Zo maak je de perfecte borrelplank

10 september 2020 | Thijs Jacobs

Convenience bestaat in vele vormen, zelfs op het gebied van het borrelmoment. In het café wordt vrijwel uitsluitend met convenience gewerkt, want het bier stroomt kant-en-klaar uit de tap, de wijn zit drinkklaar in de fles en het flesje fris hoeft alleen nog maar ontdaan te worden van de kroonkurk. De omloopsnelheid is niet alleen in een café, maar ook in lunchzaken en restaurants belangrijk. Zeker wanneer iemand een snack of borrelplank bestelt. Het liefst staat deze zo snel mogelijk op tafel en er hoeft doorgaans geen chefkok aan te pas te komen om deze in elkaar te zetten.

De borrelplank is een uitgelezen mogelijkheid om je gasten langer vast te houden op je terras, maar welke ingrediënten zijn nu eigenlijk onmisbaar voor een goede borrelplank? We vertellen het je

1. Kaas

Hoe kan het ook anders? Nederlanders zijn verzot op kaas, maar let er wel op dat je een mooi assortiment aanbiedt. Alleen maar jonge kaas met daarin een vlaggetje geprikt is een beetje passé. Maak een variatie van harde en zachte kazen en met verschil in intensiteit. Op die manier komt iedereen aan zijn trekken.

2. Worst en ander vlees

'Charcuterie' is een mooier woord voor het vleesassortiment op de borrelplank. Ook hier kun je mild en pittig aanbieden. Droge worst, zoals boerenmetworst en fuet, kun je combineren met vettere worst, zoals chorizo en cervelaat. Vergeet ook niet om een paté aan te bieden voor degenen die willen smeren.

3. Dips

Dippen is geweldig. Bovenstaande ingrediénten zijn ook zonder dip al heel lekker, maar als toevoeging mag een dip niet ontbreken. Wat dacht je van een bruschetta- of mascarponedip of ‘gewoon’ een hele goede mosterd? Breng variatie aan in je aanbod door zowel zoet als zuur aan te bieden.

4. Groenten en fruit

Al die worst geeft dorst, maar je gasten willen die vast niet lessen door als een malle biertjes te blijven bestellen. Fruit en groente is ideaal om die dorst weg te nemen, maar zorgt er ook voor dat je weer meer verlangt naar kaas of vlees. Komkommer, augurk, cherrytomaatjes… Je ziet ze vaak op de borrelplank, en dat is niet voor niets. Fruit klinkt best exotisch, maar een lekker druifje of een schijfje ananas kan zeker geen kwaad.

5. Sides naast de borrelplank

De sides zijn ervoor bedoeld om de hiervoor genoemde basisonderdelen van een goede borrelplank een ‘thuis’ te geven. Denk aan crackertjes, toast en brood. Men verwacht tegenwoordig geweldig goed brood in de horeca, dus bezuinig daar zeker niet op. Zorg voor extra vierge olijfolie met wat zout en peper, zodat ook het brood gedipt kan worden.

Samantha Prins (lunchroom @Prins) over de borrelplank

De borrelplank werd tijdens de coronacrisis vaak ook online besteld in de horeca en aan huis of kantoor bezorgd. Omdat je niet te lang wilt wachten op je borrelplank, en omdat je snel wilt kunnen werken als horecaondernemer, wordt ook hier convenience gebruikt. Zelf worsten draaien of kaas maken doe je als horecazaak niet, maar je biedt wel de beste kwaliteit. Zo ook in Waalwijk, waar lunchroom @Prins behoorlijk succesvol is met de borrelplank. Samantha Prins: “Wat dat betreft zijn we net even anders dan de meeste lunchzaken, want we zitten op een bedrijventerrein. Daardoor hebben we heel veel vaste gasten en veel bedrijven die de borrelplank bestellen voor de vrijdagmiddagborrel. Dat gebeurt toch nog vaak op kantoor, want die bedrijven hebben vaak een schitterende keuken en leuke zitplekken, dus ze hoeven voor een borrel niet uit te wijken naar de horeca.”

Leveranciers denken mee

Samantha maakt natuurlijk niet alles zelf en ook zij houdt vast aan een aantal ‘basics’ die op de borrelplank niet mogen ontbreken. “We hebben twee soorten borrelplanken; de ‘normale’ en de luxere variant. Voor beide planken kopen we vers in, want deze producten zitten niet standaard in ons assortiment. Luxe vlees is onontbeerlijk, net als mooie kazen. Daarnaast houden we ook rekening met de vegetarische opties, want steeds meer mensen vragen daarnaar. Naast kaas en vlees zit er altijd vers fruit op de plank, net als lekkere olijfjes en kleine wraps.” Prins laat zich door haar leveranciers adviseren over de producten: “Van kaas heb ik weinig kaas gegeten”, lacht Samantha, “maar mijn leverancier komt regelmatig met fijne suggesties. ‘Ik heb weer wat nieuws voor je’, zegt hij dan, en hij heeft me nooit teleurgesteld. De betere brie is daarentegen wel een standaardkaas op de plank en onze klanten weten dat de borrelplank niet altijd hetzelfde is. We hebben als het ware de vrije hand.”

Vanwege de coronacris heeft ook @Prins zware tijden gekend. “Ook bij de bedrijven hier zijn werknemers veel thuis gaan werken. Ik vermoed wel zo’n dag of drie, vier per week. Dat hebben we zeker gemerkt, net als de angst om binnen te zitten. Voor de crisis kwam iedereen binnenlopen voor de lunch, maar dat is nu wel minder. Ik had iemand in dienst die het maken van de borrelplank tot een ware kunst had verheven, maar nu doe ik het allemaal zelf. Helaas heb ik haar vanwege de crisis moeten laten gaan.” Vanwege de vele bedrijfsborrels en vergaderarrangementen zijn ook de warme snacks in trek bij @Prins: “Zeer regelmatig krijg ik het verzoek om voor vijfentwintig personen een borrelplank te maken met snacks erbij. Denk daarbij aan bitterballen, kaasstengels en bamischijfjes. Dat vinden de mensen nu eenmaal lekker bij de borrel en vanwege ons aanbod is de verkoop ook lekker toegenomen. Op hoeveel plankjes we zitten per week? Ik schat zo’n twaalf, dus dat is heel mooi meegenomen.”

Dit artikel is onderdeel van de themamaand Nice 'n Easy. Lees hier alle andere artikelen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
Schiphol continueert samenwerking met HMSHost International

Amsterdam Airport Schiphol zet haar samenwerking met HMSHost International, de wereldleider op het gebied van eten & drinken, de komende jaren voort. Speerpunt in de samenwerking is de vernieuwde food & beverage strategie van Schiphol. In de nieuwe strategie staan flexibiliteit, kwaliteit, d...

KHN Coronacrisis
Horeca eerder dicht? ''Buitenproportioneel!''

Koninklijke Horeca Nederland vindt het voornemen van het kabinet om horeca in de Randstad (in zes veiligheidsregio's waar het aantal besmettingen met het coronavirus snel stijgt) waardeloos. Dirk Beljaarts, directeur van KHN noemt het in het NOS Radio 1 Journaal 'buitenproportioneel' en ...

Personalia Restaurant
Nieuwe restaurantmanager voor Wayback Burgers Breda

Sinds 7 september staat er een nieuwe kapitein in het vlaggenschip van Wayback Burgers in Breda; Roxanne Willemse. Met haar achtergrond in de keuken en het succesvol runnen van haar eigen bedrijf heeft ze alle tools in handen om het restaurant volledig eigen te maken en de groei van het restaurant i...

KHN Coronacrisis
KHN vreest extra coronamaatregelen in grote steden

Gisterenavond bereikte Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het signaal dat er in enkele Nederlandse regio’s extra coronamaatregelen worden ingevoerd, die mogelijk ook voor de horeca zullen gelden. Via verschillende bronnen heeft KHN vernomen dat een verplichte horecasluiting om 24:00 voor een a...

Nice 'n Easy
De verschillen tussen TGT en THT

De NVWA controleert of bedrijven die zich met eten bezig houden zich aan de wetten en regels houden. Op de website van dit overheidsorgaan legt de NVWA de verschillen uit tussen ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot.’ In de meeste gevallen stelt de fabrikant van h...

Achtergronden Fastservice
5000 gratis patatjes voor jonge aardappelkenners

Medio september vindt de jaarlijkse aardappeloogst plaats, aldus het perfecte moment om stil te staan bij het verse product van Bram Ladage. Ter ere van de aardappeloogst, deelt de Rotterdamse patatkoning vanaf vandaag maar liefst 5000 patatjes uit aan jonge patatliefhebbers. Dit gebeurt echter niet...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: