Aanvraag vaststelling NOW 1.0: wat betekent dit voor u?

2 november 2020 | Remco van der Veeke en Mr. Drs. Martin Klomp

Zonder vaststelling geen recht op subsidie

Heeft u als ondernemer de afgelopen periode een aanvraag ingediend voor NOW 1.0, dan kunt u vanaf 7 oktober vaststelling aanvragen van uw NOW-subsidie.

Let op: u moet altijd vaststelling aanvragen. Doet u dit niet (tijdig), dan moet u de ontvangen subsidie terugbetalen. Ook wanneer u ten onrechte NOW heeft ontvangen moet u vaststelling aanvragen. Op welke wijze u de vaststelling aanvraagt hangt af van de hoogte van de ontvangen subsidie en het type organisatie.

Voor de berekening van het voorschot en de definitieve tegemoetkoming heeft u de volgende gegevens nodig:

Het verwachte omzetverlies dat u in uw aanvraag heeft opgegeven.

Het werkelijke omzetverlies over de periode in uw aanvraag.

De loonsom in januari 2020; of, als er in januari geen loon is uitbetaald, de loonsom in november 2019.

De loonsom in maart, april en mei 2020.

Mogelijke situaties

Als de loonsom lager is geworden

Is de loonsom in maart 2020 lager dan de loonsom in januari 2020 (of november 2019)? Dit betekent meestal dat het definitieve bedrag waar u recht op heeft, lager is dan het ontvangen voorschot. U moet het te veel ontvangen bedrag dan terugbetalen.
Hoeveel u moet terugbetalen, hangt ook af van het omzetverlies dat u uiteindelijk heeft geleden.

Als de loonsom hoger is geworden

Is de loonsom in maart 2020 hoger dan de loonsom in januari 2020 (of november 2019)? Dan kan het definitieve bedrag waar u recht op heeft, hoger zijn dan het ontvangen voorschot. U ontvangt dan een nabetaling.

Als er minder omzetverlies is dan verwacht

Heeft u minder omzetverlies geleden dan verwacht? Dit betekent meestal dat het definitieve bedrag waar u recht op heeft, lager is dan het ontvangen voorschot. U moet het te veel ontvangen bedrag dan terugbetalen.

Als er meer omzetverlies is dan verwacht

Heeft u meer omzetverlies geleden dan verwacht? Dan kan het definitieve bedrag waar u recht op heeft, hoger zijn dan het ontvangen voorschot. U ontvangt dan een nabetaling.

De verschillende mogelijkheden

Op basis van het ontvangen subsidiebedrag en het type organisatie zijn er grofweg een drietal opties voor het aanvragen van de vaststelling van de NOW, zoals u ook kunt zien in bovenstaand schema. Als voorschot en vaststelling tot verschillende verplichtingen leiden, dan is de zwaarste verplichting van toepassing.
Let op: de genoemde bedragen gelden op groepsniveau!

Voorschot < € 20K | Vaststelling < € 25K

Valt de door u ontvangen subsidie in deze categorie, dan vraagt u de definitieve berekening NOW aan via het UWV. U doorloopt hiervoor een formulier waarin u onder meer het definitieve percentage aan omzetverlies aangeeft in de betreffende periode. U kunt de aanvraag zelf indienen, of hiervoor onze hulp inschakelen.
De deadline voor het aanvragen van de definitieve berekening bij het UWV is 24 maart 2021.

Voorschot € 20K - € 100K | Vaststelling € 25K - € 125K

Heeft u een voorschot ontvangen binnen deze bedragen, dan dient er voor de vaststelling van de NOW een aanvullend onderzoek te worden gedaan door een boekhouder, accountant of financieel professional. Zij stellen een zogeheten derdenverklaring op, waarmee u de vaststelling kunt aanvragen.
De deadline voor het inleveren van de derdenverklaring is 24 maart 2021.

Voorschot > € 100K - Vaststelling > € 125K

Bij een ontvangen subsidie in deze categorie dient in alle gevallen aanvullend onderzoek te worden gedaan door een accountant. Het type organisatie -controleplichtig of niet controleplichtig- en de hoogte van de ontvangen subsidie zijn bepalend voor het type accountantsverklaring dat dient te worden afgegeven.
De deadline voor het inleveren van de accountantsverklaring is 30 juni 2021.

Geen recht op NOW

Wanneer u minder dan 20% omzetverlies heeft geleden, heeft u geen recht op NOW. U moet het ontvangen voorschot terugbetalen. In het formulier voor de vaststelling van de NOW geeft u het percentage omzetverlies aan (<20%). Na het indienen van het vaststellingsverzoek, ontvangt u een beschikking waarop u het bedrag terug kunt betalen.

Hoe nu verder?

Heeft u NOW 1.0 aangevraagd, dan dient u tussen 7 oktober 2020 en de hierboven genoemde deadlines een aanvraag in te dienen voor vaststelling van de NOW-subsidie. Vanaf een ontvangen bedrag van € 20.000 heeft u hierbij een aanvullende verklaring nodig. Dit betreft een verplichte verklaring vanuit het ministerie, waarbij de accountant uw NOW-aanvraag beoordeelt aan de hand van uw financiële administratie. Afhankelijk van het type verklaring en de benodigde werkzaamheden kan de benodigde tijd hiervoor flink oplopen.

Let op: aandachtspunten in de horeca

In de horeca wordt relatief veel gewerkt met flexibele arbeidscontracten, waardoor de loonsom in de aanvraagperiode lager kan zijn dan januari 2020.

Veel horecabedrijven zijn actief gestart met andere afzetmarkten, bijvoorbeeld ophaalmaaltijden of thuisbezorgen, hierdoor kan het zijn dat de omzetverlies in de aanvraagperiode is meegevallen.

Hierdoor kan het dus zomaar zijn dat de vaststelling tegenvalt en dat een deel van de subsidie terugbetaald moet worden.

Laat u tijdig informeren wat dit voor u kan betekenen, om verrassingen te voorkomen!

Over de auteurs: Remco van der Veeke en Mr. Drs. Martin Klomp zijn werkzaam bij Lentink De Jonge accountants & adviseurs.
Download hier gratis de whitepaper 'De 7 meestvoorkomende BTW fouten in de horeca + 3 tips om het te voorkomen'

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Digitaal Ondernemen
Alles over digitaal ondernemen in je lunchzaak

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Financieel Ondernemen
Aftrekbare kosten in je lunchzaak

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maal ...

Interview
Bedrijfspaspoort: Brood en Zoets

Hoe zou jij je lunchroom omschrijven? "Een beetje een tweede huiskamer voor heel veel mensen. Er komen hier veel vaste gasten, en veel mensen uit de buurt die gezellig voor een kopje koffie of een praatje komen. We zijn een van de weinige die zo vroeg open zijn in de stad, dus er komen dan o ...

Opening
Dunkin’ opent Pop up Store in Amsterdam The Style Outlet

Koffie- en donutgigant Dunkin’ opent haar deuren in Halfweg. Na het succes van de vestigingen die in de overige outlets in Nederland gevestigd zijn kon een Vestiging in de Amsterdamse The Style Outlet niet uitblijven. Trost zijn we dat we in dit mooie project onze nieuwste concept van Dunkin&r ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: