De 5 foodtrends voor 2016

25 maart 2016 |
De 5 foodtrends voor 2016<

Dit keer niet de focus op één trend maar op meerdere trends. Tijd om de 5 grote foodtrends voor 2016 te bespreken. Ben je er klaar voor?

#1 Bezorgen
De foodsector (zowel in horeca als retail) loopt achter wat betreft technologische ontwikkelingen. Denk je dat je geen last krijgt van webshops omdat je food & drinks als handelswaar hebt? Forget it. Wacht maar tot Bol.com ook de ‘middle man’ wordt in bezorging van food. Dan gaat het hard! In de Verenigde Staten (en nu ook al in Parijs) bezorgt UberEats binnen 10 minuten vanuit wagens die al volgeladen zijn. Kijk maar eens naar de website: als dat geen concurrentie voor dagzaken is… Ook Amazon betreedt de foodbezorgingsmarkt.
Tip: gebruik technologie voor nieuwe mogelijkheden, zoals bezorging

#2 Clean menu’s
E-nummers en andere niet-natuurlijke stoffen in je eten verwerken gaat niet langer. De ‘healthification’ van het horecamenu is al in gang gezet. In de Verenigde Staten hebben grote restaurantketens die ingrediënten van het menu geschrapt. De bewustwording van de gasten met betrekking tot ingrediënten is namelijk enorm toegenomen. Correcte behandeling van horecapersoneel en issues met waste staan ook op de agenda.
Tip: run een transparant en verantwoord bedrijf

#3 Pasta sterft uit
Nee, echt. In de laatste vijf jaar werd er in Europa 13 procent minder pasta gegeten. In Italië, het thuisland van het gerecht nota bene, zelfs 25 procent minder! Pasta heeft niet zo’n goed imago en liefhebbers van koolhydraten hebben betere alternatieven, zoals quinoa of linzen.
Tip: zoek alternatieven voor pastagerechten

#4 Groenten zijn hot
Vroeger legde je wat groenten naast het vlees als garnituur. In 2016 gaat het andersom, er is meer focus op groenten. Het kost enorm veel energie en water om vlees te produceren. Nederlanders zijn zich daar in toenemende mate van bewust. Dierlijke proteïnen worden langzaam maar zeker verdrongen door groenten.
Tip: stel een gevarieerd groentemenu samen

#5 Joods eten
De Joodse keuken is in 2016 (in Nederland misschien iets later) aan de beurt om helemaal hip te worden. In New York serveert een zaak als Russ & Daughters Café heerlijke Joodse gerechten, met namen als Shtetl, Mensch en Yum Kippered. Leuk bedacht. Ingrediënten zoals lever en steur komen terug in het menu.
Tip: zet eens wat Joods op de kaart!

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Opening Fastservice
Kwalitaria Délifrance nu ook in centrum van Zwolle

Het centrum van Zwolle is een cafetaria en lunchroom rijker. Vandaag opent Kwalitaria Délifrance Zwolle Centrum officieel haar deuren. Ondernemer Rubin Hu is geen onbekende in de regio; de gloednieuwe vestiging is zijn derde in Zwolle. ‘Een plek om gezellig te zitten’ Na een...

Achtergronden Culinair
Mosselseizoen van start met grootste mosselpan ter wereld

Morgen, donderdag 2 juli, start het mosselseizoen met de verkoop van Zeeuwse bodemcultuurmosselen. Dit jaar als eerste exclusief verkrijgbaar bij Sligro. Vanuit de grootste mosselpan ter wereld werden de eerste bodemcultuurmosselen van het seizoen aangeboden aan JRE-chef Joppe Sprinkhuizen, chef van...

Bezorgen Achtergronden
15-jarige maaltijdbezorgers mogen niet meer de straat op

Frans van Rooij, directeur ProFri, vakvereniging Professionele Frituurders, schreef een brief aan Tamara van Ark, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij maakte gisteren bekend dat het vanaf 1 juli (dat is morgen al!) niet meer is toegestaan om medewerkers jonger dan 16 jaar in te...

Achtergronden Coronacrisis
Zo kwam Anne&Max door de afgelopen periode heen

Wobbe van Zoelen, eigenaar en oprichter van de bekende lunch- en koffieketen Anne&Max, vertelt over de afgelopen periode, die voor de horeca onwerkelijk was: "Door simpelweg te kijken naar wat we wél konden leveren in de Covid-19 periode waren we in staat om ons businessmodel deels ...

Drinks Achtergronden
Nederlanders drinken steeds vaker caloriearme frisdranken

Uit de jaarlijkse monitoringscijfers van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) blijkt dat frisdrankproducenten voorlopen op de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord. Staatssecretaris Paul Blokhuis meldde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat de industrie al in...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: