Column: Dodelijke frikadellen

15 december 2015 |
Column: Dodelijke frikadellen<

Regelmatig worden we verrast door onderzoeksresultaten die ons doen schrikken. De ouderen onder ons zijn langzamerhand wel iets gewend; ons verblijf op
deze aarde is zeer riskant en de dood dreigt overal. In oude films zien we nog hoe onbevangen we vroeger waren, de dokter rookte in de spreekkamer, de directeur had altijd een dikke sigaar en thuis stond een beker met sigaretten op tafel. Die tijd hebben we gehad, als roker ben je tegenwoordig een outcast.

Straks ook geen vlees en wijn meer...
Nu de tabak in de ban is gedaan, vrees ik dat ons glaasje wijn aan de beurt is. Het blijkt echter nog veel erger, een frikadel zou namelijk een dodelijk wapen zijn. Sinds 1953 worden we regelmatig geconfronteerd met de ‘Schijf van Vijf’. Wat mogen we wel of niet eten. Wat dit ons leert, is dat de wetenschap nogal varieert. Wat 20 jaar geleden fout was blijkt nu opeens goed en wat goed was is achteraf fout geweest. Wel of geen eieren, wel of geen vet vlees, wel of geen boter, wel of geen koffie, wel of geen brood. Net nu de vegetarische slager via crowdfunding een gloednieuwe fabriek heeft gefinancierd, blijkt rood vlees slecht te zijn. We mogen geen vlees, vleeswaren, frikandellen en worst meer eten. Toeval? Ook een glas vers geperst sap is in de ban gedaan, want de drank is net zo erg als cola.

Ons bestaan is (te) saai
Voedingssupplementen zijn eveneens niet meer nodig. Heb ik net al die moeilijke namen geleerd, goij bessen, bijen-pollen, spirulina, chlorella, maca, lucuma, camu camu, kan ik ze weer vergeten. Soms krijg ik het gevoel dat we tegenwoordig te weinig uitdaging hebben. Als je naar de BBC-serie The Hunt kijkt dan snap je dat ons bestaan ontzettend saai is. Er zijn bijvoorbeeld geen wilde honden, tijgers of krokodillen in Lutjebroek. We hoeven alleen nog te rennen om de bus of de trein te halen. Ons leven is superveilig en eigenlijk zouden we allemaal 110 moeten worden. Maar wacht, het gevaar komt uit een heel andere hoek. Ons voedsel is de grootste bedreiging. Vers geperst spa, frikadellen, een sappige biefstuk…dát zijn de tijgers en krokodillen van onze tijd. Eigenlijk dus niets om je druk over te maken, je moet alleen uitkijken wat je eet.

Auteur: Pieter Punter

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Fastservice Vega
KFC gaat een week lang 'kiploos' door het leven

Het Kentucky Fried Chicken restaurant aan het Binnenwegplein in Rotterdam verruilt van 9 t/m 15 maart, tijdens de Nationale Week Zonder Vlees, een week lang alle kip op het menu voor vegetarische opties. Dit wereldwijde historische moment voor KFC is tevens het startschot van de landelijke introduct...

Lekkerste Lunchroombroodje Awards
Meld je aan voor het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2020

Je kunt je vanaf nu weer aanmelden om deel te nemen aan de wedstrijd voor het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2020. Zend de receptuur, bereidingswijze, de prijs op de kaart en een goede foto van het gerecht in via het formulier hieronder. Lukt dat niet? Stuur je inzending dan per e-mail naa...

Video
Op Reportage: Koffie Society

Marco Smit is master barista. Hij is acht jaar geleden begonnen met koffie. 7 jaar geleden met De Koffie Society. Na drie jaar heeft hij 'De Gooische koffiebus' aangeschaft. Zo kunnen klanten door het hele land genieten van de lekkerste koffie. De Gooische Koffiebus werd in 2014 uitgeroep...

Food Achtergronden
Onderzoek: gebruik jij convenience in de keuken?

Graag je aandacht voor dit leuke onderzoek, waarvan we de resultaten binnenkort publiceren. We willen graag weten of jij in je zaak convenience - of gemaksproducten (feitelijk zijn ze hetzelfde) gebruikt. De trend is ambachtelijk en lokaal, maar in hoeverre uit zich dat in de praktijk? Is enkel werk...

Amsterdam Opening
Coffeecompany opent nieuw filiaal aan Bos en Lommerplein

Coffeecompany opent in mei zijn deuren aan het Amsterdamse Bos en Lommerplein. Het is de eerste nieuwe huurder sinds het plein in handen is van Propertize. De koffieketen betrekt het pand van 133 vierkante meter aan de rechterkant van de trap die vanaf de Bos en Lommerweg naar het plein toe leidt. ...

Video
"We bakken 10.000 American pancakes per jaar

The Blueberry is een Amerikaanse lunchroom gevestigd op twee plekken in Amersfoort. De vestiging op Emiclaerhof in Amersfoort-Noord bevat zo’n 70 binnen- en 60 buitenzitplaatsen. Door het hippe en stijlvolle interieur voelt het echt alsof je in Amerika zit. De doelgroep wisselt per locatie,...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: