Blauwe bessen blijken enorm populair

23 juli 2018 | Thijs Jacobs

De populariteit van blauwe bessen is de laatste jaren flink gegroeid. De omzet van blauwe bessen in de supermarkten is in 2017 vergeleken met 2013 met ruim 250 procent toegenomen. Ook het landbouwareaal en de import van blauwe bessen namen in omvang toe. De prijzen van blauwe bessen in de supermarkten veranderden in deze periode nauwelijks. Dat meldt het CBS.

De omzet van blauwe bessen stijgt al een aantal jaar op rij. Deze trend zette zich in het eerste halfjaar van 2018 voort, supermarkten verkochten 8 procent meer blauwe bessen dan in dezelfde periode van 2017. Doorgaans koopt de consument de meeste blauwe bessen in mei.

Toename areaal en import blauwe bessen

Fruittelers spelen in op de toenemende vraag van de consument naar zacht, klein fruit zoals blauwe bessen, zwarte bessen, rode bessen, bramen en frambozen. De teeltoppervlakte van dit klein fruit neemt van jaar tot jaar toe. In 2018 groeide deze oppervlakte naar 1930 hectare, een toename van 11 procent vergeleken met een jaar eerder. Het betreft hier alleen de oppervlakte klein fruit in open grond. Het areaal onder glas is in dit bericht niet meegenomen. 

Van alle soorten klein fruit is vooral de blauwe bes populair. Het areaal nam in een jaar tijd met 17 procent toe tot 970 hectare in 2018. Het areaal blauwe bessen is sinds 2013 met twee derde in omvang gegroeid. Het aantal telers nam in deze periode minder snel toe, van 110 naar 130.

Gezond imago

Blauwe bessen staan, achter peren en appels, op de derde plaats in de lijst van de meest geteelde fruitsoorten in Nederland. Ook in andere Europese landen neemt de teelt van blauwe bessen toe. In 2016 stond Nederland in de top 5 van Europese landen met het grootste areaal blauwe bessen. Nederland volgde met 780 hectare na Polen (5 040 hectare), Duitsland (2 710 hectare), Spanje (2 260 hectare) en Portugal (1 520 hectare). De toename wordt mede veroorzaakt door het gezonde imago dat de blauwe bes bij de consument heeft.

Import van blauwe bessen bijna verdrievoudigd

Niet alleen de teelt maar ook de import van blauwe bessen is de laatste jaren toegenomen. In 2017 werd 9,8 miljoen kilogram aan verse blauwe bessen ingevoerd, bijna drie keer zoveel als in 2013. In 2017 was ongeveer 40 procent hiervan bestemd voor wederuitvoer. In 2013 werd een derde van de blauwe bessen geïmporteerd uit Zuid-Amerika en twee derde uit Europa. Het merendeel kwam in dat jaar uit Spanje (29 procent) en Chili (27 procent). 

In vergelijking met 2013 is de landenverdeling van de invoer van blauwe bessen gewijzigd. In 2013 en 2014 kwam het merendeel van de ingevoerde blauwe bessen uit twee landen: Spanje en Chili. In 2015 en 2016 kwam een groot deel van de blauwe bessen niet uit Chili maar uit Peru, respectievelijk 19 en 31 procent. De import uit Chili daalde van 915 duizend kilogram in 2013 naar 331 duizend kilogram vorig jaar. Vanaf 2015 is er meer invoer uit Afrika. In 2017 kwam 745 duizend kilogram (7,6 procent van de totale invoer) van dit continent. Vorig jaar kwam bijna 60 procent van de blauwe bessen uit Zuid-Europa (Spanje, 51 procent en Portugal, 8 procent).

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Vega
Nieuw vegetarisch keurmerk voor restaurants

Dinsdag 12 november is het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk is een initiatief van de Vegetariërsbond en doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Een win-win situatie voor restaurant ...

Koffie & thee Achtergronden
App spaarder 'wint' reis naar Italië bij Doppio Espresso

In september 2018 was de lancering van de Mijn Doppio App. Gasten van Doppio Espresso kunnen middels de app sparen voor gratis koffie, patisserie, lunch en als ultieme spaardoel een reis naar Milaan. In 2019 is het zover, de eerste gasten hebben 5000 punten bij elkaar gespaard. De trouwe gast van...

Interview Longread
Het succesverhaal van Brownies&downieS: “Eind dit jaar hebben we 57 lunchzaken”

In zeven jaar tijd van twee naar vijfenvijftig vestigingen. Thijs Swinkels, oprichter van Brownies&downieS, geniet nog steeds van de olievlek die zich vanuit het Brabantse Veghel heeft weten te verspreiden naar de rest van Nederland. Een mooie prestatie voor iemand die eigenlijk alleen maar werk...

Opening Den Haag
STAN&CO Den Haag gaat bijna open

Na een rigoureuze verbouwing van een jaar is STAN&CO Den Haag bijna klaar voor de opening. In het pand aan het Buitenhof wordt de laatste hand gelegd aan een bar-restaurant waar gasten gedurende de hele dag en avond terecht kunnen voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De nieuwe gevel is voorzien...

Opening Rotterdam
Tweede Bagels & Beans aGoGo verovert Rotterdam

Binnenkort klotst de bagelliefde over de randen van de Koopgoot: woensdag 20 november opent Bagels & Beans de sluizen van bagels, koffie en geluk in FORUM Rotterdam. Op de eerste verdieping komt de vertrouwde Bagels & Beans, de begane grond is gereserveerd voor Bagels & Beans aGoGo. De t...

Wet- en regelgeving
Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie wordt duidelijker

Veel werkgevers in de horeca hebben moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de re-integratie, al zijn zij zich daar vaak niet van bewust. Om werkgevers te ontzorgen, komt er per 1 januari 2020 een nieuw pakket aan maatregelen...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: