2012 wordt het jaar van oerproducten

11 januari 2012 |
2012 wordt het jaar van oerproducten<

De consument gaat terug naar oerproducten. Zo zal men in 2012 kiezen voor pure koffie en producten als knollen. Ook bieten en bonen wil men terugzien in restaurants. Vorig jaar was het jaar van de luxe en soberheid, maar 2012 zal in het teken staan van bewustwording en het opzoeken van de verrassing. Taak voor de horeca om
de gasten te verrassen, duidelijk presenteren wat ze in huis hebben, weg met de menu's, creatief zijn en de samenwerking aangaan met bedrijven.

Water bij de wijn doen, letterlijk
Deze trends komen voort uit de trendlist van Vincent van Dijk, trendwatcher, die hij presenteerde op de Horecava 2012. Op deze lijst stond onder andere dat mensen water bij de wijn gaan drinken, letterlijk. "Mensen drinken niet om dronken te worden, maar willen genieten van de wijn. Een glas water zorgt voor verlichting van de smaak", licht Van Dijk toe.

Koken zonder zout
Een andere opvallende trend is dat restaurants gaan koken zonder zout. "Dit betekent experimenteren met recepten en daarbij gaan koks terug naar de antieke kookboeken." Verder gaf de trendwatcher aan dat 'homemade' nog steeds populair is. "Mensen zoeken de chef in zichzelf op en gaan zelf producten maken."

Co-creative
Samenwerking aangaan met andere bedrijven is ook een concept dat dit jaar vaker zal gaan zien. "Je ziet bijvoorbeeld dat hotels gaan samenwerken met fashion en dit verwerken in hun interieur. Of restaurants die overdag een winkel zijn en 's avonds een restaurant worden. Je gebruikt dan toch je ruimte optimaal."

Single purpose restaurant
Het aanbieden van één product maar op verschillende manieren. "Je kiest bijvoorbeeld voor een hamburger, maar je maakt de lekkerste hamburger en presenteert deze op hele diverse manieren. Ook handig voor je inkoop."

Myrtille Vromans

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

trends Interview Longread
De allergrootste foodtrend? Vegan!

We kunnen er eigenlijk niet omheen: dé absolute foodtrend is vegan food. 2018 was het jaar van de vleesvervangers, 2019 bleek die van een verdere doorontwikkeling en verdere aandacht voor vegan in de professionele horecakeuken. In Dordrecht, uitgerekend de stad van de paardenslachterijen, ...

Wet- en regelgeving
Alle rookruimtes gesloten in 2022

Het is de bedoeling dat de laatste rookruimtes in Nederland in 2022 sluiten. In (semi)overheids- en openbare gebouwen sluiten de rookruimtes al in 2021. Dat betekent dat er dan geen rookruimtes meer te vinden zijn in de zorg, het onderwijs, bij overheidsgebouwen en in de cultuur- en sportsector. In ...

Bezorgen Achtergronden
Deliveroo help de Sint een handje

Diverse gezinnen werden aangenaam verrast toen de Sint met zijn paard bij hen voor de deur stond. De Sint reed een ronde in het Rotterdamse Kralingen om een heerlijke maaltijd bij verschillende adressen langs te brengen met hulp van de Deliveroo-bezorgers. Handig als je te paard bent en je handen vr...

Columns Interview Longread
Horeca-etiquette: restaurantgasten willen privacy

De horeca is zoveel meer dan wat er uit de keuken komt. De aankleding van je zaak en bovenal de kwaliteit van de service zijn bepalend voor het gevoel dat jouw gast aan het bezoek aan je zaak overhoudt. Natuurlijk moet de setting goed zijn, mensen voelen zich ongemakkelijk als er minder dan vijft...

Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

Opening Culinair
Nieuwe Julia’s: nog sneller en uitgebreider assortiment

Alle stationswinkels van Julia’s krijgen een nieuwe uitstraling, een nog snellere service en een uitgebreider assortiment. Station Rotterdam Centraal heeft de primeur, vandaag is de nieuwe Julia’s daar voor het eerst te bezoeken. Als het nieuwe concept in de smaak valt bij reizigers is h...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: