Betaal wat je kunt missen in GEEF Caf�

4 juni 2015 |
<

De sociale onderneming GEEF Café wil, na het succes in Rotterdam, gezond en eerlijk voedsel voor alle Amsterdammers toegankelijk maken. Het concept is
gebaseerd op het 'pay as you can-model', waarbij iedereen zelf bepaalt wat hij of zij betaalt. Op die manier kunnen ook mensen met minder geld bij GEEF Café terecht. Na diverse succesvolle pop-ups en een uitgebreide proefperiode, is het tijd voor de volgende stap: een eigen locatie in Amsterdam. Daarom starten ze een grote crowdfundingcampagne en krijgen daarbij hulp van Ben & Jerry's.

Eten, drinken en delen
Nederland telt veel mensen die weinig geld te besteden hebben. Maar liefst 2,5 miljoen Nederlanders leeft onder de armoedegrens. Hierdoor hebben zij vaak geen toegang tot gezond voedsel en is uit eten gaan een onbetaalbare luxe. Vandaar dat Judith Manshanden samen met Laura Schön en Rogier Charles in 2013 besloot om het GEEF Café op te richten. Initiatiefnemer Judith Manshanden: "Ik geloof dat we leven in een wereld van overvloed. Samen hierin delen is eigenlijk heel logisch."

Iedereen welkom
Geïnspireerd door de pay as you can-beweging in de VS, wilden de oprichters van het GEEF Café ook in Nederland een restaurant openen waar iedereen welkom is. Het concept bleek in Rotterdam erg goed te werken en het leverde veel positieve reacties op. Ruim 80% van de bezoekers betaalde meer dan de richtprijs die GEEF Café hanteerde. "Nu is het tijd voor een vaste locatie in Amsterdam, om zo nog meer mensen te inspireren uit zowel binnen- als buitenland", aldus Manshanden. Hierbij krijgt GEEF Café ondersteuning van Ben & Jerry's die de crowdfunding van de campagne gaat ondersteunen door middel van hun Join Our Core incubator-programma.

Een maaltijd is meer dan een bord eten
In Nederland word er jaarlijks voor zo'n 2,5 miljard aan voedsel weggegooid. "Een bizarre werkelijkheid", vindt Laura Schön, verantwoordelijk voor de keuken. Bij GEEF Café wordt daarom gekookt op basis van groenten die 'over' zijn en normaliter weggegooid worden. Tijdens eerdere pop-up diners in Amsterdam en gedurende de proefperiode in Rotterdam, werd er in totaal 2.500 kilo restproducten opgehaald bij de groothandel om hiervan een heerlijke maaltijd te kunnen koken. Op die manier gaat GEEF Café voedselverspilling tegen.

Samen zijn we GEEF
Met de steun van onder andere Triodos Foundation en Stichting DOEN is er al een aardig startkapitaal opgebouwd. Voor het laatste stuk heeft GEEF Café nog een extra zetje nodig. Daarom start een grote crowdfundingcampagne op het platform Doorgaan.nl, daar is het mogelijk om GEEF Café te steunen met een bedrag naar keuze (via www.doorgaan.nl/geefcafe). Uiteraard wordt iedere donatie beloond met leuke cadeaus, zoals een etentje in het nieuwe restaurant. De campagne eindigt op 16 juli en GEEF Café hoopt dan zo snel mogelijk open te gaan op een vaste locatie.

Het doel is om, na succes in de hoofdstad, meerdere vestigingen te openen in andere Nederlandse steden.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Interview
Zus&Zus: eigentijdse lunchroom in Barneveld [video]

Zus&Zus is een kleine lunchroom gevestigd op het Dijkje in Barneveld. Het is opgericht door de twee zussen Dynande en Sharissa. Nadat Dynande haar opleiding tot banketbakker had afgerond en Sharissa haar baan in de zorg had opgezegd, besloten de twee hun passie voor bakken te volgen. Na een jaar...

Koffie & thee Achtergronden
Het Grote Koffiebar Onderzoek: zo drinkt Nederland koffie in een koffiebar

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. Uit onderzoek van Koffietje.nl blijkt dat ongeveer de helft van de koffiedrinkers één of meerdere keren per week een koffiebar bezoekt. Per bezoek bestellen we gemiddeld 2 drankjes, met een sterke voor...

Achtergronden Internationaal
China gaat wegwerpplastic uitbannen, ook in de horeca

China zal de productie, de verkoop en het gebruik van plastic wegwerpproducten in de komende vijf jaar in drie fasen verbieden of beperken, volgens een gezamenlijk door de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming en het Ministerie van Ecologie en Milieu uitgevaardigde instructie. Ook voor...

Interview
Reportage: Koffie en Jij, Hilversum [video]

Koffie en jij is een gezellige lunchroom midden in het centrum van Hilversum. Je kan hier genieten van allerlei vegan of vegetarische gerechten. Met de huiselijke sfeer kan je er op je gemak een kopje koffiedrinken en even ontsnappen van het drukke leven. Koffie en jij richt zich vooral op de men...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: