(Be)zoeken

19 juni 2009 |

Wat is dat soms toch lekker, even een weekje vakantie. Klein huisje in ‘the middle of nowhere’ huren met veel minder (keuken)comfort dan thuis. Voor mij persoonlijk staat zo’n vakantiehuisje het liefst in Frankrijk. Een beetje wandelen, wat lezen, een kerkje of kasteel bezoeken, en hannesen in de keuken met mooie regionale producten. (voorwoord Frank Lindner, Lunchroom 2009, nr.3)

Behalve vakantie vieren in en om het huisje ga ik natuurlijk goed kijken wat er deze keer op culinair en broodgebied te vinden is. Nu al zie ik uit naar verse baguettes, knisperend verse croissants, en overheerlijke tarte tatins.

Wat ik ook zo mooi aan Frankrijk vind, is de aandacht voor de lunch als belangrijk eetmoment. Tussen twaalf en twee lijkt het hele land welhaast tot stilstand te komen. Iedere zichzelf respecterende Fransoos begeeft zich dan ‘en masse’ naar de restaurants en lunchgelegenheden die het land te bieden heeft. Dag in, dag uit. Met vrienden of collega’s, samen of alleen. Men neemt een ‘plat du jour’ of een ‘menu du jour’, plus een karafje water en een karafje wijn. In de kleinere dorpjes kost dit alles voor twee personen vaak niet meer dan 25 euro.

Iemand die deze interesse met mij deelt, is wijnmaker Ilja Gort. In zijn nieuwsbrief Slurp! verhaalt hij iedere editie waar het goed lunchen is in Frankrijk en hoe men de beste lunchgelegenheden kan vinden. Mocht u deze zomer nog afreizen naar ‘la douce France’, hou dan de volgende tips van Gort in het achterhoofd. De betere etablissementen zijn volgens Gort te vinden door de auto’s op de parkeerplaats een bestuderende blik te gunnen. Wanneer er vrachtwagens staan, mag u daar gerust naast gaan staan. Men kan hier naar alle waarschijnlijkheid goed eten met behoud van het vakantiegeld. Let extra op wanneer er wagens staan van EDF (blauwe wagentjes, witte letters). Werknemers van de elektriciteitsmaatschappij leven langs, op en in de weg. Goede lunchadressen zijn voor hen zeer belangrijk, volgens de wijnmaker zijn ze zelfs een eerste levensbehoefte.

Was lunchen nu ook maar zo belangrijk voor de Nederlander.

Frank Lindner
Hoofdredacteur Lunchroom

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Coronacrisis
Hellendoornse lunchroom dicht vanwege corona

De Hellendoornse Lunchroom Lorkeers is sinds maandag gesloten, meldt Tubantia. Een personeelslid werd positief getest op corona. De eigenaresse en vier personeelsleden kregen van de GGD te horen dat zij tien dagen in thuisquarantaine moeten. Het personeelslid zat al langere tijd ziek thuis, waarn...

Nice 'n Easy
Convenience: is het eigenlijk wel gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedings...

Branded Content Nice 'n Easy
Unieke horeca op Strijp-S, welkom in Blok 63-S

Bram van Uden: “Parkeren doe je voor de deur of dichtbij op P De Hoek. Blok 63-S vind je op 5 minuten loopafstand van station Strijp-S, het Klokgebouw of het PSV-stadion. Hier beleef je de energie en open sfeer van het culturele en creatieve hart van Eindhoven. Gewoon lekker eten, gezelligheid...

Food Amsterdam
De nieuwe high tea ervaring op een bijzondere plek

Hoewel het heerlijke nazomerzonnetje zich nog even van zijn beste kant laat zien, is de herfst alweer in aantocht. Dat heeft natuurlijk ook zijn voordelen. Wie herfst zegt, zegt high tea! Lekker naar binnen, de kachel een standje hoger, een dampende kop thee voor je neus en urenlang tafelen en klets...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: