Column Sico de Moel: boer zoekt (kaas)vrouw

17 september 2019 | Sico de Moel

"En voor de heer met lactose intolerantie: een kaasplankje met bijzondere Hollandse kazen." Gasten met een serieuze lactose-intolerantie hebben altijd een pilletje bij zich, voor als het misgaat. Die kijken dan ook niet vreemd op als ik hun crème brûlée vervang door een kleine kaasproeverij.

Een grappig testje waarbij gasten met een gelegenheidsallergie direct door de mand vallen.

Na een natuurlijke rijping van minimaal vier maanden is alle lactose in de kaas omgezet in melkzuur en is deze geschikt voor consumptie door mensen met een lactose-intolerantie. 

Kaas in Nederland is een 'vrouwen-ding'. Waar veel boeren altijd bezig zijn met hun koeien en hun melk te verkopen tegen bodemprijzen aan de coöperatie, zoeken slimme boerenvrouwen mogelijkheden om meerwaarde te creëren.

Ze gaan kaas maken. Niet alleen de traditionele kazen van koe of geit, maar ook schapenkaas, kaas van buffelmelk en andere minder voor de hand liggende dieren.

Ze verzamelen kennis, gaan studeren, experimenteren met zuursels, stremsels en bacterieculturen. Soms lukt dat buitengewoon goed en ontstaan er hele bijzondere kazen.

Ik heb veel geleerd van Betty Koster, de kaasexpert van Nederland. Vorig heb ik haar ontmoet op de Academie voor Gastronomie. Ik ben daarna bij haar langs geweest in IJmuiden. We hebben samen tientallen kazen geproefd.

De kennis van Betty is overweldigend. Ze zit vol met enthousiaste verhalen over het ambacht van die Nederlandse gepassioneerde kaasmakers. "Neem het maar op Sico", zei ze. Ik heb dus nu drie uur privécollege op mijn telefoon staan. 

Mijn gasten hebben geen drie uur de tijd om alles te proeven en zich te laten onderdompelen in de wereld van al die gepassioneerde Nederlandse kaasmakers.

Daarom doen we nu bij L'invité een korte Kaasproeverij met bijzondere innovatieve nieuwe Nederlandse kazen. Biologisch, ambachtelijk en kleinschalig geproduceerd.

Prachtige rood- en witflora kazen, schapen- en buffelkazen, van Utrecht tot Terschelling. We laten de Gouda en de Edammer achter ons en maken kennis  met de noviteiten van de nieuwe Nederlandse kaasmakers.

Elke dinsdag, vrijdag en zondag doe ik om 17.00 uur deze bijzondere kaasproeverij bij L'invité. Het duurt een half uurtje. Wel even reserveren via de website www.linvite.nl/kaas.

Say Cheese!

Sico

Lees via deze link meer columns van Sico. 

Nog meer leuke stukjes van Sico lees je via deze link: www.linvite.nl/dagboek
De website van het restaurant vind je hier: www.linvite.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Fastfood
Dunkin’ opent vestiging met drive through in Goes

Donutliefhebbers hoeven binnenkort hun auto niet uit om van hun favoriete donuts te genieten. Deze zomer opent namelijk een food court in Goes, waar zowel Dunkin’ als New York Pizza via een drive through verkrijgbaar zullen zijn. Daarnaast kan er ook van Dunkin’s heerlijke koffie en donu...

Coronacrisis
Kwalitaria en Délifrance starten actie tegen eenzaamheid

Kwalitaria en Délifrance roepen gezamenlijk iedereen op om iemand blij te maken met een kaartje. Met deze actie hopen de formules wat positiviteit te brengen in deze moeilijke tijd. Vanaf vandaag zijn er gratis kleurkaarten verkrijgbaar in de geopende vestigingen en via de website van beide f...

Interview Coronacrisis
"Flinke huurverlaging is voor horecaondernemers nu zeker mogelijk"

Hotelier Bart Reints Bok, directeur/eigenaar van Charme Hotels, houdt voor hotelvakblad Hospitality Management een 'coronadagboek' bij. Hij vertelde daarin over de niet zo heel nette handelswijze van Emesa, bekend van Vakantievelingen.nl en onderdeel van Talpa, en de annuleringspraktijken bi...

Coronacrisis
Kabinet beslist 31 maart over maatregelen die gelden tot en met 6 april

Het kabinet besluit volgende week dinsdag 31 maart hoe het land verdergaat in de strijd tegen het coronavirus. De maatrgelen die tot en met 6 april gelden, waaronder het sluiten van eet- en drinkgelegenheden, musea en thuiswerken, worden dan verder besproken. Er is nog geen duidelijkheid over wannee...

Personeel Coronacrisis
FNV Horeca heeft grote zorgen over tijdelijke en flexibele contracten

Met het pakket aan maatregelen dat het kabinet vorige week aankondigde zijn er bij veel werkenden in de horeca zorgen over werk en inkomen weggenomen. Echter blijft de toekomst onzeker, zeker voor medewerkers met een flexibel of tijdelijk contract. Ondanks het pakket aan maatregelen die ervoor mo...

Coronacrisis
Verscherpte maatregelen. Wat betekent dit voor de horeca?

Het kabinet kondigde gisteravond verscherpte maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Voorlopig blijven de eerder verkondigde maatregelen, waaronder sluiting van de horeca tot en met 6 april 2020, staan. Wanneer de horeca weer open mag is vooralsnog niet duidelijk. De...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: