Wat eet men wereldwijd tijdens de lunch?

17 augustus 2017 | Thijs Jacobs

Lunchen op kantoor, bij ons in Nederland is dat meestal snel even een broodje. 1 op de 3 eet zijn lunch alleen. En 20% doet dat vaak ook nog eens achter zijn bureau.

Maar wat eten ze in andere landen? En hoe verhoudt ons populaire broodje kaas zich tot de keuzes die ze in onze buurlanden maken? We zochten het voor je uit. Wellicht dat er wat inspiratie gehaald kan worden uit de keuzes die men in het buitenland op kantoor maakt. Viking onderzocht het en presenteert deze resultaten.

Nederland

Zoals eerder vermeld eten wij Nederlanders tijdens de lunch op kantoor voornamelijk bruinbrood. Doorgaans belegd met onze favoriet: kaas. Volgens onderzoek van Eurest koopt maar 17% van werkend Nederland zijn lunch in een bedrijfskantine. Verreweg de meeste Nederlanders maken thuis hun broodjes klaar en nemen deze mee naar kantoor.

Wij spraken met voedingsdeskundige Fleur Voerman over de voedingswaarde van onze lunch. “Nederland is echt een broodland. En als je tijdens de lunch brood eet dan is dat prima, maar ik zou er dan wel voor kiezen om in de ochtend voor iets anders dan brood te eten.”

Voerman erkent dat we vaak voor brood tijdens de werklunch kiezen omdat het handig en snel is. Maar ze zou liever hebben dat de bedrijfscultuur veranderd. Ze heeft zelf in het buitenland gewoond en weet dat ze in andere Europese landen meer tijd nemen voor de lunch en gevarieerder eten.

“Als je gevarieerder eet heeft dat effect op je bloedsuikerspiegel. Je bloedsuikerspiegel blijft stabiel en wanneer die stabiel is, kan je je beter concentreren.” En concentratie is wat je wilt op kantoor.

Op de vraag hoe bedrijven kunnen verbeteren om hun werknemers te helpen beter te lunchen, antwoord Voerman duidelijk: “Verplicht pauze instellen. Haal mensen van hun bureau weg. Geef ze de tijd en de ruimte om in rust hun lunch te nuttigen.” Dit haalt dan misschien ook de noodzaak weg om te kiezen voor de snelle en gemakkelijke brood optie.

Misschien dat de onderstaande vaak uitgebreidere lunchkeuzen van onze buurlanden dan ook meer in ons bereik komen. Kijk hieronder mee naar wat er op de lunchborden van de buitenlandse professional ligt!

Italië

De Italiaanse lunch is alvast geen verrassing, maar ziet er wel heerlijk uit. Ook bij de lunch eten de Italianen graag pasta, maar ook het kopje goede espresso na de maaltijd mag niet ontbreken.

Engeland

De Engelsen blijken net als Nederlanders niet heel gevarieerd lunch te eten. Blijkbaar eten 1 op de 6 Engelsen al minstens twee jaar elke dag hetzelfde tijdens hun lunchpauze. De kant-en-klare soep is voor veel Engelsen een populaire keuze, maar ook de alledaagse sandwich wordt door velen dagelijks gegeten.

Duitsland

In Duitsland wordt de lunch vaak uit de bedrijfskantine gehaald. Daarbij is de currywurst met friet nog steeds een erg populaire keuze. Daarnaast zijn er echter ook genoeg Duitsers die elke dag net als de Nederlanders hun zelfgemaakte boterham meenemen.

Turkije

In Turkije is de pide, plat Turks brood, een populaire keuze. Ook hier wordt een traditionele (sterke) koffie, of een kopje thee standaard na de lunchmaaltijd gedronken.

Oostenrijk

Traditioneel wordt in Oostenrijk de grootste maaltijd met de lunch gegeten. Dit is dan vaak ook warm eten, zoals een schnitzel met aardappelen. Sinds de jaren 90 is de grootste maaltijd echter steeds vaker het avondeten. Een derde van de inwoners van Oostenrijk eet ondertussen hun grootste maaltijd ’s avonds, dus wellicht wordt de schnitzel uiteindelijk vervangen voor een snelle boterham.

Frankrijk

Deze typisch Franse sandwich wordt ook wel Le Parisien genoemd, niet omdat het broodje in Parijs is uitgevonden, maar omdat de ham vroeger uit Parijs kwam. Overigens haalt de helft van de Fransen hun lunch bij de bakkerij.

Brazilië

Ook in Brazilië wordt de lunch als de meest belangrijke maaltijd van de dag gezien. De Feijoada wordt met bonen en verschillende soorten vlees gemaakt, en is een klassieke Braziliaans stoofpot.

India

De lunch in India is in ieder geval een stuk gevarieerder dan de Nederlandse broodtrommel. Vaak meegenomen in de Tiffin (ronde stalen lunchboxes), vind je in deze lunch een combinatie van gerechten zoals rijst, dal (een maaltijd gemaakt van peulvruchten), curry, yoghurt en roti.

Verenigde Staten

Dit is misschien een inkoppertje, maar in de VS is de lunch niet bepaald gezond.  Naast het feit dat veel Amerikanen de voorkeur hebben voor ongezond eten, wordt de lunchpauze ook niet bepaald gezond doorgebracht. 62% van de Amerikanen eet de lunch namelijk aan hun bureau.

Methodiek van ons onderzoek

Om te begrijpen wat de meest populaire lunchmaaltijd is op kantoor hebben we in het geval van Nederland gekeken naar eerder onderzoek. Zo keek Eurest met hun Eating at work onderzoek naar de verschillende lunches die in Europa gegeten worden. In Nederland kwam daar overtuigend brood uit. Wij gingen nog een stap verder want we wilden weten wat voor soort brood de Nederlander vooral eet en waar het mee belegd wordt. Hiervoor klopten we respectievelijk aan bij Nederlands Bakkerij Branche en het RIVM (Resultaten van VCP 2012-2014).

Voor alle andere landen hebben we ook lokale studies geraadpleegd. Vervolgens hebben we de meest voorkomende lunchkeuzes via de Google keywordplanner gekwantificeerd op zoekaantallen. De meest gegoogelde lunchopties in ieder land werden gekozen als de meest populaire.

Voor Nederland werkte deze methode niet omdat de maaltijden met het hoogste zoekvolume in Google, niet correspondeerde met eerder voltooide studies van bovengenoemde instanties.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Help de Horeca: eerste miljoen is binnen

Sinds de start van Help de Horeca twee weken geleden zijn inmiddels ruim 20.000 waardebonnen ter waarde van maar liefst 1 miljoen euro aangeschaft door horecaliefhebbers in heel Nederland. Met dit bijzondere initiatief ondersteunt Koninklijke Horeca Nederland samen met horecapartners de Nederlandse ...

Bezorgen Coronacrisis
Deliveroo betaalt restaurants dagelijks

Deliveroo betaalt vanaf vandaag haar restaurants dagelijks. Op deze manier kunnen restaurants het geld dat ze verdiend hebben via de leveringen van maaltijden al binnen één dag op hun rekening krijgen. Door middel van dagelijkse betalingen biedt Deliveroo extra onderst...

Economie Coronacrisis
HorecaMonitor doet voorstel om horeca te behoeden voor faillissementen

HorecaMonitor roept KHN op om 'Den Haag' een serieus voorstel te doen. Een voorstel dat, wanneer het geaccepteerd wordt, horecaondernemers mogelijk behoedt voor faillissementen. Hieronder de brief: Beste heer, mevrouw, Ons bureau is sterk betrokken bij de begeleiding van vele horecakla...

Coronacrisis
Horeca zeker dicht tot en met 28 april

Zojuist heeft premier Rutte bekendgemaakt dat de Nederlandse horeca zeker tot en met 28 april gesloten blijft. Hij raadt Nederlanders daarnaast ten zeerste af een meivakantie te plannen, wat voor hotels en B&B's duidelijk geen positief nieuws is, maar het komt niet onverwacht. Ook schole...

Coronacrisis
Assortiment Coffeelicious verkrijgbaar bij Jumbo

Door het coronavirus moesten alle horecazaken de deuren sluiten. Veel ondernemers verzinnen de meest creatieve manieren om toch hun afnemers te voorzien van de diensten en producten die zij aanbieden. Coffeelicious is daar één van, want haar assortiment is verkrijgbaar bij de Jumbo....

Coronacrisis
Young Creators Group start HorecaTegoed

Om de horeca een hart onder de riem te steken, is Young Creators Group, een community voor jonge ondernemers en makers onder leiding van ondernemer Edwin de Jong, op eigen initiatief gestart met HorecaTegoed. HorecaTegoed is een initiatief waar je een gift aan jouw favoriete horecagelegenheid kunt g...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: