Column restaurateur Sico de Moel: "Ik word verdacht van slavendrijven!"

20 maart 2019 | Sico de Moel

Ik ben zojuist verhoord door de politie. Ik ben verdachte. Ik word verdacht van slavendrijven. De kwestie is van een paar jaar geleden. Ik deed toen zaken met een schoonmaakbedrijf. Dit bleek een achteraf een criminele organisatie te zijn, volgens de twee rechercheurs die mij vandaag ondervroegen.

Het schoonmaakbedrijf had ik via een collega-restaurateur. Ze hadden veel klanten in de horeca in Amsterdam, goede afwassers en schoonmakers, konden goed leveren, nette facturen, allemaal keurig.

Totdat de politie binnen kwam vallen. Controle!

Het was twee jaar geleden. Ik maakte mij geen zorgen. Bij mij werkt nooit iemand zwart. Mensen die zwart werken in de horeca hebben er meestal een uitkering bij. Ik vind dat diefstal van de maatschappij en daar werk ik niet aan mee.

De controle op de aanwezige medewerkers stelde weinig voor. Ze hadden vooral een aantal vragen voor me over dat schoonmaakbedrijf. Over wie er allemaal via dat bedrijf hier hadden gewerkt en of ik daar ook de paspoorten van had gekopieerd. Dat had ik niet, het waren immers niet mijn medewerkers.

Het onderzoek door politie en arbeidsinspectie loopt nu twee jaar. Tijdens die twee jaar ben ik een regelmatig gesommeerd om de paspoorten van die medewerkers te overleggen. Maar die heb ik dus niet. Of ik daar dan niet op één of andere manier aan kon komen. Hoe dan? Daar konden ze geen uitspraak over doen.

Tijdens mijn verhoor vandaag vroegen ze het ook nog een keer. Voor de vorm denk ik. Ze vertelden me, na twee jaar, dat het schoonmaakbedrijf werkte met illegalen. Dat dat bedrijf voor hen een uitkering regelde bij de Gemeente Amsterdam en dat ze vervolgens aan het werk werden gezet, soms wel meer dan 38 uur per week!

Dat is dus schijnbaar moderne slavernij. Afrikanen die hier komen op studievisum of als asielzoeker. Keihard werken om zoveel mogelijk geld naar de familie op te kunnen sturen en ook nog eens een uitkering aangeboden krijgen van de Gemeente Amsterdam. Zeg daar maar eens nee tegen.

Mijn schoonmaker heette Berhane. Hij kwam uit Eritrea en studeerde aan de UvA Internationale Politieke Betrekkingen. Hij was inmiddels aan het afstuderen en ik was ook door hem uitgenodigd voor zijn diploma-uitreiking. De politieke situatie in zijn land was op dat moment gevaarlijk, maar hij wilde op één of andere manier terug om daar iets aan te doen. Hij hield van zijn land.

Ik heb Berhane de afgelopen twee jaar niet meer gesproken. Hij neemt zijn telefoon niet meer op. De arbeidsinspectie heeft hem wel gesproken. Maar daar kunnen ze niets mee in verband met de nieuwe wet AVG. Ze kunnen hem wel bellen, maar niet identificeren.

De mensen achter het schoonmaakbedrijf zijn ook verdwenen. Alleen hun website is nog in de lucht: De Gouden Bezem, we staan daar zelfs nog doodleuk op vermeld.

De overheid kan de website niet offline halen, de fraudeurs die erachter zitten niet opsporen, de mensen die onterecht een uitkering hebben gekregen niet identificeren. Het enige wat ze kunnen doen is zestig Amsterdamse horecaondernemers jarenlang lastigvallen en bedreigen met boetes. Die zijn immers wel zo lekker makkelijk bereikbaar.

Sico

Meer leuke stukjes van Sico lees je via deze link: www.linvite.nl/dagboek
De website van het restaurant vind je hier: www.linvite.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Viswinkel of horeca, wie begrijpt het nog?

Een harinkje aan de staart of een lekker bakje kibbeling, wie houdt daar nou niet van? Een Hollandse traditie of niet, niet overal is het toegestaan een vettig visje met uitjes en zuur te kopen en direct op te eten. Dat volgt uit een handhavingstraject dat is gestart tegen The Seafood Shop aan de Le...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Viswinkel of horeca, wie begrijpt het nog?

Een harinkje aan de staart of een lekker bakje kibbeling, wie houdt daar nou niet van? Een Hollandse traditie of niet, niet overal is het toegestaan een vettig visje met uitjes en zuur te kopen en direct op te eten. Dat volgt uit een handhavingstraject dat is gestart tegen The Seafood Shop aan de Le...

Vega
Helft van de Nederlanders vindt iedere dag vlees eten niet meer van deze tijd

Iedere dag vlees eten is niet meer van deze tijd. Dat vindt ongeveer de helft van alle Nederlanders. Meer dan 60% van de mensen is zich bewust van de impact van vlees op het klimaat. De milieuschade die de productie en consumptie van vlees oplevert moet in de winkelprijs worden verwerkt, vindt 1 op ...

Opening Rotterdam
Restaurant JAQ, dé hotspot in het Rotterdamse theaterdistrict

Op 12 december opent restaurant JAQ haar deuren in het theaterdistrict van Rotterdam, tegenover het Oude Luxor Theater en vlakbij het bruisende uitgaansgebied rondom het Hofplein. Het sfeervolle restaurant is dé plek om af te spreken voor een drankje tijdens of na het shoppen, voor een zakend...

Economie
Personeel houdt ondernemer uit zijn slaap

Ruim de helft (55%) van alle ondernemers uit het MKB ligt ’s nachts wel eens wakker van zorgen over de eigen onderneming. Met name het vinden en behouden van goed personeel zorgt voor slapeloze nachten. Daarnaast zijn niet betalende klanten en een verstoorde werk-privébalans veel voorko...

Interview Longread
Het succesverhaal van Brownies&downieS: 'Eind dit jaar hebben we 57 lunchzaken'

In zeven jaar tijd van twee naar vijfenvijftig vestigingen. Thijs Swinkels, oprichter van Brownies&downieS, geniet nog steeds van de olievlek die zich vanuit het Brabantse Veghel heeft weten te verspreiden naar de rest van Nederland. Een mooie prestatie voor iemand die eigenlijk alleen maar werk...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: