Van Start: Koffie & Co

9 juli 2014 |
Van Start: Koffie & Co<

Van de nood een deugd maken, zo noemt men dat. Marlous Lugthart raakte haar baan als accountmanager kwijt en dit bleek het startschot voor een tweede carrie?re. Sinds een paar weken is haar lunchroom
Koffie & Co. geopend in een van de leukste winkelstraten van Arnhem. Geen verkeerde keuze, want de zaak begint al aardig te lopen.

Goede koffie
“De naam van onze lunchroom, Koffie & Co., doet al vermoeden dat we goede koffie hebben, en dat vermoeden is juist. We gebruiken geen halfautomaat of iets dergelijks, maar een goede espressomachine. Ik krijg vooral veel complimenten over de cappuccino: het is geen lauwe bak, maar een pittige, hete cappuccino. Zoals het hoort.” Aan het woord is Marlous Lugthart, een onderneemster met ambities. En de cappuccino? Dat is meteen de ‘hardloper’ op de koffiekaart.

Studenten
“Op dit moment sta ik vaak alleen in de zaak en als het drukker wordt, dan werk ik met parttimers; meestal zijn dat studenten die op oproepbasis werken. Vaak staan we dan met twee tot vier man in de zaak en dat is ook nodig, gezien de drukte. In de toekomst wil ik graag ook als stageplaats fungeren voor ‘arbeidsgehandicapten’. Dat lijkt me echt fantastisch, maar vooralsnog werk ik samen met ‘oudere’ studenten die in de eindfase van hun studie zitten of net afgestudeerd zijn.”
Alles zelf maken
Marlous houdt van eerlijke producten: “Ik bak alles zelf, van cake tot koekje. Bij de koffie krijgen onze gasten een ‘klein proeverijtje’ gepresenteerd. Glaasje water, likeurtje met slagroom en een huisgemaakte brownie. Bakken doe ik in de ochtend, want dan is het hier nog betrekkelijk rustig. Dat krijg je als je in een winkelstraat zit: dan komt alles laat op gang.”

DIT ARTIKEL VIND JE IN DE JUNI-EDITIE VAN LUNCHROOM. GRATIS DOWNLOADEN? KLIK HIER
De hardlopers
“Ik zie nu al dat het broodje gegrilde kip met kaas, bacon, avocado en knoflooksaus een echte ‘hit’ is”, zegt Marlous. “Ik gebruik veel oerbrood en bak dat zelf af, maar ook de panini doet het goed. Natuurlijk hebben we ook uitsmijters op de kaart en het traditionele broodje gerookte zalm ontbreekt bij ons ook niet. De gast kan altijd kiezen uit twee soepen: de tomatensoep hebben we altijd en wekelijks bieden we daarnaast een andere soep. Laatst had ik een lekkere mosterdsoep en nu zit ik te denken aan een courgettesoep.”
Duwtje in de rug
Marlous heeft vanuit een lastige situatie haar droom waar kunnen maken. “Het starten van een lunchroom is een droom die ik al lang had en mijn ontslag heeft me op het goede spoor gezet. Zo zie je maar: soms heb je een duwtje in de rug nodig, ook al komt dat duwtje vanuit een hoek die je niet verwacht. Op dit moment loopt het echt heel goed. Het kan natuurlijk altijd beter, maar de vooruitzichten zijn prima.”

Banken lenen niets uit
“Toen ik de lunchroom wilde starten, heb ik natuurlijk ook gesproken met banken. Ik kan je vertellen dat die echt niet genegen zijn om starters te helpen, dus ik heb alles zelf maar gefinancierd. Gelukkig was ik in de positie om dat te doen, want anders zat ik op dit moment misschien nog thuis. Ik ben gelukkig nu.”

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Vlees Marketing
Nationale Week Zonder Vlees is een feit

Halverwege maart is het weer zo ver: de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland gaat dan weer van start. Dit evenement is van 9 tot en met 15 maart aan de gang. Veel mensen proberen tijdens deze week geen vlees te eten of in plaats van vlees, vegetarisch te koken. Het doel van dit evenement is om m...

Interieur
"Wij hebben vier barista's in dienst"

Niets is belangrijker dan de goede koffie bij lunchroom Proeverz in Gorinchem. Wim van Willigen, eigenaar van Proeverz: ‘’De mensen gaan vaak naar de vakman of de vakvrouw voor een goed product. Wij van Proeverz staan bekend om onze echte koffie. We hebben dan ook niet voor niks vier bar...

Lunchroom
Ontdekken en genieten: Op wereldreis bij De Ontdekking [video]

Op de hoek van de altijd levendige Voorstraat in Utrecht bevindt zich lunchroom De ontdekking, die je in gedachten even meeneemt naar een ander land. Onder het genot van een Braziliaanse koffie of Arabic-night smoothie, word je even weggetrokken uit de dagelijkse sleur. De Ontdekking zorgt voor e...

Lunchroom Interview
"Ze worden hier echt in hun kracht gezet"

De mooie en speciale samenwerking tussen begeleider en cliënt medewerker is uitermate uniek. De Postkamer is een Grand Café gelegen in het hartje van Nijkerk waar gemotiveerde cliënten begeleid en ondersteund worden door zorgorganisatie Careander. De zaak waar Henriette Eleveld als ...

Lunchroom
Op reportage: La Colline [video]

Nergens in Oss u zo thuis voelen als bij La Colline. Te vinden op d’n heuvel zoals op z’n Brabants gezegd wordt. Wat deze zaak zo bijzonder maakt: “La Colline is de woonkamer van Oss geworden waar alle inwoners uit alle woonwijken van Oss welkom zijn”, zegt verantwoordelijke ...

Opening Rotterdam
Maritiem museum gooit het roer om met eigen horeca

Het Maritiem Museum Rotterdam opent een gloednieuw café op zaterdag 22 februari. Vanaf dat moment baat het museum zijn horeca zelf uit om de bezoekerservaring nog beter te maken, nadat eind vorig jaar ook de museumwinkel in eigen beheer is genomen. Het café draagt de naam ‘Het La...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: