijd sloeg de Big Mac aan. De burger groeide uit tot het vlaggenschip van McDonald's. Er is zelfs een economische meetlat op gebaseerd die de koopkracht in verschillende landen vergelijkt: de Big Mac-index.

Delligatti was ook de bedenker van de Egg McMuffin, een broodje met spek, kaas en ei. Hij begon in 1970 met de verkoop van dit broodje. De topman van McDonald's zag er wel wat in en twee jaar later was het in alle McDonald's-restaurants te koop. 

De Egg McMuffin was het eerste McDonald's-broodje dat voor het ontbijt bedoeld was. Met de uitvinding ervan stond Delligatti aan de wieg van de ontwikkeling van een ontbijtmenu bij de fastfoodgigant.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Fastservice
Kwalitaria Délifrance nu ook in centrum van Zwolle

Het centrum van Zwolle is een cafetaria en lunchroom rijker. Vandaag opent Kwalitaria Délifrance Zwolle Centrum officieel haar deuren. Ondernemer Rubin Hu is geen onbekende in de regio; de gloednieuwe vestiging is zijn derde in Zwolle. ‘Een plek om gezellig te zitten’ Na een...

Achtergronden Culinair
Mosselseizoen van start met grootste mosselpan ter wereld

Morgen, donderdag 2 juli, start het mosselseizoen met de verkoop van Zeeuwse bodemcultuurmosselen. Dit jaar als eerste exclusief verkrijgbaar bij Sligro. Vanuit de grootste mosselpan ter wereld werden de eerste bodemcultuurmosselen van het seizoen aangeboden aan JRE-chef Joppe Sprinkhuizen, chef van...

Bezorgen Achtergronden
15-jarige maaltijdbezorgers mogen niet meer de straat op

Frans van Rooij, directeur ProFri, vakvereniging Professionele Frituurders, schreef een brief aan Tamara van Ark, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij maakte gisteren bekend dat het vanaf 1 juli (dat is morgen al!) niet meer is toegestaan om medewerkers jonger dan 16 jaar in te...

Achtergronden Coronacrisis
Zo kwam Anne&Max door de afgelopen periode heen

Wobbe van Zoelen, eigenaar en oprichter van de bekende lunch- en koffieketen Anne&Max, vertelt over de afgelopen periode, die voor de horeca onwerkelijk was: "Door simpelweg te kijken naar wat we wél konden leveren in de Covid-19 periode waren we in staat om ons businessmodel deels ...

Drinks Achtergronden
Nederlanders drinken steeds vaker caloriearme frisdranken

Uit de jaarlijkse monitoringscijfers van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) blijkt dat frisdrankproducenten voorlopen op de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord. Staatssecretaris Paul Blokhuis meldde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat de industrie al in...

Achtergronden Culinair
Hier kun je dineren in een boomhut

Op het landgoed van hotel Kapellerput in Heeze staat sinds 2010 een luxe boomhut voor bruiloften en bijeenkomsten. Om het 10-jarig bestaan van de KABAN te vieren is deze zomer het terras van de boomhut omgetoverd tot een unieke dinerlocatie op 6 meter hoogte. “De KABAN Experience is een bij...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: