De 5 foodtrends voor 2016

25 maart 2016 |
De 5 foodtrends voor 2016<

Dit keer niet de focus op één trend maar op meerdere trends. Tijd om de 5 grote foodtrends voor 2016 te bespreken. Ben je er klaar voor?

#1 Bezorgen
De foodsector (zowel in horeca als retail) loopt achter wat betreft technologische ontwikkelingen. Denk je dat je geen last krijgt van webshops omdat je food & drinks als handelswaar hebt? Forget it. Wacht maar tot Bol.com ook de ‘middle man’ wordt in bezorging van food. Dan gaat het hard! In de Verenigde Staten (en nu ook al in Parijs) bezorgt UberEats binnen 10 minuten vanuit wagens die al volgeladen zijn. Kijk maar eens naar de website: als dat geen concurrentie voor dagzaken is… Ook Amazon betreedt de foodbezorgingsmarkt.
Tip: gebruik technologie voor nieuwe mogelijkheden, zoals bezorging

#2 Clean menu’s
E-nummers en andere niet-natuurlijke stoffen in je eten verwerken gaat niet langer. De ‘healthification’ van het horecamenu is al in gang gezet. In de Verenigde Staten hebben grote restaurantketens die ingrediënten van het menu geschrapt. De bewustwording van de gasten met betrekking tot ingrediënten is namelijk enorm toegenomen. Correcte behandeling van horecapersoneel en issues met waste staan ook op de agenda.
Tip: run een transparant en verantwoord bedrijf

#3 Pasta sterft uit
Nee, echt. In de laatste vijf jaar werd er in Europa 13 procent minder pasta gegeten. In Italië, het thuisland van het gerecht nota bene, zelfs 25 procent minder! Pasta heeft niet zo’n goed imago en liefhebbers van koolhydraten hebben betere alternatieven, zoals quinoa of linzen.
Tip: zoek alternatieven voor pastagerechten

#4 Groenten zijn hot
Vroeger legde je wat groenten naast het vlees als garnituur. In 2016 gaat het andersom, er is meer focus op groenten. Het kost enorm veel energie en water om vlees te produceren. Nederlanders zijn zich daar in toenemende mate van bewust. Dierlijke proteïnen worden langzaam maar zeker verdrongen door groenten.
Tip: stel een gevarieerd groentemenu samen

#5 Joods eten
De Joodse keuken is in 2016 (in Nederland misschien iets later) aan de beurt om helemaal hip te worden. In New York serveert een zaak als Russ & Daughters Café heerlijke Joodse gerechten, met namen als Shtetl, Mensch en Yum Kippered. Leuk bedacht. Ingrediënten zoals lever en steur komen terug in het menu.
Tip: zet eens wat Joods op de kaart!

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Achtergronden Tech
Ook restaurants moeten innoveren: “Wie nu nog op papier werkt, loopt hopeloos achter”

Zelfs in onze sector, die op zich als vrij traditioneel te boek staat, maken we inmiddels gebruik van technologische hulpmiddelen. Het zijn babystapjes, toegegeven, maar wie anno nu de personeelsplanning nog in excel bijhoudt en de recepturen in een kladblok noteert, loopt hopeloos achter. Ik bev...

trends Koffie & thee
Dit zijn de actuele koffietrends en -ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen van koffiemachines Koffiemachines worden steeds geavanceerder. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen wordt koffie alsmaar naar een hoger niveau getild zowel thuis, in de horeca als op de werkvloer. Aan de hand van recente voorbeelden laten we zien w...

Opening
Food & Wine bar Pierre Par CP gerestyled [foto's]

Op dinsdag 6 augustus opende food & wine bar Pierre par CP aan de Denneweg in Den Haag opnieuw haar deuren na een grote make over. Interieurontwerper Jeroen Smeele restylde de zaak in het hart van de Zuid-Hollandse hoofdstad. Met een bijzondere kaart maakt eigenaar Joey de Kruijf, samen met b...

Economie
Horeca telt veel snelgroeiende bedrijven

In 2018 waren er voor het eerst meer dan 10 duizend snelgroeiende bedrijven. Dit is 20 procent meer dan het vorige record uit 2017 toen er bijna 8 500 snelle groeiers waren. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over snelgroeiende bedrijven. Een bedrijf is een snelle groeier als het aanta...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: