Van Start: Koffie & Co

9 juli 2014 |
Van Start: Koffie & Co<

Van de nood een deugd maken, zo noemt men dat. Marlous Lugthart raakte haar baan als accountmanager kwijt en dit bleek het startschot voor een tweede carrie?re. Sinds een paar weken is haar lunchroom
Koffie & Co. geopend in een van de leukste winkelstraten van Arnhem. Geen verkeerde keuze, want de zaak begint al aardig te lopen.

Goede koffie
“De naam van onze lunchroom, Koffie & Co., doet al vermoeden dat we goede koffie hebben, en dat vermoeden is juist. We gebruiken geen halfautomaat of iets dergelijks, maar een goede espressomachine. Ik krijg vooral veel complimenten over de cappuccino: het is geen lauwe bak, maar een pittige, hete cappuccino. Zoals het hoort.” Aan het woord is Marlous Lugthart, een onderneemster met ambities. En de cappuccino? Dat is meteen de ‘hardloper’ op de koffiekaart.

Studenten
“Op dit moment sta ik vaak alleen in de zaak en als het drukker wordt, dan werk ik met parttimers; meestal zijn dat studenten die op oproepbasis werken. Vaak staan we dan met twee tot vier man in de zaak en dat is ook nodig, gezien de drukte. In de toekomst wil ik graag ook als stageplaats fungeren voor ‘arbeidsgehandicapten’. Dat lijkt me echt fantastisch, maar vooralsnog werk ik samen met ‘oudere’ studenten die in de eindfase van hun studie zitten of net afgestudeerd zijn.”
Alles zelf maken
Marlous houdt van eerlijke producten: “Ik bak alles zelf, van cake tot koekje. Bij de koffie krijgen onze gasten een ‘klein proeverijtje’ gepresenteerd. Glaasje water, likeurtje met slagroom en een huisgemaakte brownie. Bakken doe ik in de ochtend, want dan is het hier nog betrekkelijk rustig. Dat krijg je als je in een winkelstraat zit: dan komt alles laat op gang.”

DIT ARTIKEL VIND JE IN DE JUNI-EDITIE VAN LUNCHROOM. GRATIS DOWNLOADEN? KLIK HIER
De hardlopers
“Ik zie nu al dat het broodje gegrilde kip met kaas, bacon, avocado en knoflooksaus een echte ‘hit’ is”, zegt Marlous. “Ik gebruik veel oerbrood en bak dat zelf af, maar ook de panini doet het goed. Natuurlijk hebben we ook uitsmijters op de kaart en het traditionele broodje gerookte zalm ontbreekt bij ons ook niet. De gast kan altijd kiezen uit twee soepen: de tomatensoep hebben we altijd en wekelijks bieden we daarnaast een andere soep. Laatst had ik een lekkere mosterdsoep en nu zit ik te denken aan een courgettesoep.”
Duwtje in de rug
Marlous heeft vanuit een lastige situatie haar droom waar kunnen maken. “Het starten van een lunchroom is een droom die ik al lang had en mijn ontslag heeft me op het goede spoor gezet. Zo zie je maar: soms heb je een duwtje in de rug nodig, ook al komt dat duwtje vanuit een hoek die je niet verwacht. Op dit moment loopt het echt heel goed. Het kan natuurlijk altijd beter, maar de vooruitzichten zijn prima.”

Banken lenen niets uit
“Toen ik de lunchroom wilde starten, heb ik natuurlijk ook gesproken met banken. Ik kan je vertellen dat die echt niet genegen zijn om starters te helpen, dus ik heb alles zelf maar gefinancierd. Gelukkig was ik in de positie om dat te doen, want anders zat ik op dit moment misschien nog thuis. Ik ben gelukkig nu.”

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Vega
Dit is het beste groentenrestaurant ter wereld

We’re Smart® Green Guide, dé referentie in de culinaire wereld van groenten, maakte op 21 september de beste groentenrestaurants én -bedrijven ter wereld bekend. La Distillerie (Château Bourglinster - Luxemburg) van groentenchef René Mathieu is uitgeroepen tot he...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Een gewijzigde Bibob-toets: wat betekent dat?

Zoals iedere horecaondernemer weet, kan geen restaurant of café worden geopend zonder de daartoe benodigde vergunning of vergunningen. Bij de aanvraag van zo’n vergunning, bijvoorbeeld een exploitatie- of Drank- en horecawetvergunning, is het mogelijk dat de aanvrager een zogenaamde Bib...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Nieuwe coronamaatregelen: waarom moet de horeca eigenlijk eerder dicht?

Vanaf zondag 18.00 uur zijn de nieuwe coronamaatregelen van kracht gegaan, waarvan de meeste gericht zijn op de horeca. Premier Rutte toonde zich bezorgd over de verspreiding van het virus en vond de maatregelen nodig en logisch: "Hoe later op de avond, hoe moeilijker de anderhalve meter."...

Nice 'n Easy
Sous-vide bereiden, zo werkt het

Sous-vide koken heeft de laatste jaren in de horeca flink aan populariteit gewonnen. Bij deze techniek worden in een waterbad met exact gecontroleerde lage temperatuur vacuümverpakte producten gelijkmatig gegaard. Doordat het gevacumeerd is, behoudt het smaak en structuur. Hoewel sous-vide in d...

KHN Coronacrisis
KHN: kabinet voert disproportionele maatregelen in tegen horeca

De blijvende toename in het aantal besmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond. Naast een update van de huidige stand van zaken, werden er voor 6 van de 25 veiligheidsregio’s extra maatregelen aangekondigd, waaronder maatregelen...

Achtergronden
Schiphol continueert samenwerking met HMSHost International

Amsterdam Airport Schiphol zet haar samenwerking met HMSHost International, de wereldleider op het gebied van eten & drinken, de komende jaren voort. Speerpunt in de samenwerking is de vernieuwde food & beverage strategie van Schiphol. In de nieuwe strategie staan flexibiliteit, kwaliteit, d...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: