Trend 2013: Jeugd on the move

11 januari 2013
Trend 2013: Jeugd on the move

Nouja trend. Het gebeurt al een aantal jaren dat jongeren zich inzetten voor slow food en duurzaam voedsel. Maar op de Horecava laten ze zien hoe hip de levenswijze eigenlijk wel niet is.

*Onwetend proeven*
Tijdens de trendpresentatie laten jonge koks Dionne van Zijl en Roel van Vliet het publiek twee kleine hapjes proeven, een groenterol en een rond stukje groente met daarop een stukje vlees. Ze vertellen nog niet wat er precies wordt geserveerd, totdat iedereen klaar is met eten. De groenterol is een blaadje savoiekool gevuld met pastinaakpuree. Het andere hapje is wortel met daarop een stukje varkenstong. Omdat je niet weet wat het is, is de ervaring extra leuk.

*Massaproductie terugdraaien*
YFM is de jeugdtak van Slow Food, een ecogastronomische organisatie die probeert het voedselsysteem te veranderen. Omdat veel producten in grote massa's worden geproduceerd is het voor de gast lastig om te herleiden waar het product vandaan komt. Daarnaast komt het regelmatig voor dat veel voedsel wordt weggegooid. Slow Food richt zich op het stimuleren van bio-diversiteit en duurzaam produceren. Ook YFM zet zich hiervoor in.

*Plichtgevoel*
Het is inspirerend om te zien hoe de jongeren die bij de presentatie aanwezig zijn een hart hebben voor het doel. Ze proberen iets te veranderen aan de manier waarop mensen eten. Dat gaat met kleine stapjes. Ze realiseren zich dan ook dat de bio-landbouw niet aan staat is om de wereld te voeden. Maar ze voelen zich wel verplicht om een verandering in die richting teweeg te brengen.

~Marijn Brok~

Overig nieuws