(Be)zoeken

19 juni 2009 |

Wat is dat soms toch lekker, even een weekje vakantie. Klein huisje in ‘the middle of nowhere’ huren met veel minder (keuken)comfort dan thuis. Voor mij persoonlijk staat zo’n vakantiehuisje het liefst in Frankrijk. Een beetje wandelen, wat lezen, een kerkje of kasteel bezoeken, en hannesen in de keuken met mooie regionale producten. (voorwoord Frank Lindner, Lunchroom 2009, nr.3)

Behalve vakantie vieren in en om het huisje ga ik natuurlijk goed kijken wat er deze keer op culinair en broodgebied te vinden is. Nu al zie ik uit naar verse baguettes, knisperend verse croissants, en overheerlijke tarte tatins.

Wat ik ook zo mooi aan Frankrijk vind, is de aandacht voor de lunch als belangrijk eetmoment. Tussen twaalf en twee lijkt het hele land welhaast tot stilstand te komen. Iedere zichzelf respecterende Fransoos begeeft zich dan ‘en masse’ naar de restaurants en lunchgelegenheden die het land te bieden heeft. Dag in, dag uit. Met vrienden of collega’s, samen of alleen. Men neemt een ‘plat du jour’ of een ‘menu du jour’, plus een karafje water en een karafje wijn. In de kleinere dorpjes kost dit alles voor twee personen vaak niet meer dan 25 euro.

Iemand die deze interesse met mij deelt, is wijnmaker Ilja Gort. In zijn nieuwsbrief Slurp! verhaalt hij iedere editie waar het goed lunchen is in Frankrijk en hoe men de beste lunchgelegenheden kan vinden. Mocht u deze zomer nog afreizen naar ‘la douce France’, hou dan de volgende tips van Gort in het achterhoofd. De betere etablissementen zijn volgens Gort te vinden door de auto’s op de parkeerplaats een bestuderende blik te gunnen. Wanneer er vrachtwagens staan, mag u daar gerust naast gaan staan. Men kan hier naar alle waarschijnlijkheid goed eten met behoud van het vakantiegeld. Let extra op wanneer er wagens staan van EDF (blauwe wagentjes, witte letters). Werknemers van de elektriciteitsmaatschappij leven langs, op en in de weg. Goede lunchadressen zijn voor hen zeer belangrijk, volgens de wijnmaker zijn ze zelfs een eerste levensbehoefte.

Was lunchen nu ook maar zo belangrijk voor de Nederlander.

Frank Lindner
Hoofdredacteur Lunchroom

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Achtergronden Fastservice
Bagels & Beans zoekt bagelbazen

Bagels & Beans houdt dinsdag 3 maart in Alphen aan den Rijn een franchise informatieavond voor aankomende 'bagelbazen'. Wie droomt van een eigen zaak komt hier alles te weten over het runnen van een Bagels & Beans. Bagels & Beans is op zoek naar bagelbazen in Amsterdam, Maastr...

Vlees Marketing
Nationale Week Zonder Vlees is een feit

Halverwege maart is het weer zo ver: de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland gaat dan weer van start. Dit evenement is van 9 tot en met 15 maart aan de gang. Veel mensen proberen tijdens deze week geen vlees te eten of in plaats van vlees, vegetarisch te koken. Het doel van dit evenement is om m...

Interieur
"Wij hebben vier barista's in dienst"

Niets is belangrijker dan de goede koffie bij lunchroom Proeverz in Gorinchem. Wim van Willigen, eigenaar van Proeverz: ‘’De mensen gaan vaak naar de vakman of de vakvrouw voor een goed product. Wij van Proeverz staan bekend om onze echte koffie. We hebben dan ook niet voor niks vier bar...

Lunchroom
Ontdekken en genieten: Op wereldreis bij De Ontdekking [video]

Op de hoek van de altijd levendige Voorstraat in Utrecht bevindt zich lunchroom De ontdekking, die je in gedachten even meeneemt naar een ander land. Onder het genot van een Braziliaanse koffie of Arabic-night smoothie, word je even weggetrokken uit de dagelijkse sleur. De Ontdekking zorgt voor e...

Lunchroom Interview
"Ze worden hier echt in hun kracht gezet"

De mooie en speciale samenwerking tussen begeleider en cliënt medewerker is uitermate uniek. De Postkamer is een Grand Café gelegen in het hartje van Nijkerk waar gemotiveerde cliënten begeleid en ondersteund worden door zorgorganisatie Careander. De zaak waar Henriette Eleveld als ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: