De 5 foodtrends voor 2016

25 maart 2016
De 5 foodtrends voor 2016

Dit keer niet de focus op één trend maar op meerdere trends. Tijd om de 5 grote foodtrends voor 2016 te bespreken. Ben je er klaar voor?

*#1 Bezorgen*
De foodsector (zowel in horeca als retail) loopt achter wat betreft technologische ontwikkelingen. Denk je dat je geen last krijgt van webshops omdat je food & drinks als handelswaar hebt? Forget it. Wacht maar tot Bol.com ook de ‘middle man’ wordt in bezorging van food. Dan gaat het hard! In de Verenigde Staten (en nu ook al in Parijs) bezorgt UberEats binnen 10 minuten vanuit wagens die al volgeladen zijn. Kijk maar eens naar de website: als dat geen concurrentie voor dagzaken is… Ook Amazon betreedt de foodbezorgingsmarkt.
Tip: gebruik technologie voor nieuwe mogelijkheden, zoals bezorging

*#2 Clean menu’s*
E-nummers en andere niet-natuurlijke stoffen in je eten verwerken gaat niet langer. De ‘healthification’ van het horecamenu is al in gang gezet. In de Verenigde Staten hebben grote restaurantketens die ingrediënten van het menu geschrapt. De bewustwording van de gasten met betrekking tot ingrediënten is namelijk enorm toegenomen. Correcte behandeling van horecapersoneel en issues met waste staan ook op de agenda.
Tip: run een transparant en verantwoord bedrijf

*#3 Pasta sterft uit*
Nee, echt. In de laatste vijf jaar werd er in Europa 13 procent minder pasta gegeten. In Italië, het thuisland van het gerecht nota bene, zelfs 25 procent minder! Pasta heeft niet zo’n goed imago en liefhebbers van koolhydraten hebben betere alternatieven, zoals quinoa of linzen.
Tip: zoek alternatieven voor pastagerechten

*#4 Groenten zijn hot*
Vroeger legde je wat groenten naast het vlees als garnituur. In 2016 gaat het andersom, er is meer focus op groenten. Het kost enorm veel energie en water om vlees te produceren. Nederlanders zijn zich daar in toenemende mate van bewust. Dierlijke proteïnen worden langzaam maar zeker verdrongen door groenten.
Tip: stel een gevarieerd groentemenu samen

*#5 Joods eten*
De Joodse keuken is in 2016 (in Nederland misschien iets later) aan de beurt om helemaal hip te worden. In New York serveert een zaak als Russ & Daughters Café heerlijke Joodse gerechten, met namen als Shtetl, Mensch en Yum Kippered. Leuk bedacht. Ingrediënten zoals lever en steur komen terug in het menu.
Tip: zet eens wat Joods op de kaart!

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws