TripAdvisor ontmaskerd door neprestaurant

6 juli 2015 |
TripAdvisor ontmaskerd door neprestaurant<

De Italiaanse website Italia a Tavola ging aan het werk om aan te tonen dat TripAdvisor een uiterst onbetrouwbaar medium is. De redacteuren maakten
een profiel van een niet-bestaand restaurant aan en namen de proef op de som.

Helemaal nep!
Het fictieve restaurant 'La Scaletta' was vervolgens een maand lang het 'beste restaurant' van het plaatsje Moniga del Garda. Nadat het profiel was opgetuigd, kwamen er enkel positieve recensies binnen (uiteraard ook allemaal 'fake'). TripAdvisor beloonde dit en zette het restaurant in the spotlights. Het werd zelfs boven een echt bestaand en veel ouder restaurant geplaatst dat al 3000 recensies kreeg!

Valse profielen
Met valse profielen deelden de redacteuren lovende recensies uit. TripAdvisor claimt dat normaal gesproken de valse recensies eruit worden gefilterd, en dat het systeem waterdicht is. Dat blijkt dus geheel niet waar te zijn. De redacteuren tipten TripAdvisor op een gegeven moment over het valse profiel en prompt werd de listing verwijderd. Zonder reactie; zelfs niet tegenover Italia a Tavola.

Lachwekkende reactie
Tegenover de Britse krant The Independent werd wel een (bespottelijke) reactie afgegeven:
"Het is echt wel een nutteloos experiment om een vals profiel of valse recensies aan te maken, aangezien dat iets compleet anders is dan de fraude die wij dagelijks zien en kunnen onderscheppen. We weten wanneer fraudeurs proberen om rankings te manipuleren, omdat zij sporen achterlaten. Ons systeem kijkt nu reeds een decennium lang recensies na, dus we weten heus wel wat een normale recensie is en wat niet. Dit is hoe wij fraude aanpakken."

In december kreeg TripAdvisor al een boete van 500.000 euro van een Italiaanse rechtbank omdat bezoekers valse recensies te zien kregen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Opening Coronacrisis
Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Coronacrisis
Liveblog 1: Yesss!! Wij gaan weer open!!

Liveblog. Wij hebben er zin! Wij zijn er klaar voor! Dat is wat Utrechtse horecaondernemers ons vanochtend vol enthousiasme vertelden. De redactie van Lunchroom, De RestaurantKrant en de CaféKrant is vandaag in het land en doet verslag van de eerste dag dat de horeca na maanden weer open mag. Ti...

Achtergronden Rotterdam
Baker&Moore lanceert TO GO picknickservice 'Baker's Box'

Baker&Moore, gevestigd op de Westblaak mag vanaf 1 juni net als de rest van de Nederlandse horeca haar deuren eindelijk weer openen. Tijdens de lockdown is er hard gewerkt aan een nieuw concept. Deze week lanceerde de heer Bakker (eigenaar Baker&Moore) het gloednieuwe concept, genaamd 'B...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: 1,5 meter-economie in de horeca

Maandag 1 juni, tweede pinksterdag 2020, stroomde de terassen in Nederland weer vol. Na een verplichte sluiting van tien weken, slaakte de horeca een zucht van verlichting. 'We mogen weer', was de tendens in een zonovergoten Nederland. Blij ondernemers verwelkomden hun gasten met een bre...

Columns
Column Monique van Gevelt: het nieuwe abnormaal

Voor velen van ons is het drukker dan ooit. Dat wil trouwens niet zeggen dat we geld verdienen. Nee, deze crisis is een financieel drama. We zien de reserves verdampen en staren naar de bodem van onze schatkist. En nu onze voordeur op een kier staat voor onze gasten, zijn we er nog lang niet. Hoe de...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: