25 jaar Luigi's eten & drinken

23 oktober 2017 | Thijs Jacobs

Wanneer je in de binnenstad van Harderwijk over de Markt loopt, vind je in één van de mooiste historische panden 'Luigi’s eten & drinken'. Niet meer uit het straatbeeld weg te denken, want ze zijn daar al 25 jaar te vinden. "25 jaar! Wie haalt dat tegenwoordig nog in de horecabranche?", lacht eigenaresse Truida de Vries. "We zijn ook echt enorm trots," vult Johan haar aan. "We zijn het eens even nagegaan, maar buiten de familiebedrijven om kunnen we geen horecazaak in Harderwijk bedenken die al 25 jaar dezelfde eigenaar heeft."

Van Zwitserland naar Harderwijk.

Het was 15 oktober 1992 toen het stel Johan en Truida de Vries Luigi’s overnamen. "Toen nog met 6 tafeltjes en in de zomer een paar tafeltjes langs de gevel." Inmiddels is de lunchroom uitgebreid met een verdieping en een groot terras midden op de Markt. Je komt er niet alleen voor een kop koffie of een lunch, want aanschuiven voor het diner of een borrel ’s avonds kan ook al jaren. Dat Johan en Truida echte horecatijgers zijn, blijkt wel uit hun beider carrières voor Luigi’s. Ze hebben op meerdere plekken in het buitenland gewerkt voordat ze neerstreken in Harderwijk."

"We leerden elkaar kennen tijdens ons werk in Zwitserland en na de nodige ervaring op onder andere Aruba en Texel werden we gevraagd om Luigi’s in Harderwijk te bestieren", vertelt Truida.

Het ovale tafeltje

Johan en Truida hebben inmiddels een stevige horecazaak neergezet, dat is wel duidelijk. Er komen veel vaste gasten. "Sommigen zelfs al 25 jaar. En dat is zo mooi, man! We hebben al zoveel met elkaar meegemaakt. Van goede verhalen aan de stamtafel tot de leukste feestjes. We hebben veel relaties zien ontstaan en al het wel en wee wat daarmee samengaat meegemaakt.’ Ooit begon die zoete inval aan het ovale tafeltje achterin de zaak. Stamgasten aten soms wel met z’n zessen aan dat kleine tafeltje. Het was passen en meten, maar vooral gezellig. ‘En dat is ons uitgangspunt. Gezelligheid in huiskamersfeer."

Vers en zelfgemaakt


Dat die gezelligheid en persoonlijke sfeer belangrijk voor hen is, stralen Johan en Truida uit. Net als de passie voor het eten en dan vooral de producten waarmee de gerechten worden bereid. Vers, eerlijk en zelfgemaakt. Van het broodje tijdens de lunch tot de appeltaart bij de koffie en de gerechten op de kaart voor het diner. Zelfs tot aan het koekje bij elk kopje koffie of thee. "Die zijn beroemd", lacht Johan trots. Niet alleen staat Luigi’s bekend om de zelfgemaakte overheerlijke koekjes, ook waren zij het die voor het eerst de bagel op de menukaart zetten en de daghap introduceerden in Harderwijk. "Van maandag tot en met vrijdag eet je met de pot mee als je niet kiest voor een gerecht van de avondkaart."

Enthousiast team

Johan en Truida hebben een enthousiast team om zich heen verzameld. "Zij zijn ook echt net zo enthousiast als wij. Niet voor niets zorgen zij al jaren dat je je bij Luigi’s thuis voelt en het je aan werkelijk niets ontbreekt. En dat gaan we zeker nóg 10 jaar doen! We hebben vorig jaar rigoureus verbouwd. Dat doe je niet voor niets. We willen er nog jaren tegenaan!"

Wie jarig is trakteert!

Zo’n 25-jarig jubileum mag natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan en dus wordt er getrakteerd. "Twee weken lang trakteren we al onze gasten op een petit four bij het eerste kopje koffie of thee." En daar blijft het niet bij, want er worden 25 huisgemaakte appeltaarten verloot. ‘"Gedurende 25 weken verloten we elke week zo’n heerlijke appeltaart. Kans maken? Je schrijft je naam en telefoonnummer achter op de kassabon en stopt deze in de prijzenpot die op de bar staat. Elke week wordt er uit die pot een winnende bon getrokken. Als klap op de vuurpijl staat het jubileumjaar bol van evenementen op zondagmiddagen."

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
15 jaar geleden in Lunchroom: Pieter Punter

Lunchroom is dit jaar volwassen en bestaat 21 jaar. Tijd om terug te blikken en een greep te doen uit de welhaast onuitputtelijke voorraad interviews en achtergrondverhalen die in het vakblad voor de lunchroombranche hebben gestaan gedurende deze periode. Wekelijks presenteren we je zo'n verh ...

Achtergronden
Bagels & Beans Almere verhuist

Vaak wordt een remix een grotere hit dan het origineel. Datzelfde zou zomaar eens kunnen gebeuren met Bagels & Beans Almere. Vrijdag 14 mei verhuist de vrijplaats voor bagels, koffie en geluk namelijk van restaurantplein ‘Belfort’ naar een veel ruimere locatie mét terras aan d ...

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Achtergronden
De Beren opent nieuw bezorgrestaurant in Breda

Bourgondische Bredanaars kunnen vanaf nu hun hart ophalen met het gloednieuwe Bezorgrestaurant De Beren Breda. De opening van de 27ste bezorgvestiging vond op maandag 3 mei 2021 plaats aan de Haagdijk 24. De Haagdijk is een ideale bezorglocatie, omdat vanaf deze centrale plek veel Bredase huishou ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: