Betaal wat je kunt missen in GEEF Caf�

4 juni 2015 |
<

De sociale onderneming GEEF Café wil, na het succes in Rotterdam, gezond en eerlijk voedsel voor alle Amsterdammers toegankelijk maken. Het concept is
gebaseerd op het 'pay as you can-model', waarbij iedereen zelf bepaalt wat hij of zij betaalt. Op die manier kunnen ook mensen met minder geld bij GEEF Café terecht. Na diverse succesvolle pop-ups en een uitgebreide proefperiode, is het tijd voor de volgende stap: een eigen locatie in Amsterdam. Daarom starten ze een grote crowdfundingcampagne en krijgen daarbij hulp van Ben & Jerry's.

Eten, drinken en delen
Nederland telt veel mensen die weinig geld te besteden hebben. Maar liefst 2,5 miljoen Nederlanders leeft onder de armoedegrens. Hierdoor hebben zij vaak geen toegang tot gezond voedsel en is uit eten gaan een onbetaalbare luxe. Vandaar dat Judith Manshanden samen met Laura Schön en Rogier Charles in 2013 besloot om het GEEF Café op te richten. Initiatiefnemer Judith Manshanden: "Ik geloof dat we leven in een wereld van overvloed. Samen hierin delen is eigenlijk heel logisch."

Iedereen welkom
Ge√Įnspireerd door de pay as you can-beweging in de VS, wilden de oprichters van het GEEF Caf√© ook in Nederland een restaurant openen waar iedereen welkom is. Het concept bleek in Rotterdam erg goed te werken en het leverde veel positieve reacties op. Ruim 80% van de bezoekers betaalde meer dan de richtprijs die GEEF Caf√© hanteerde. "Nu is het tijd voor een vaste locatie in Amsterdam, om zo nog meer mensen te inspireren uit zowel binnen- als buitenland", aldus Manshanden. Hierbij krijgt GEEF Caf√© ondersteuning van Ben & Jerry's die de crowdfunding van de campagne gaat ondersteunen door middel van hun Join Our Core incubator-programma.

Een maaltijd is meer dan een bord eten
In Nederland word er jaarlijks voor zo'n 2,5 miljard aan voedsel weggegooid. "Een bizarre werkelijkheid", vindt Laura Schön, verantwoordelijk voor de keuken. Bij GEEF Café wordt daarom gekookt op basis van groenten die 'over' zijn en normaliter weggegooid worden. Tijdens eerdere pop-up diners in Amsterdam en gedurende de proefperiode in Rotterdam, werd er in totaal 2.500 kilo restproducten opgehaald bij de groothandel om hiervan een heerlijke maaltijd te kunnen koken. Op die manier gaat GEEF Café voedselverspilling tegen.

Samen zijn we GEEF
Met de steun van onder andere Triodos Foundation en Stichting DOEN is er al een aardig startkapitaal opgebouwd. Voor het laatste stuk heeft GEEF Café nog een extra zetje nodig. Daarom start een grote crowdfundingcampagne op het platform Doorgaan.nl, daar is het mogelijk om GEEF Café te steunen met een bedrag naar keuze (via www.doorgaan.nl/geefcafe). Uiteraard wordt iedere donatie beloond met leuke cadeaus, zoals een etentje in het nieuwe restaurant. De campagne eindigt op 16 juli en GEEF Café hoopt dan zo snel mogelijk open te gaan op een vaste locatie.

Het doel is om, na succes in de hoofdstad, meerdere vestigingen te openen in andere Nederlandse steden.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Poké Perfect nu ook in Almere geopend

Onlangs is aan de Grote Markt een vestiging geopend van Poké Perfect. In dit restaurant staan gerechten op het menu die zijn geïnspireerd op de Hawaiiaanse keuken met poké bowls als basis. Bij Poké Perfect kunnen klanten terecht voor een snelle, heerlijke en bovendien gezon...

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Koffie & thee Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci...

Lekkerste Lunchroombroodje Awards
Meld je aan voor het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2020

In verband met de maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen, zijn horecagelegenheden gesloten geweest. Dat is heel vervelend voor jou als lunchroomondernemer, maar wat kun je beter doen om je naamsbekendheid en omzetkansen te vergroten dan meedoen met de wedst...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Opening Fastservice
Kwalitaria Délifrance nu ook in centrum van Zwolle

Het centrum van Zwolle is een cafetaria en lunchroom rijker. Vandaag opent Kwalitaria Délifrance Zwolle Centrum officieel haar deuren. Ondernemer Rubin Hu is geen onbekende in de regio; de gloednieuwe vestiging is zijn derde in Zwolle. ‘Een plek om gezellig te zitten’ Na een...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: