Column: Dodelijke frikadellen

15 december 2015
Column: Dodelijke frikadellen

Regelmatig worden we verrast door onderzoeksresultaten die ons doen schrikken. De ouderen onder ons zijn langzamerhand wel iets gewend; ons verblijf op
deze aarde is zeer riskant en de dood dreigt overal. In oude films zien we nog hoe onbevangen we vroeger waren, de dokter rookte in de spreekkamer, de directeur had altijd een dikke sigaar en thuis stond een beker met sigaretten op tafel. Die tijd hebben we gehad, als roker ben je tegenwoordig een outcast.

*Straks ook geen vlees en wijn meer...*
Nu de tabak in de ban is gedaan, vrees ik dat ons glaasje wijn aan de beurt is. Het blijkt echter nog veel erger, een frikadel zou namelijk een dodelijk wapen zijn. Sinds 1953 worden we regelmatig geconfronteerd met de ‘Schijf van Vijf’. Wat mogen we wel of niet eten. Wat dit ons leert, is dat de wetenschap nogal varieert. Wat 20 jaar geleden fout was blijkt nu opeens goed en wat goed was is achteraf fout geweest. Wel of geen eieren, wel of geen vet vlees, wel of geen boter, wel of geen koffie, wel of geen brood. Net nu de vegetarische slager via crowdfunding een gloednieuwe fabriek heeft gefinancierd, blijkt rood vlees slecht te zijn. We mogen geen vlees, vleeswaren, frikandellen en worst meer eten. Toeval? Ook een glas vers geperst sap is in de ban gedaan, want de drank is net zo erg als cola.

*Ons bestaan is (te) saai*
Voedingssupplementen zijn eveneens niet meer nodig. Heb ik net al die moeilijke namen geleerd, goij bessen, bijen-pollen, spirulina, chlorella, maca, lucuma, camu camu, kan ik ze weer vergeten. Soms krijg ik het gevoel dat we tegenwoordig te weinig uitdaging hebben. Als je naar de BBC-serie The Hunt kijkt dan snap je dat ons bestaan ontzettend saai is. Er zijn bijvoorbeeld geen wilde honden, tijgers of krokodillen in Lutjebroek. We hoeven alleen nog te rennen om de bus of de trein te halen. Ons leven is superveilig en eigenlijk zouden we allemaal 110 moeten worden. Maar wacht, het gevaar komt uit een heel andere hoek. Ons voedsel is de grootste bedreiging. Vers geperst spa, frikadellen, een sappige biefstuk…dát zijn de tijgers en krokodillen van onze tijd. Eigenlijk dus niets om je druk over te maken, je moet alleen uitkijken wat je eet.

~Auteur: Pieter Punter~

Overig nieuws