De 5 foodtrends voor 2016

25 maart 2016 |
De 5 foodtrends voor 2016<

Dit keer niet de focus op één trend maar op meerdere trends. Tijd om de 5 grote foodtrends voor 2016 te bespreken. Ben je er klaar voor?

#1 Bezorgen
De foodsector (zowel in horeca als retail) loopt achter wat betreft technologische ontwikkelingen. Denk je dat je geen last krijgt van webshops omdat je food & drinks als handelswaar hebt? Forget it. Wacht maar tot Bol.com ook de ‘middle man’ wordt in bezorging van food. Dan gaat het hard! In de Verenigde Staten (en nu ook al in Parijs) bezorgt UberEats binnen 10 minuten vanuit wagens die al volgeladen zijn. Kijk maar eens naar de website: als dat geen concurrentie voor dagzaken is… Ook Amazon betreedt de foodbezorgingsmarkt.
Tip: gebruik technologie voor nieuwe mogelijkheden, zoals bezorging

#2 Clean menu’s
E-nummers en andere niet-natuurlijke stoffen in je eten verwerken gaat niet langer. De ‘healthification’ van het horecamenu is al in gang gezet. In de Verenigde Staten hebben grote restaurantketens die ingrediënten van het menu geschrapt. De bewustwording van de gasten met betrekking tot ingrediënten is namelijk enorm toegenomen. Correcte behandeling van horecapersoneel en issues met waste staan ook op de agenda.
Tip: run een transparant en verantwoord bedrijf

#3 Pasta sterft uit
Nee, echt. In de laatste vijf jaar werd er in Europa 13 procent minder pasta gegeten. In Italië, het thuisland van het gerecht nota bene, zelfs 25 procent minder! Pasta heeft niet zo’n goed imago en liefhebbers van koolhydraten hebben betere alternatieven, zoals quinoa of linzen.
Tip: zoek alternatieven voor pastagerechten

#4 Groenten zijn hot
Vroeger legde je wat groenten naast het vlees als garnituur. In 2016 gaat het andersom, er is meer focus op groenten. Het kost enorm veel energie en water om vlees te produceren. Nederlanders zijn zich daar in toenemende mate van bewust. Dierlijke proteïnen worden langzaam maar zeker verdrongen door groenten.
Tip: stel een gevarieerd groentemenu samen

#5 Joods eten
De Joodse keuken is in 2016 (in Nederland misschien iets later) aan de beurt om helemaal hip te worden. In New York serveert een zaak als Russ & Daughters Café heerlijke Joodse gerechten, met namen als Shtetl, Mensch en Yum Kippered. Leuk bedacht. Ingrediënten zoals lever en steur komen terug in het menu.
Tip: zet eens wat Joods op de kaart!

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Vega
Helft van de Nederlanders vindt iedere dag vlees eten niet meer van deze tijd

Iedere dag vlees eten is niet meer van deze tijd. Dat vindt ongeveer de helft van alle Nederlanders. Meer dan 60% van de mensen is zich bewust van de impact van vlees op het klimaat. De milieuschade die de productie en consumptie van vlees oplevert moet in de winkelprijs worden verwerkt, vindt 1 op ...

Opening Rotterdam
Restaurant JAQ, dé hotspot in het Rotterdamse theaterdistrict

Op 12 december opent restaurant JAQ haar deuren in het theaterdistrict van Rotterdam, tegenover het Oude Luxor Theater en vlakbij het bruisende uitgaansgebied rondom het Hofplein. Het sfeervolle restaurant is dé plek om af te spreken voor een drankje tijdens of na het shoppen, voor een zakend...

Economie
Personeel houdt ondernemer uit zijn slaap

Ruim de helft (55%) van alle ondernemers uit het MKB ligt ’s nachts wel eens wakker van zorgen over de eigen onderneming. Met name het vinden en behouden van goed personeel zorgt voor slapeloze nachten. Daarnaast zijn niet betalende klanten en een verstoorde werk-privébalans veel voorko...

Interview Longread
Het succesverhaal van Brownies&downieS: 'Eind dit jaar hebben we 57 lunchzaken'

In zeven jaar tijd van twee naar vijfenvijftig vestigingen. Thijs Swinkels, oprichter van Brownies&downieS, geniet nog steeds van de olievlek die zich vanuit het Brabantse Veghel heeft weten te verspreiden naar de rest van Nederland. Een mooie prestatie voor iemand die eigenlijk alleen maar werk...

Vega
Nieuw vegetarisch keurmerk voor restaurants

Dinsdag 12 november is het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk is een initiatief van de Vegetariërsbond en doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Een win-win situatie voor restaurant ...

Koffie & thee Achtergronden
App spaarder 'wint' reis naar Italië bij Doppio Espresso

In september 2018 was de lancering van de Mijn Doppio App. Gasten van Doppio Espresso kunnen middels de app sparen voor gratis koffie, patisserie, lunch en als ultieme spaardoel een reis naar Milaan. In 2019 is het zover, de eerste gasten hebben 5000 punten bij elkaar gespaard. De trouwe gast van...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: