Van tankstation naar lunchroom

24 september 2014
Van tankstation naar lunchroom

Op bezoek in Deventer. Het kan erger. Deze prachtige Hanzestad aan de IJssel is een van de vijf oudste steden van Nederland en herbergt
het oudste stenen huis, het oudste wandelpark en met de Athenaeumbibliotheek ook de oudste wetenschappelijke bibliotheek van Nederland. En met de aanwezigheid van De Croissanterie heeft Deventer, in de persoon van Lucretia van Kampen, tevens een van de leukste lunchroomeigenaressen van Nederland in huis.

*Normaler dan in het westen*
“In Deventer helpen we elkaar en zijn we misschien wat ‘normaler’ dan in het westen. Er zijn gerechten die dáár misschien wel aanslaan, maar het hier niet goed doen op de kaart. Wat dan? Nou, artisjokken of dure vis, bijvoorbeeld. We willen gewoon lekker eten aanbieden voor mensen die niet teveel willen besteden, maar wel fijn ergens willen eten”, vertelt Lucretia van Kampen, eigenaresse van De Croissanterie in Deventer.

*Geen franchise*
Lucretia werkte, voordat haar lunchroomavontuur drieëneenhalf jaar geleden begon, in het tankstation dat zij samen met haar man Jos had. “In het tankstation hadden we een broodcorner met Délifrance producten, maar wel alles in eigen beheer. Ik ben niet zo gek op franchise: je krijgt één bezoekje in de maand, betaalt een ‘fee’ waarvoor je alleen een kaartje met ‘broodje van de maand’ terugkrijgt en je menu kun je ook niet helemaal zelf samenstellen. Uiteindelijk moet je het toch allemaal zelf doen, dus dan sta ik liever op eigen benen. Misschien past het beter bij iemand die helemaal geen horecaervaring heeft en een lunchroom wil starten. Zelf werkte ik voordat ik het tankstation had ook al in een broodjeszaak in Hoogeveen. Die ervaring is er bij mij dus wél, sterker nog: we hebben een echt horecagezin. Mijn dochter werkt nu ook iedere dag in de zaak en mijn zoon is kok.”

"*Lees het volledige interview in de laatste editie van Lunchroom*":http://www.lunchroom.nl/blad/125/

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws